TEST: Blu-ray fra Panasonic

BD30 og BD50 er nesten like å se på, så hvilken er verdt å kjøpe?

TEST: Blu-ray fra Panasonic
Publisert
Sist oppdatert

Etter at HD DVD tapte krigen om hvilket format som skulle forsyne hjemmekinofolket med høyoppløst innhold, så skulle man kanskje tro at Blu-ray salget ville eksplodere.

Men det har ikke skjedd så langt, og bransjen må ta skylda selv. Mye skyldes nok et dyrt og dårlig utvalg – både av filmer og spillere, men dette er nå heldigvis i ferd med å endre seg og vi kommer derfor til å teste Blu-ray spillere kontinuerlig framover. I dag starter vi med Panasonics BD30 og BD50.

Hva skiller de to?

Bortsett fra selve tallbetegnelsen er de to Panasonic modellene helt identiske på framsiden, helt ned til den blå lampa i fronten og selve fjernkontrollen. Begge spillerne har inngang for SD-kort bak det høyre frontdekselet, og der finner du også helt basale betjeningsknapper som play og pause – kjekt å ha om fjernkontrollen er tom for batterier, men ikke noe must altså.

Det er altså på innsiden at BD50 har mer å by på enn lillebror BD30, og den viktigste forskjellen er at D30 er en profil 1.1 spiller, mens BD50 har profil 2.0.

Profilmas...

Kort fortalt betyr Blu-ray Disc Java (ofte forkortet BD-J) profil 2.0 at du får flere interaktive muligheter. BD50 har for eksempel en nettverksinngang på baksiden som BD30 mangler, og i tillegg til at den gjør det langt enklere å oppdatere spilleren med ny programvare, så kan du også laste ned tilgjengelig ekstramateriale som trailere. Vel å merke om Blu-ray filmen du ser på er utstyrt med dette da, for per dags dato er ikke dette noen selvfølge. Vi tror likevel at disse finessene vil bli stadig vanligere på filmutgivelsene framover, og for deg som liker noe mer enn å bare se selve filmen bør altså dette være plass.

For å kunne ta imot det interaktive innholdet må profil 2.0 spillere som BD50 også ha 1 GB internminne, også dette er en forskjell mot profil 1.1 og BD30 - der er det nemlig nok med 256 MB.

Men også lydmessig er BD50 litt bedre utstyrt enn BD30. For selv om begge spillerne gir deg de nye lydformatene Dolby TrueHD og DTS-HD i 7.1 via HDMI-utgangen – så har BD50 i tillegg innebygde D/A konvertere som kan sende ut de nye lydformatene via de analoge lydutgangene. Dette er svært praktisk for de med gamle surroundforsterkere, men for deg som allerede har investert i en forsterker eller receiver med HDMI-inngang så har det strengt tatt lite å si i praksis.

Som du ser på bildene har begge Panasonic-spillerne en vifte på baksiden, og selv om vi gjorde vårt beste for å høre etter så la vi ikke merke til disse når vi satt i sofaen og så på film. Byggekvaliteten for øvrig oppleves som helt grei, og med det mener vi at spillerne hører hjemme i medium-klassen.

Menysystemet ellers er typisk Panasonic, og i utgangspunktet enkelt og oversiktlig. Dessverre lider både BD30 og BD50 av at de mangler norsk tekst, både i skjermmenyene og i bruksanvisningen. Dette er likevel et litt større savn her enn vanlig, ettersom Blu-ray spillernes inntog gir en mengde nyvinninger på både lyd- og bilde-fronten som ikke alltid er like logisk forklart.

For hvor mange kunder tror du egentlig forstår forskjellen mellom PCM og Bitstream i lydmenyen? Tro oss, her er det mange som faller av lasset og dette burde altså vært bedre forklart på norsk. (Du kan lese mer om lydformatene hos våre venner i IT-avisen og Hjemmekino.)

Men hva med bildekvaliteten?

Og det er godt å konstatere at det her bare er å smile, for når det gjelder bildekvaliteten på Blu-ray klarer vi ikke å se forskjell på disse spillerne på våre tre test-TVer:

Du får kort og godt skarpe og fargemettede bilder, et sortnivå å bli glad av og ikke minst en dybde i bildet du ikke har sett før.

Men siden du sikkert har flere DVD-filmer enn Blu-ray filmer, så er det også interessant å vite hvordan disse spillerne viser vanlige DVD-filmer. Blu-ray spillerne vil nemlig skalere bildet opp til den oppløsningen som best matcher flatTVen din – og dermed vil bildekvaliteten avhenge av kvaliteten på spillerens skaleringschip.

På dette punktet gjør BD50 og lillebror BD30 en helt identisk jobb, men vi sammenlignet også med Samsungs Blu-ray spiller BDP-1500, og fikk dermed bekreftet at Panasonicene gjør en god jobb med skaleringen. På Clint Eastwoods klassiske western-epos Unforgiven, fikk vi f.eks langt mer trykk i fargene på de to Panasonicene kontra Samsungen. Med mindre du tidligere har hatt en svært god DVD-spiller i prisklassen fra rundt 6.000 kroner, tror vi altså at disse Panasonicene også vil gi DVD-samlingen din et kvalitetsløft.

Merk deg at det ikke er noen bildemessige innstillingsmuligheter på Panasonic-spillerne, her sendes altså bildet ut i den oppløsningen du setter – og så må eventuelle justeringer gjøres på TVen. Det synes vi er helt ok. I tillegg til å spille vanlige CDer og DVDer takler spillerne naturligvis også AVCHD-filer som er brent direkte på vanlige DVD-plater. Dette er perfekt for de av dere som allerede har kjøpt et HD-kamera fra enten Sony eller Panasonic.

Er de like treige til å starte opp?

Noe av det mest irriterende med 1 generasjons Blu-ray spillerne (Samsung BDP1000 og BDP-S300 fra Sony var at de var så ekstremt treige, og spørsmålet var selvsagt om dette fortsatt er tilfellet.

Svaret er ganske enkelt at det har blitt litt bedre, men at det fortsatt går treigere enn ved en vanlig DVD-spiller:

 Runaway
vacation
Blu-ray
Spiderman 3
Blu-ray
There Will be blood
Blu-ray
Unforgiven
DVD
BD3046 sek1 min 20 sek40 sek + 1,14 *35 sek
BD5046 sek1 min 20 sek40 sek + 1,14 *35 sek
BDP 150044 sek1 min 20 sek-35 sek
*40 sek. fram til valg av språk, deretter 1,14 til det var mulig å trykke play.Konklusjon

Handler du i billigste nettbutikk får du BD30 til rundt 3.000, mens BD50 koster cirka 4.500 kroner, og flere lesere har lurt på om det er verdt å betale de 1.500 kronene ekstra.

Svaret er ganske enkelt at det vil variere av hvor filminteressert du er. Selv ville jeg garantert gått for BD50 fordi jeg har lyst på de interaktive mulighetene som kommer til å bli mer og mer vanlig på framtidige Blu-ray utgivelser, men hvis dette ikke er viktig for deg kan du like godt kjøpe BD30.

Billedkvaliteten ble oppfattet som like god på våre tre test-TVer (Sony W4500, Philips 9830, og Panasonic TH-42PZ800), og da gjenstår strengt tatt kun spørsmålet om du vil ha den analoge dekodingen av HD-lyden som BD50 tilbyr.

Merk deg også at Panasonic allerede har annonsert etterfølgerne BD35 og BD55, det tilsier at prisen på BD30 bør falle kjapt de neste ukene . Har du litt is i magen bør du altså kunne gjøre et godt kjøp framover om du klarer deg uten profil 2.0.

NB: Som du ser av bildene har vi også Samsung BDP-1500 inne på test, her er det altså bare å følge med for flere Blu-ray tester framover.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer