TEST: Netatmo værstasjon

Midt i blinken for værnerdene.

DITT EGET VÆR PÅ NETT: Netatmo-værstasjonen består av to deler: Én måler du plasserer ute, og én sender og mottager for nett.  Foto: NETATMO
DITT EGET VÆR PÅ NETT: Netatmo-værstasjonen består av to deler: Én måler du plasserer ute, og én sender og mottager for nett. Foto: NETATMO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lite opptar nordmenn mer enn været, spesielt de av oss som bord nord og vest i landet. Og viktigere blir det, nå som ekstremvær setter inn stadig oftere.

VÆRSTASJONER I SKUDDET: Bli din egen meteorolog

Og det er jo ikke sikkert at Yr, Storm eller andre profesjonelle værmeldere treffer stedet der du bor med hundre prosents nøyaktighet.

I en by som Oslo kan det for eksempel være temperaturvariasjoner på flere grader, alt etter hvor høyt huset du bor i ligger. Til og med i en boligblokk kan det være forskjell fra bakkenivå til øverste etasje.

Morsomt med tekno-vær

MER PÅ SKJERMEN: Nettbrettversjonen gir deg all informasjonen samlet. Foto: TORE NESET
MER PÅ SKJERMEN: Nettbrettversjonen gir deg all informasjonen samlet. Foto: TORE NESET Vis mer

Dessuten er det morsomt å sjekke været slik det faktisk er utenfor døra. Vel å merke uten å gå ut i tøfler i slåbrok for å sjekke før du står opp for å få vite om du skal ta på deg stillongs eller ikke.

Behagelig er det også å kunne sjekke været via mobiltelefonen på sengekanten. Og da snakker vi som sagt om været akkurat der du er, ikke om en eller annen målestasjon på Blindern eller Flesland.

Det finnes etterhvert mange slike private værstasjoner på markedet. Mange av dem er svært rimelige, og gjør ikke annet enn det et gammeldags kvikksølvtermometer i sin tid gjorde: Måler temperaturen.

TINGENES INTERNETT: Her er forklaringen

Enkle og billige løsninger

De aller enkleste har en ledning med en sensor som du stikker ut av vinduet. Mer praktisk er det med trådløs overføring mellom en sensor på valgfritt sted ute og en skjerm inne.

BESKJED: Du får melding når noe ekstraordinært har skjedd på værfronten hjemme hos deg. Foto: TORE NESET
BESKJED: Du får melding når noe ekstraordinært har skjedd på værfronten hjemme hos deg. Foto: TORE NESET Vis mer

I den siste kategorien finnes det et godt utvalg, og prisen varierer med hvor avanserte funksjoner man ønsker.

Selskapet Netatmo har tatt det neste logiske steget.

De leverer nemlig et produkt som i likhet med andre måler være trådløst med en ute-enhet. Men i stedet for en «dum» skjerm som viser deg temperatur og vindforhold, sendes værdataene ut på nett via WiFi.

Se ditt eget vær overalt

Dermed kan du ved å logge deg inn på hvilken som helst mobil, PC eller nettbrett få oversikt over været ditt - helt uavhengig av hva du bruker eller hvor du er.

I tillegg kan du bygge ut med flere enheter. Om du for eksempel vil sjekke være på hytta mens du fortsatt sitter på jobben fredag ettermiddag, er det bare å kjøpe en måler og WiFi-sender til.

MANGE «VÆRVENNER»: På kartet får du oversikten over andre som har værstasjoner i området der du bor eller befinner deg. Foto: TORE NESET
MANGE «VÆRVENNER»: På kartet får du oversikten over andre som har værstasjoner i området der du bor eller befinner deg. Foto: TORE NESET Vis mer

Og ikke nok med det. Om du åpner for at andre skal kunne se dine værdata, får du også tilgang til deres.

Da vi fikk opp Oslo-kartet, så vi at vi slett ikke var alene om å bruke Netatmo-værstasjon i nærmiljøet. Innenfor gangavstand fra huset vårt talte vi et tjuetalls værstasjoner. Så om vi lurer på om naboen har bedre vær enn oss, er det bare å sjekke...

Ferien er reddet

Det høres kanskje meningsløst ut, men det er faktisk ganske nyttig. Tenk deg for eksempel at du er på reise og vil sjekke hvordan været er akkurat dit du er på vei.

På Malta, dit vi har tenkt oss en tur nå på vårparten, kan man for eksempel i skrivende stund se at temperaturen er seks grader høyere (24) i Swieki enn i Sliema (18) akkurat nå.

Slikt kan faktisk være utslagsgivende for valg av uterestaurant den første kvelden.

Ellers får du et vell av opplysninger via appen. Foruten ute- og innetemperatur er luftfuktigheten både utendørs og innendørs med. Det samme er luftkvalitet og forurensingsnivå, høy- og lavtrykk og CO2-nivået innendørs. Det siste får du for øvrig varsel om dersom det er urovekkende høyt, for eksempel om du fyrer på peisen med dårlig utlufting.

Måler støyen også

I tillegg får du vite hvor mye støy det er i boligen din. Du får også statistiske data på hvordan temperatur og luftfuktighet endrer seg over tid.

IKKE KAST: Bruk ditt gamle nettbrett som værstasjon

TEST: Netatmo værstasjon

Du kan også koble på en kopp for måling av nedbør, men denne fikk vi ikke anledning til å prøve på grunn av tørt vær i testperioden.

Både ute- og innestasjon har pent utseende, selv om dette kanskje ikke holder seg særlig lenge. Det skal nemlig svært lite til for å lage merker i det tynne aluminiumsbelegget.

Vær for øvrig oppmerksom på at værmåleren ikke tåler regn eller direkte sollys. Det siste er uansett ikke å anbefale, siden temperaturmålingen da jo blir helt feil.

Bruksanvisning er unødvendig

Selv om det finnes halvprofesjonelle værløsninger som gjør enda mer, så gir Netatmo-settet en veldig morsom opplevelse.

I likhet med Apple-produkter følger det ikke med bruksanvisning, bare en enkel veiledning. Du trenger heller ikke denne, for oppsettet her helt selvforklarende etter at du har lastet ned appen, som finnes både for iOS, Android og Windows Phone.

Ja, du blir avhengig

TEST: Netatmo værstasjon

Du blir nesten avhengig, og det føles trist å gå tilbake til et vanlig «dumt» digital termometer. Med digitale værstasjoner til under 300 kroner føles 1400 kroner litt voldsomt. Det finnes også en nettbasert konkurrent fra Oregon (LW 302) som gjør omtrent det samme for 200 kroner mindre.

Netatmo-utstyret er likevel så gjennomtenkt, brukervennlig og ikke minst artig å bruke at vi helt klart ville gått for denne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer