Trådløse støsvugere

TEST: De beste håndholdte støvsugerne

Oppdatert med Samsung Bespoke Jet. Kan den utfordre Dyson og Philips?

SAMSUNG BESPOKE JET: Samsungs håndholdte støvsuger har kanskje den stiligste designen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SAMSUNG BESPOKE JET: Samsungs håndholdte støvsuger har kanskje den stiligste designen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert med kommentar fra Samsung.

Etter å ha testa en rekke batteridrevne støvsugere de seineste åra er konklusjonen klar: Vi vil ikke tilbake til de tradisjonelle støvsugerne, som rett og slett føles gamle ut, der du sleper dem etter deg mens de spretter over hver eneste dørterskel.

De batteridrevne støvsugerne er ikke bare ergonomiske; de er også kraftige. Og mange av modellene har solid batteritid, slik at du kan rengjøre store deler av boligen – om ikke hele – i én økt.

Dyson og Philips må sies å være de mest kjente i dette markedet, og ifølge tidligere tester vi har gjort, er de også blant de beste. Men konkurransen, den hardner til.

Fem modeller i samletest

I denne samletesten har vi tidligere sammenliknet fire nye modeller fra Electrolux, Roborock, Philips og Dyson, med et prisspenn på 3300–7800 kroner. Ja, her snakker vi over dobbel pris mellom rimeligste og dyreste modell, og selv om den dyreste også er testvinner, er det ingen grunn til å avskrive den rimeligste.

Nå har vi lagt til nykommeren Samsung Bespoke Jet, som ikke bare skiller seg ut på design, men også pris. Fraprisen på Bespoke Jet er nemlig på 10 490 kroner – nærmere 3000 kroner høyere enn Philips’ støvsuger – og den fullutstyrte testmodellen vår koster 11 490 kroner.

Samsung Bespoke Jet har én ting de andre andre modellene ikke har. Nemlig i et alt-i-ett-ladestativ til støvsugeren som også har integrert støvpose. Du kan dokke støvsugeren, trykke på en knapp og så suges støvet ut fra støvbeholderen og inn i en pose i stativet.

En annen ting er at det medfølger et ekstra batteri i pakka. Det er kjekt hvis du har store flater å rengjøre.

Electrolux Ultimate 800 er den eneste som har plass til samtlige tilbehør på ladestasjonen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Electrolux Ultimate 800 er den eneste som har plass til samtlige tilbehør på ladestasjonen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Mye er bra

Roborock H7, som er den rimeligste, er faktisk ikke langt unna å få full pott med tanke på valuta for pengene, men mangler én viktig egenskap vi føler bør være standard på trådløse støvsugere.

Samtlige støvbeholdere er for øvrig lette å tømme, og med Roborocken kan du også bruke støvsugerpose dersom du foretrekker det. Dog syns vi det er rimelig unødvendig med pose, da det uansett er enklest å tømme innholdet fra beholderen.

Det samme kan vi også si om Samsungs poseløsning i stativet.

Totalt sett er det ikke så mye som skiller «dårlig» fra best. Samtlige er velutstyrt og gjør jobben, men det er ingen tvil om at de beste er bedre på sugekraft og batteritid.

Samletest av trådløse støvsugere

Produkt Electrolux 800 Roborock H7 Dyson V15 Philips SpeedPro Max Samsung Bespoke Jet
Støvbeholder0,4 liter0,5 liter0,76 liter0,6 liter0,5 liter
Lydnivå (maks)79 dB75 dB69 dB84 dB75 dB
Batteritid (maks)35 min90 min60 min80 min60 min
Pris5595 kroner3300 kroner7390 kroner7799 kroner11 490 kroner

Fiffigst: Samsung Bespoke Jet

Det er første gang vi tester en håndholdt støvsuger fra Samsung, og vi er både fornøyd og skuffa med Bespoke Jet.

I esken medfølger de viktigste munnstykkene, som to brede gulvmunnstykker til harde gulv og tepper, et mindre børstemunnstykke («Pet Brush»), kombinasjonsmunnstykke og sprekkmunnstykke (som kan forlenges) til kriker og kroker, to stativ for oppbevaring og lading av støvsugeren og tilbehøret, og til og med ekstra batteri som kan lades i tilbehørsstativet.

Du kan også kjøpe et moppemunnstykke separat – medfølger i noen versjoner – som med to roterende moppehoder vasker parkett og harde gulv.

Med det ekstra batteriet blir også batteritida veldig god. Med 60 minutter per batteri kan du støvsuge i 2 timer i strekk på lavt eller middels sugenivå.

Som Electrolux Ultimate 800 kan du justere lengden på røret til støvsugeren, men selv på det lengste virker det noen centimeter for kort for undertegnede som er 184 centimeter høy.

Egonomien er også god med knappestyring – det er det kun Dyson som mangler – og en lav vekt som gjør den manøvrerbar. Den kan også legges nesten flatt slik at du enkelt kommer under lave møbler.

Samsung Bespoke Jet har et alt-i-ett-ladestativ. Det har en fin design, men tar mye plass. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Samsung Bespoke Jet har et alt-i-ett-ladestativ. Det har en fin design, men tar mye plass. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Tømmestativ

Å tømme støvbeholderen er lekende lett med et enkelt trykk på utløserknappen. Så egentlig forstår vi ikke hvorfor Samsung har valgt å integrere en tømmer i ladestativet.

Når Bespoke Jet er dokket, kan du trykke på en knapp for å tømme innholdet i støvbeholderen ned i en pose i stativet. Dette for å samle opp støvet slik at du ikke trenger å tømme støvbeholderen manuelt så ofte, men noe av det kjekkeste med håndholdte støvsugere, er jo nettopp at du ikke er avhengig av å kjøpe støvposer.

Denne løsningen gjør også at Bespoke Jet-stativet tar mer plass enn løsningene til Dyson og Philips som du skrur opp på veggen og som tar mye mindre plass.

I en uttalelse til DinSide forklarer Samsung at støvposeløsningen forhindrer at fine partikler og bakterielt støv trenger ut i luften.

– Bespoke Jets Clean Station kommer med en funksjon som med 99,999 prosent sikkerhet hindrer at fine partikler og bakterielt støv ikke trenger ut i luften. Dermed blir innemiljøet betydelig bedre for allergikere. Det er nettopp derfor Bespoke Jet har fått sertifisering fra British Allergy Foundation (BFA), sier Rikard Forbäck, produktansvarlig for hvitevarer i Samsung Nordic.

Samtidig savner vi integrerte LED-lys i gulvmunnstykket, slik som Electrolux, Dyson (laserlys) og Philips har. Vår mening er at dette bør være standard for håndholdte støvsugere i 2022 – i hvert fall til denne prisen.

Når det gjelder sugekraft er den på de to laveste nivåene, min og mid, faktisk relativt svak. Nesten så svak at det kun gjør seg til enklere oppgaver.

Heldigvis er det bedre på de to høyeste, Max og spesielt Jet der den utfordrer både Dyson og Philips, leverer Bespoke Jet veldig godt. Her får den med seg kattehår og -fôr, mel og annen tørr støv og skitt uten å mukke.

Best utstyrt: Electrolux Ultimate 800

Electrolux gjør mange ting riktig, men batteritida er såpass skuffende at vi ikke kan gi noe bedre enn en firer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Electrolux gjør mange ting riktig, men batteritida er såpass skuffende at vi ikke kan gi noe bedre enn en firer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Electrolux Ultimate 800 har flere gode sider. Her kan vi nevne en solid utstyrsliste med hele seks munnstykker, god ergonomi, justerbar lengde på røret og integrert LED-lys i de to hovedmunnstykkene. Vi må også nevne at Electrolux er alene om å ha et ladestativ som har plass til alt av tilbehør som følger med.

Du kan også bytte batteri selv, så dersom batteritida blir (enda) dårligere om noen år, kan du løse det ved å kjøpe nytt batteri i stedet for ny støvsuger.

Dessverre skuffer den på to områder: Batteritid og sugekraft. Batteritida er altfor svak med sine 35 minutter, mens sugeevnen er litt ujevn og gjør seg aller best på harde gulv og tepper.

Og det er egentlig litt synd, for Electrolux Ultimate 800 er ellers en trådløs støvsuger vi liker svært godt.

Valuta for pengene: Roborock H7

Du trenger ikke å skifte grep for å slå av og på eller bytte sugemodus på Roborock H7. Legg også merke til støvsugerprosen – den trenger du ikke å bruke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du trenger ikke å skifte grep for å slå av og på eller bytte sugemodus på Roborock H7. Legg også merke til støvsugerprosen – den trenger du ikke å bruke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vi skal innrømme at det er lett å omtale Xiaomis nye Roborock-støvsuger som en «Dyson V15-klone», fordi de nye munnstykkene til Roborock H7 minner svært mye om Dysons.

På vårparten i fjor avduket sistnevnte to nye munnstykker – ett hovedmunnstykke og en motorisert minibørste – med spiralformet design som skal forhindre at hår setter seg fast, noe som fungerer meget godt, og interessant nok har nye Roborock H7 liknende munnstykker. Også disse fungerer helt strålende.

Ellers i Roborock-esken finner vi:

 • Fugemunnstykke
 • Fleksibel slange
 • Støvbørste
 • Stativ

Roborock H7 har også en knapp slik som Dyson, men heldigvis trenger du ikke å holde den inn mens du støvsuger. På venstre side finner du nemlig en knapp du trykker på for å holde støvsugeren i gang. I tillegg har støvsugeren en større knapp på baksiden du trykker på for å veksle mellom ulike modi. Samtlige knapper er innenfor langfinger- og tommelrekkevidde slik at du slipper å bytte grep for å gjøre justeringer.

Den kinesiske støvsugeren er på mange måter jevngod med den svenske, men det er tre ting som gjør at førstnevnte kommer bedre ut: batteritid, bedre munnstykker og pris.

Mye bedre batteritid (opptil 90 minutter på laveste nivå), antikrøll-munnstykker (som er superkjekt når man har en langhåret samboer og en katt som røyter om kapp) og vesentlig lavere pris gjør valget enkelt, selv om Electrolux kan skilte med integrert lys, som liker svært godt.

De to beste: Dyson og Philips

Igjen er det Dyson og Philips som kniver om best i test-tittelen, og denne gangen er det jevnere enn noen gang tidligere.

Dyson har to spennende nyheter i antikrøllfunksjon på to av munnstykkene og endelig integrert lys i hovedmunnstykket. Selskapet kom seint på banen, men godt, for det grønne laserlyset overgår faktisk LED-lysene til konkurrentene.

Det store aberet med Dyson er fortsatt ergonomi ved at du må holde inne knappen mens du støvsuger. I tillegg er det ikke like lett å komme til under lave møbler når du bruker hovedmunnstykket.

Philips på sin side står kanskje litt på stedet hvil, men er fortsatt en solid trådløs støvsuger. Ergonomien er i toppklasse og det har aldri vært enklere å støvsuge rundt hjørner og under møbler. Takket være den smarte designen av grepet som gjør at du kan holde både bak- og ovenfra, slipper du å bøye deg så langt ned når du skal støvsuge under lave møbler.

Roborock H7 har samme antikrøllmunnstykke som Dyson. Det fungerer veldig godt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Roborock H7 har samme antikrøllmunnstykke som Dyson. Det fungerer veldig godt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Men nå hardner konkurransen virkelig til. Ikke bare fra Dyson med antikrøll og laserlys, men også fra rimeligere modeller som også har antikrøll og integrert lys, så framover forventer vi at Philips tar støvsugeren, gjerne også tilbehøret, til et enda høyere nivå.

Uansett hvilken av dem du velger, får du en støvsuger som har solid sugekraft, god batteritid, munnstykker med integrert belysning og godt med utstyr. Så spørs det hva som vektlegges mest: best munnstykker eller best ergonomi.

Utfordreren: Dyson V15 Absolute

TEST: De beste håndholdte støvsugerne

Dyson har i lang tid vært en av våre testfavoritter blant trådløse støvsugere, men det er spesielt to ting vi har savnet: bedre ergonomi og integrert lys i (hoved)munnstykket.

Med versjon V15 svarer Dyson på ett av våre ønsker: integrert belysning. Selskapet kommer seint, men godt, og vi syns faktisk at det grønne laserlyset overgår det hvite LED-lyset til konkurrentene.

Aldri har det vært enklere å avsløre støv på gulvet.

I tillegg har Dyson også oppgradert to andre populære munnstykker, som nå sørger for at hår, tråd, hyssing og liknende ikke floker seg fast.

Utstyrslista er også solid:

 • Laser Slim Fluffy
 • Torque drive-munnstykke for tepper og harde gulv
 • Hair screw-munnstykke
 • Børste for inngrodd smuss
 • Kombinasjonsmunnstykke
 • Myk minibørste

Batteritida ser vi ingen forbedringer på og ligger på snaut 60 minutter på auto, som uansett er mer enn godkjent, mens vi fortsatt ikke er tilhengere av å holde knappen inne mens vi støvsuger. Nå er Dyson nesten alene om dette.

Testvinner: Philips SpeedPro Max Aqua

TEST: De beste håndholdte støvsugerne

Det er ingen tvil om at Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8349 er en solid støvsuger. Faktisk er den blant de beste på markedet, med en ergonomisk design som gjør det enkelt å støvsuge under møbler, solid batteritid, veldig god sugeevne, integrert lys i hovedmunnstykket og en godkjent utstyrsliste med fire munnstykker:

 • hovedmunnstykke
 • aqua-munnstykke
 • langt fugemunnstykke
 • mykt børstemunnstykke

Dog føles det litt som om Philips hviler litt på laurbærene. For samtidig som Dyson imponerer med noen nye og spennende munnstykker, har det skjedd lite fra Philips’ side, og forskjellene mellom XC8149 og nye XC8349 er minimale.

Kort oppsummert er det én ting som gjør at Philips stikker av med best i test-stempelet i denne runden: Ergonomi. Philips SpeedPro Max er så enkel å manøvrere, enten du skal rundt lister eller under møbler – takket være det hendige grepet som gjør at du også kan holde støvsugeren ovenfra i en behagelig stilling.

Her er det ingen som kan matche Philips per januar 2022.

Men nå er Philips nødt til å ta munnstykkene til et nytt nivå. De er fortsatt solide, men vi føler munnstykkene står på stedet hvil. Spesielt nå som Dyson og Roborock har kommet med innovative løsninger med antikrøllfunksjon.

PS. Klarer du deg uten moppefunksjonen, bør du ta en titt på XC8043/49 til rundt 5000 kroner.

Testen ble først publisert i januar 2022, og er nå oppdatert med Samsung Bespoke Jet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer