Airthings View Plus

TEST: Imponerer stort

En viktig nyhet fra Airthings gjør opplevelsen mye bedre.

AIRTHINGS WAVE VIEW PLUS: Det norske teknologieselskapet gjør det stort med sine luftkvalitetsmålere. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
AIRTHINGS WAVE VIEW PLUS: Det norske teknologieselskapet gjør det stort med sine luftkvalitetsmålere. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske Airthings er i vinden om dagen med tegning av en millionavtale i Canada og med den forholdsvis ferske lanseringen av Airthings View Plus, som er selskapets mest avanserte forbrukerprodukt til nå.

Airthings View Plus er selskapets fjerde luftkvalitetsmåler for hjemmet, og er det første som faktisk har integrert skjerm, som kanskje er høydepunktet med produktet.

De fire modellene i selskapets er Wave Mini, Wave Rado, Wave Plus og Wave View Plus, og en prisklasse som varierer mellom 799 og 2999 kroner, er det et stort spenn i funksjonalitet.

Felles for samtlige er at de måler temperatur og luftfuktighet, mens Wave Mini er den eneste som ikke måler radonnivå og du får ikke måling av flyktige organiske forbindelser, som oftest forkortes VOC, med Wave Radon.

Faktisk er det kun den rimeligste, altså Wave Mini, som har muggrisiko-indikator – det har ikke engang nye View Plus.

Airthings forklarer at produktets sensorer bruker en algoritme, som er basert på temperatur og luftfuktighet, for å måle risikoen for muggdannelse. Og enn så lenge, er det kun Wave Mini som har dette.

Uansett, under har vi oppsummert funksjonaliteten til de fire ulike produktene. Som du kan se, er det Wave Plus og Wave View Plus som er de mest avanserte.

Sammenlikning av Airthings’ produkter

Airthings Wave Mini Wave Radon Wave Plus Wave View Plus
RadonJaJaJa
TemperaturJaJaJaJa
LuftfuktighetJaJaJaJa
LutftrykkJaJa
VOCJaJaJa
CO2JaJa
MuggrisikoJa
PM2,5Ja
Innebygget skjermJa
Pris799 kr1699 kr2299 kr2999 kr

Wave View Plus

Designmessig skiller View Plus seg stort ut fra de ande Airthings-produktene som er sirkelformede og som kan minne om stilrene røykvarslere.

Wave View Plus har en mer avlang utforming med avrundede hjørner. Fordelen med denne designen er at View Plus kan stå av seg selv uten behov for støtte og man får plass til en stor nok skjerm.

I bunnen er det en myk gummifot som sørger for at View Plus står stødig og i ro. På baksiden er det for øvrig to hull til skruer, dersom du ønsker å henge den opp på veggen.

Vi har nevnt skjerm som en nyhet, og en annen er at Wave View Plus kan drives av strømnettet i tillegg til batteri. USB-C-kabel følger med i esken.

Luftkvaliteten er ikke helt på topp, noe som skyldes høyere forekomst av VOC i rommet, avslører Wave View Plus. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Luftkvaliteten er ikke helt på topp, noe som skyldes høyere forekomst av VOC i rommet, avslører Wave View Plus. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Selv har vi blant annet utstyrt View Plus med seks oppladbare batterier, som gjør at man slipper synlig kabel på benken.

En ting vi la merke til her, og som vi også merker med Airthings’ målere, er at batteriprosenten ikke alltid ser ut til å registrere korrekte tall. For eksempel etter å ha satt inn nye og fullt ladete batterier i View Plus, stod det 43 prosent som batterinivå.

Dog er det greit å være obs på at hvis du ønsker å bruk hub-funksjonaliteten til View Plus, må den være tilkoblet strømnettet. View Plus har nemlig integrert hub slik at du kan koble dine andre Airthings-enheter på nett via den i stedet for å kjøpe selskapets dedikerte hub.

En av de kjekke tingene med huben, er at du kan få varsel rimelig raskt når luftkvaliteten endrer seg.

Uten hub synkroniserer Wave Mini, Wave og Wave Plus nemlig via Bluetooth med mobilen din og deretter lastes dataene opp til skyen, men med hub gjøres dette automatisk, slik at du også kan se ferske data når du ikke er hjemme.

Airthings Wave View Plus drives av seks AA-batterier, eller du kan koble den til strømnettet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Airthings Wave View Plus drives av seks AA-batterier, eller du kan koble den til strømnettet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Den største nyheten

Ettersom View Plus har mange av de samme funksjonene som Wave Plus – i tillegg til noen ekstra målinger – må vi si at skjermen er den største nyheten.

Panelet er av typen ePaper, eller elektronisk blekk, som er kjent for å være svært strømgjerrig, og som betyr at View Plus har solid batteritid. Faktisk på inntil to år.

En enhet som View Plus er heller ikke avhengig av en avansert og strømkrevende skjerm, ettersom målerdataene ikke behøver å oppdateres i sanntid.

Skjermen er todelt, og du kan velge hva som blir vist på de separate delene. For eksempel innetemperatur til venstre og VOC-nivå til høyre, eller som vi har foretrukket, innetemperatur venstre og vær/utetemperatur høyre.

Vi syns Airthings Wave View Plus tar seg best ut uten kabel, men da kan du ikke dra nytte av hub-funksjonaliteten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vi syns Airthings Wave View Plus tar seg best ut uten kabel, men da kan du ikke dra nytte av hub-funksjonaliteten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

En ting vi gjerne skulle ha sett som valg, er klokke, selv om vi egentlig er omringet av klokker på komfyr, armen og mobilen.

Som de andre Wave-enhetene, kan du vinke foran enheten for å få vite luftkvaliteten i rommet. Ved god kvalitet vises et grønt lys og en tekst som sier at alt er godt, mens hvis kvaliteten er moderat eller dårlig, ser du et oransje eller rødt lys og hvilken måling som er negativ.

Her er de blitt mye bedre

Når det gjelder målinger, har Wave View Plus ett nytt tilskudd: PM2,5. I vår test av Wave Plus kan du lese mer om de andre målingene som flyktige organiske forbindelser. I den testen kan du også lese om oppsett og generell bruk av Airthings’ luftmålere.

PM2,5 (svevestøv) er fine, små partikler. Miljødirektoratet forklarer at svevestøv kan stamme fra veitrafikk – og inkluderer veistøv fra dekk, asfaltslitasje og utslipp av eksos – vedfyring og langtransportert forurensning, og er ikke partikler du ønsker å puste inn og dra ned i lungene dine.

Kilder som stearinlys og sigarettrøyk kan også øke forekomsten av partikler i hjemmet.

Ifølge Miljødirektoratet gir langvarig økte nivåer med PM2,5-partikler økt risiko for dødelighet og sykelighet. Det er med andre ord en type partikler du ikke ønsker å ha i boligen din.

View Plus vil varsle deg når forekomsten av denne typen partikler, men også VOC, CO2, luftfuktighet og radon, er høy i boligen din. Det er det nyttige med slike målere av luftkvalitet, men vel så viktig er hvordan du kan redusere nivåene.

Airthings-appen er blitt mye mer informativ. Det liker vi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Airthings-appen er blitt mye mer informativ. Det liker vi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Da vi først testet Wave Plus var en av manglende at Airthings-appen ikke gav noe informasjon om hva de ulike målingene betyr og hva man kan foreta seg. Airthings lyttet åpenbart til våre tilbakemeldinger, og har senere oppdatert med informasjonen vi savnet.

Trykker du på «What is PM 2.5» i appen blir du videresendt til en innholdsrik nettside som forteller om hva PM2,5 faktisk er, risikoen og hva du kan gjøre for å redusere forekomsten. Og ja, nettsiden er også på norsk. Kjempenyttig!

Her kan du lese at ting som regelmessig støvsuging, bruk av luftrenser, ventilasjon og kjøkkenvifte er smarte løsninger for å redusere nivået av partikler.

Slik er det også med Airthings’ målinger, med informative nettsider som forklarer årsak og løsning. For det hjelper fint lite med et rødt faresignal hvis du ikke får mer informasjon.

I hovedoversikten i appen kan du enkelt se målingene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
I hovedoversikten i appen kan du enkelt se målingene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Solid (nett)app

All informasjon får du i mobilappen, men Airthings har også et enda mer informativt dashbord på nett der du virkelig kan ta et dypdykk i tallene. Dette kan du for øvrig tilpasse slik du ønsker. Lagre gjerne dashbordet som en nettapp slik at du har enkel tilgang fra skrivebordet.

En ting vi kommenterte i forrige Airthings-test er at synkroniseringen med Android kan være litt ujevn, men ettersom View Plus oppdateres over WiFi, går det rimelig sømløst uansett enhet man synkroniserer med.

Det skal uansett sies at synkroniseringen generelt er blitt bedre siden vi testet Wave Plus.

I tillegg til mobilappen, kan du også se målerdataene på nett.
I tillegg til mobilappen, kan du også se målerdataene på nett. Vis mer

Smarthus og integrasjon

Én ting mange spør om når de skal kjøpe slike målere til hjemmet, er om de kan innlemmes i smarthuset deres. Dessverre er det fortsatt litt begrenset med Airthings.

Det støtter IFTTT, slik at du for eksempel kan sette Philips Hue-pærer til å blinke rødt når luftkvaliteten er dårlig – samt Google Assistent og Amazon Alexa. Men du kan hverken legge Airthings-produktene dine til i Google Home eller Apple HomeKit. Ei heller Samsung SmartThings.

Det finnes dog en app for Athom Homey, som forhåpentligvis vil oppdateres med støtte for View Plus.

Konklusjon

For norske Airthings ser pilen ut til å peke oppover i tiden som kommer, og de gjør det godt med sin satsing med fokus på luftkvalitet. Er det noe som er aktuelt om dagen, er det nettopp (inne)klima.

Wave View Plus er selskapets mest avanserte forbrukerprodukt så langt, med den integrerte skjermen som den store godbiten. Den kunne gjerne hatt flere tilpasningsmuligheter, men gir deg den viktigste informasjonen om luftkvaliteten rundt deg.

TEST: Imponerer stort

Siden den første Airthings-enheten vi testet, har selskapet virkelig fått på plass en god og informativ app, som gjør det enklere for hvermansen å forstå hvilke tiltak som kan gjennomføres ved dårlig luftkvalitet i stedet for at han eller hun må søke informasjonen selv.

Tross en solid pakke, syns vi prisen stadig er litt høy. Vi tror at snaut 3000 kroner for en luftkvalitetsmåler – en veldig avansert sådan – gjør at View Plus ikke blir allemannseie med det første, selv om det om noen år kanskje er et slikt produkt mange bør ha i hjemmet.


Testresultat

Airthings View Plus

– Nå med skjerm
– Både batteri og nettstrøm
– Solid og informativ app
– Fungerer også som hub
– Gjør det enkelt å holde oversikt over luftkvaliteten

– Prisen
– Begrenset smarthusstøtte
– Batteriprosenten kan være litt avvikende

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer