Ikke gjør denne vasketabben

Test avslører: Velger du feil program, koster det deg nesten det dobbelte

Vaskemaskinen bruker nesten dobbelt så mye energi om du velger «feil» vaskeprogram.

PASS PÅ HER: Bruk det vaskeprogrammet som er benyttet ved fastsettelse av energimerket. Det er merket med en slik pil som du ser på bildet. Velger du et annet program for samme type vask, bruker samme maskin opptil 88 prosent mer energi - og 70 prosent mer vann. Foto: Kristin Sørdal
PASS PÅ HER: Bruk det vaskeprogrammet som er benyttet ved fastsettelse av energimerket. Det er merket med en slik pil som du ser på bildet. Velger du et annet program for samme type vask, bruker samme maskin opptil 88 prosent mer energi - og 70 prosent mer vann. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Energimerking skal hjelpe forbrukere å velge energivennlige produkter, og det er flere og flere typer produkter som skal energimerkes - til og med biler.

Hvorvidt energimerkingen er korrekt, er selvsagt en annen sak: Både danske tester og norske tester har tidligere vist at det dessverre ikke alltid er slik at du kan stole på merkingen.

Bruker 88 prosent mer energi om du velger «feil» program

Energimyndigheten har testet energi- og vannforbruk på vaskemaskiner med beste energimerking, som er A+++.

De har testet forbruk ved bomullsprogrammet som brukes ved fastsettelse av energimerket og sammenliknet det med alternative bomullsprogram på samme maskin.

Vasker du med alternative program, bruker maskinen inntil 88 prosent mer energi og 70 prosent mer vann, sammenliknet med det mest energivennlige - og det uten at vasken blir noe renere.

Ifølge Energimyndigheten, betyr dette at årsforbruket øker fra cirka 170 kWh per år ved bruk av det energivennlige programmet, til 290 kWh per år ved bruk av andre vaskeprogrammer.

Med andre ord: Vasker du med alternative programmer, går den opprinnelige energisnille vaskemaskinen med energiklasse A+++ til en vaskemaskin med energiklasse B.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer