Philips SpeedPro Max Aqua Plus XC8349

TEST: Jevnere enn noen gang

Philips har fortsatt en av de beste trådløse støvsugerne på markedet, men må passe seg for ikke å bli frakjørt av Dyson.

PHILIPS SPEEDPRO MAX AQUA: Dette er en av de beste trådløse støvsugerne vi har testa, men Philips må passe seg for ikke å bli passert av Dyson. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
PHILIPS SPEEDPRO MAX AQUA: Dette er en av de beste trådløse støvsugerne vi har testa, men Philips må passe seg for ikke å bli passert av Dyson. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Støvsugeren har fått en ny vår etter inntoget av robotstøvsugere samtidig som at de håndholdte, uten ledning, har kommet for fullt.

Produkter i begge disse kategoriene har økt stort i popularitet de seneste årene, mens den tradisjonelle støvsugeren har falt litt fra. Forståelig nok – når man har brukt en håndholdt og trådløs støvsuger, som er mye mer manøvrerbar enn den vanlige, er det vanskelig å gå tilbake til den gamle.

SpeedPro Max Aqua XC8349

Vi får ofte spørsmål om robotstøvsugere og om man bør kjøpe det, noe vi som regel er positive til – det finnes mange gode modeller – men vi legger også til at det er ofte er slik at du ikke klarer deg med bare robotstøvsugeren.

Den kan ikke ta sofaen, og har du lave møbler, kommer neppe robotstøvsugeren til. Derfor anbefaler vi ofte heller å kjøpe en trådløs modell, som i tillegg til å gjøre jobben innendørs, også er enkelt å ta med ut for å støvsuge bilen.

Tidligere i høst testa vi nye Dyson V15 – med flere spennende nyheter – og nå har vi hatt en runde med Philips SpeedPro Max Aqua Plus (XC8349), som er oppfølgeren til modellen vi testa tidlig i 2020.

Forskjellen mellom nye SpeedPro Max Aqua XC8349 og forgjengeren, som har betegnelsen XC8149, er ikke betydelige. Hovedmunnstykket er litt annerledes, men totalt sett er de to modellene svært like.

Det er kanskje noe å ha i bakhodet hvis du planlegger å kjøpe Philips’ toppmodell: forskjellene mellom den nye og den forrige er såpass små, og attpåtil er prisforskjellen akkurat nå 500 kroner i favør XC8149.

Philips SpeedPro Max Aqua har ypperlig ergonomi som gjør det enkelt å holde støvsugeren på flere måter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Philips SpeedPro Max Aqua har ypperlig ergonomi som gjør det enkelt å holde støvsugeren på flere måter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I esken

Philips leverer en forholdsvis innholdsrik utstyrspakke som har det viktigste og inkluderer:

  • hovedmunnstykke
  • aqua-munnstykke
  • langt fugemunnstykke
  • forlengerslange
  • mykt børstemunnstykke
  • ekstra filter
  • støvbeholder på 0,6 liter

Hovedmunnstykket er det som blir mest brukt. Det har integrert LED-lys som gjør det enklere å se støv og skitt på gulvet, og er spesielt nyttig når man støvsuger under møbler der lite lys slipper til.

Aqua-munnstykket er såpass stort at det bruker vi kun når vi også ønsker å bruke moppefunksjonen. Som vi skrev i forrige test av SpeedPro Max Aqua, fungerer moppefunksjonen så som så. I den testen opplevde vi at vi bare smurte støvet utover, men nå er det faktisk litt bedre.

Uansett føler vi enn så lenge at støvsuging og mopping fungerer best hver for seg.

Aqua-munnstykket er stort, men fungerer veldig godt. Moppefunksjonen er også bedre enn det som var tilfellet med den forrige modellen vi testa. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Aqua-munnstykket er stort, men fungerer veldig godt. Moppefunksjonen er også bedre enn det som var tilfellet med den forrige modellen vi testa. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Fugemunnstykket gjør seg best i trange plasser og mellom kriker og kroker, mens børstemunnstykket er helt ypperlig på tepper og i senga, og det gjør det faktisk til en lek å støvsuge sofaen.

Noe som slår oss, er at Philips’ munnstykker ikke oppleves like høyteknologiske som Dysons nye. Sistnevnte har lansert munnstykker som sørger for at hår ikke tvinner seg fast i børsten – noe som er veldig praktisk når man har en langhåret katt som røyter noe fælt. Munnstykkene til Philips fanger opp alt håret, men det er ofte man må frem med saksa for å fjerne hår som har tvunnet seg fast.

Akkurat på dette feltet er Philips bak konkurrenten.

Vi lot være å rense munnstykket til Philips mellom hver gang. Her kan du se hvordan det hoper seg opp med (katte)hår. Slik blir det ikke med Dysons antiflokefunksjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vi lot være å rense munnstykket til Philips mellom hver gang. Her kan du se hvordan det hoper seg opp med (katte)hår. Slik blir det ikke med Dysons antiflokefunksjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Mye bedre ergonomi

Der Philips skårer bedre, handler om ergonomi. Dette skyldes i hovedsak at Dyson stadig tvinger brukerne til å holde inne en knapp mens man støvsuger, mens Philips har en kjekk bryter for av/på og for å veksle mellom sugestyrker.

Samtidig gjør håndtakets plassering at SpeedPro Max er enklest av de to å komme til under møbler med, og ettersom man heller ikke trenger å holde inne knappen for at støvsugeren skal gå, kan man enklere veksle på hvordan man holder den.

Integrerte lys i munnstykket er noe av det liker best. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Integrerte lys i munnstykket er noe av det liker best. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Sugeevnen er Philips blant de beste på. Her har du tre styrker å velge mellom, som du enkelt veksler mellom på bryteren. Vår erfaring er at SpeedPro Max Aqua får med seg det meste av mindre partikler som ris, kattesand og generelt støv, men også større som tørrfôret til katten.

Tidligere har vi opplevd at flere trådløse støvsugere skyver større partikler, som tørrfôr, foran seg, men vi er rimelig fornøyd med hvordan nye SpeedPro Max Aqua presterer her.

Standardmunnstykket gjør også jobben godt i hjørner, og det er enkelt å komme til under lavere møbler ettersom støvsugeren kan vinkles relativt lavt. Ettersom du kan skifte grep uten at støvsugeren slår seg av, er du ikke avhengig av å bøye deg så langt ned når du støvsuger under møbler.

Her ligger Philips et hestehode foran konkurrenten Dyson.

Ergonomi og hvor enkelt det er å komme til under møbler, selv med det store aqua-munnstykket, er noe av det vi liker best med Philips SpeedPro Max. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ergonomi og hvor enkelt det er å komme til under møbler, selv med det store aqua-munnstykket, er noe av det vi liker best med Philips SpeedPro Max. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Batteritid og støynivå

Hva batteritid gjelder, er Philips fortsatt blant de beste i klassen og denne støvsugeren holder det gående i inntil 80 minutter på den laveste sugestyrken. Du kan regne med rundt en tredel av dette hvis du lar støvsugeren fyre på alle sylindre.

Ladetiden er på 4–5 timer.

Støymessig ligger det på maksimalt drøyt 80 desibel og noe lavere på de andre nivåene. Her skiller Philips seg hverken positivt eller negativt ut mot konkurrentene.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC8349 er en solid støvsuger. Faktisk er den blant de beste på markedet med en ergonomisk design som gjør det enkelt å støvsuge under møbler, solid batteritid, veldig god sugeevne og en godkjent utstyrsliste.

Dog føles det litt som om Philips hviler litt på laurbærene. For samtidig som Dyson imponerer med noen nye og spennende munnstykker, har det skjedd lite fra Philips’ side, og forskjellene mellom XC8149 og nye XC8349 er minimale

Du gjør dermed lurt i å spare 500 kroner ved å kjøpe den eldre utgaven. Er du ikke avhengig av moppefunksjonen, kan du faktisk spare enda mer. Den vanlige utgaven av SpeedPro Max 8000 koster rundt 5000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer