Dyson V15

TEST: Endelig, Dyson!

Den nye batteridrevne støvsugeren har en nyhet vi har venta på, men fortsatt har den ett irritasjonsmoment.

DYSON V15: Det grønne laserlyset er en kjærkommen nyhet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DYSON V15: Det grønne laserlyset er en kjærkommen nyhet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britiske Dyson har i lang tid vært blant våre favoritter når det kommer til trådløse støvsugere, der den har fått sterk konkurranse fra blant annet Philips.

En av de beste egenskapene til Philips Speedpro, og flere andre trådløse støvsugere, er den har integrert lys i hovedmunnstykket, som gjør det enklere å se støv og skitt på gulvet.

Det er også en av tingene vi har savnet når vi har testet Dyson: frem til nå har ikke munnstykket hatt integrert belysning.

Dette er nytt

Helt tilbake i april kunngjorde Dyson den nye trådløse støvsugeren, Dyson V15, som er arvtakeren til populære V11. En av de største nyhetene var et integrert grønt laserlys på det nye gulvmunnstykket Laser Slim Fluffy, som gjør det enkelt å se gulvstøv.

Laser Slim Fluffy-munnstykket får du kjøpt separat til drøyt 1100 kroner. Vi har testa og kan bekrefte at det også er kompatibelt med Dyson V11.

Samtidig har Dyson oppdatert to andre munnstykker. For eksempel Torque drive-munnstykket, som er kjekt til harde gulv og tepper, og som har fått en spiralformet børste som skal forhindre at hår krøller seg fast. Det mindre munnstykket, som nå heter Hair screw og er beregnet på blant annet sofaer, har også en slik spiralformet børste.

Hair screw-munnstykket selges også separat til 531 kroner.

Dette har vi venta på. Endelig har også Dyson integrert lys i en av sine batteridrevne støvsugere. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dette har vi venta på. Endelig har også Dyson integrert lys i en av sine batteridrevne støvsugere. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Nykommeren har også partikkelteller som i sanntid viser hvor mange av ulik partikkelstørrelse som suges opp. Dyson kaller det en akustisk støvregistrering som «beviser at du har rengjort skikkelig».

Støvregistreringen skal også være essensiell for motoren som automatisk kan justere sugekraften basert på gulvtype og støvmengde.

Dyson V15 kommer i to utgaver, V15 Detect og V15 Detect Absolute Extra, til 7380 og 8490 kroner. Hovedforskjellen er at i pakka til sistnevnte medfølger det et ekstra batteri og en gulvladestasjon.

Batteriet kan også kjøpes separat og koster snaut 1200 kroner.

Dette tilbehøret og disse munnstykkene medfølger i Dyson V15:

  • Laser Slim Fluffy
  • Torque drive-munnstykke for tepper og harde gulv
  • Hair screw-munnstykke
  • Børste for inngrodd smuss
  • Kombinasjonsmunnsstykke
  • Myk minibørste
  • Adapter til lave steder
  • Slangeklemme for å feste tilbehør til støvsugeren
  • Veggmontert ladestasjon og lader
Nå har Dyson også inkludert en adapter i esken som gjør det enklere å komme til under møbler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Nå har Dyson også inkludert en adapter i esken som gjør det enklere å komme til under møbler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Tre nye munnstykker

Designmessig er det få forskjeller mellom Dyson V11 og V15. V11-modellen vi testa har blå og lilla detaljfarger og blått rør, mens V15 har gull og lilla og svart rør, og det er egentlig den eneste visuelle forskjellen.

Dyson V15 har, som V11, også en integrert LCD-skjerm som viser batteritid og sugemodus, men har også nevnte nyhet med en partikkelteller som oppdateres i sanntid. Nedenfor skjermen sitter det en knapp som du bruker for å veksle mellom støvsugekraft – auto, low eller high – og se partikkel- eller batteristatus.

Tømmemekanismen er også lik som på foregående modeller ved at du først tar av røret for deretter å dra den røde «spaken» for å åpne beholderen. Prosessen er stort sett enkel, men vi opplever innimellom at det henger igjen noen hybelkaniner i beholderen, som dermed må lirkes ut.

Støvbeholderen er for øvrig av tilsvarende størrelse: 0,76 liter.

Dyson V15 kan telle partikkelstørrelse og antall partikler i sanntid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dyson V15 kan telle partikkelstørrelse og antall partikler i sanntid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Når du støvsuger må du som vanlig holde knappen trykket inn, en løsning som vi liker dårligere enn for eksempel Philips’ løsning med en av-/på-bryter. Med Dysons løsning merker vi at vi blir litt slitne i pekefingeren når vi støvsuger i en stund, noe som også skyldes håndtakets vinkel som etter vår erfaring ikke er helt optimal ved blant annet støvsuging under møbler.

Dyson har dermed ikke svart på det ønsket fra oss, men i stedet har de levert på punktet med belysning i gulvmunnstykket, og det fungerer veldig bra. Faktisk bedre enn LED-lyset til for eksempel Philips og Xiaomi, fordi det grønne laserlyset gir mer kontrast og gjør det hakket enklere å se støv.

En annen nyhet på hovedmunnstykket er at børsten er litt annerledes, slik at munnstykket bedre fanger opp tørrfôr der V11-munnstykket ofte dyttet det foran seg, eller at munnstykket ikke får med seg alt når man drar støvsugeren bakover.

Det er enklere å komme til under møbler med den medfølgende adapteren. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det er enklere å komme til under møbler med den medfølgende adapteren. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Laser Slim Fluffy er beregnet på harde gulv og er det vi stort sett bruker, men på tepper er det High torque-munnstykket som gjelder, selv om det også gjør seg godt til harde gulv.

Fordelen med High torque kontra Laser Slim Fluffy er at det kan legges flatt for enklere å komme under lave møbler. Bruker du Laser Slim Fluffy, må du frem med medfølgende adapter for å komme under.

High torque er for øvrig helt fantastisk til tepper. Se eksempelet under der venstre er før og høyre er etter støvsuging.

Den nye versjonen har også 56 polykarbonattenner som skal hindre at hår floker seg fast i børstene, og her må vi si at Dyson leverer varene. Det er som natt og dag sammenliknet med High Torque-munnstykket til V11.

Slik er også vår erfaring med det nye hair screw-munnstykket som vi bruker i sofaen. Hverken kattens hår eller samboerens lange hår floker seg fast.

Den nye børsten gjør at hår ikke floker seg. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Den nye børsten gjør at hår ikke floker seg. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Batteritid og støynivå

To områder det ikke har skjedd stort, er batteritid og støynivå, som kort oppsummert er uendret fra Dyson V11.

Dyson estimerer med en batteritid på 60 minutter i modusen auto, noe som også stemmer godt overens med våre målinger der brukstiden mellom hver lading ligger på snaut 60 minutter.

Støynivået ligger også på et godkjent nivå på rundt 69 desibel, som er tilsvarende forgjengeren. Det er lavere enn vanlige støvsugere som ligger noe høyere, men høyere enn stillegående modeller som ligger på rundt 60 desibel.

Konklusjon

Med versjon V15 svarer Dyson på i hvert fall ett av våre ønsker: integrert belysning. Selskapet kommer sent, men godt, og vi syns faktisk at det grønne laserlyset overgår det hvite LED-lyset til konkurrentene.

Aldri har det vært enklere å avsløre støv på gulvet.

TEST: Endelig, Dyson!

Dyson har også oppgradert to andre populære munnstykker, som nå sørger for at hår, tråd, hyssing og liknende ikke floker seg fast.

Batteritida ser vi ingen forbedringer til og ligger på snaut 60 minutter på auto, mens vi fortsatt ikke er tilhengere av å holde knappen inne mens vi støvsuger.

Har du Dyson V11 og vurderer å oppgradere til V15 på grunn av et av eller alle munnstykket? Vår erfaring er at sugeevnen og batteritida til V11 og V15 er ganske like, så vi anbefaler heller å kjøpe den oppgraderte versjonen av det munnstykket du bruker selv.

Testresultat

Dyson V15

– Det grønne laserlyset gjør det enkelt å se støv
– God sugeevne
– Lett å manøvrere
– Glir lett, også på tepper (med High torque)
– Innholdsrik utstyrsliste
– Nye munnstykker hindrer at hår krøller seg fast
– Utskiftbart batteri

– Knapp og ergonomi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer