Smart strømstyring

Test: Norsk oppfinnelse skal gi lavere strømregning

Norskutviklet system gjør det enkelt å kutte strømmen.

STRØMSPARING: Ewaves nettbrett er selve hjernen i systemet og viser strømforbruket ditt i sanntid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
STRØMSPARING: Ewaves nettbrett er selve hjernen i systemet og viser strømforbruket ditt i sanntid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smart strømstyring av hjemmet er ganske aktuelt i disse dager når strømprisen er på et meget høyt nivå. Det å kunne automatisere varmekildene i boligen slik at de begynner oppvarmingen før du står opp eller når du er på vei hjem fra jobb, er ganske kjekt og sørger for en god innetemperatur når du har behov for det.

På markedet er det flere løsninger for automatisere panelovner. Du kan for eksempel kjøpe en smartkontakt som Ikea Trådfri Adapter med tidsinnstillinger, eller du kan gå for mer omfattende løsninger som norske Ewave tilbyr.

Ewave har flere pakker for strømstyring i hjemmet og selskapet kan også sette sammen løsninger til personer med ulike behov. Vi har testet sparepakken som inkluderer følgende:

  • Ett nettbrett.
  • Tre sparekontakter.
  • Tre temperaturmålere.
  • Én gateway-boks.
  • Én EMI-HAN-kontakt til AMS-måler.

I tillegg får man kjøpt ytterligere målere, kontakter og kraftigere spare-reléer til blant annet å plassere i sikringsskap og til elbillader og liknende.

Prisen på startpakken er for øvrig 335 kroner per måned i 60 måneder. Etter den perioden går prisen ned til 99 kroner i måneden.

Ewave Sparepakke

La oss ta en kjapp gjennomgang av produktene i sparepakken:

Nettbrettet, en syvtommer produsert av Lenovo med Ewaves brukergrensesnitt, er selve hjernen i systemet og det her er du styrer strømstyringen. Det betyr samtidig at Ewave ikke tilbyr en egen app for Android og iOS.

Nettbrettet på være påslått til enhver tid for at systemet skal fungere, sånn bare for å understreke at det er hjernen bak.

Så har vi en gateway-boks som du kobler til ruteren til, og som må til for å koble Ewaves strømstyring mot Internett.

Sparekontaktene plugger du inn i strømuttakene i veggen og deretter plugger du panelovnene inn i dem. Temperaturmålere plasserer du i de rommene du ønsker.

Du parer sparekontakt med temperaturmåler for å automatisere oppvarmingen. For eksempel kan du via nettbrettet stille inn at oppvarmingen skal starte automatisk når temperaturen er under en viss grad og at den skal slå seg av når en gitt temperatur er nådd, og så slår sparekontakten seg av og på etter hva som er stilt inn.

Vår erfaring er at dette fungerer helt glimrende.

EMI-HAN-kontakten plugger du inn i den nye AMS-strømmåleren, hvis du har det, for å måle strømforbruket til boligen din i sanntid.

Essensielle produkter for strømstyring.
Essensielle produkter for strømstyring. Vis mer

Enkelt å komme i gang

Før Ewave sender produktene ut til kundene, setter de opp produktene slik at de snakker med hverandre. Dermed er den delen av oppsettet allerede gjort når settet er i hus. Dog betyr jo det at løsningen er et lukket system selv om det er bygget på Zigbee-plattformen, som i og for seg er åpen.

Så det vi gjorde da vi fikk testpakken i hus, var å koble nettbrettet mot Internett, gateway til ruter, satte sparekontaktene i uttakene i veggen, plasserte ut temperaturmålerne og startet oppsettet av profiler på nettbrettet. I tillegg til å sette opp en brukerkonto slik at man også får tilgang til systemet via nettleseren når man ikke er hjemme.

Har du flere panelovner i samme rom, kan du koble dem sammen i en profil med én temperaturmåler. Så det er ikke slik at én og én sparekontakt og måler er koblet sammen.

Informasjon om strøm- og kraftselskap legger du til og endrer på Ewaves nettportal. Hvis du ikke finner leverandørene du benytter, kan du kontakte Ewave som legger til selskapene for deg.

Hva AMS-målere gjelder, har Ewave full støtte for Kaifa, Kamstrup og Aidon, men sistnevnte har ikke åpnet fullt for uthenting av data. Her må du kontakte kraftselskap for å få åpnet HAN-porten.

Sparekontakt til venstre, temperaturmåler til høyre.
Sparekontakt til venstre, temperaturmåler til høyre. Vis mer
Gatewayen kobler systemet ditt mot Ewave.
Gatewayen kobler systemet ditt mot Ewave. Vis mer

Hjernen i systemet

Nettbrettet, av typen Lenovo Tab7, er som nevnt hjernen i systemet til Ewave. Det er det du bruker mest for å holde oversikten over systemet og å gjøre endringer, og selv om det er et helt vanlig Android-nettbrett, er det låst til Ewaves grensesnitt.

Appen er delt inn i flere deler. Den har en forside, kalt «Nå», som viser detaljer om strømforbruket ditt og om du har klart å spare noen kroner. Hvis du har lagt inn kraft- og strømselskaper kan du også få informasjon om dagens strømpris. Denne informasjonen oppdateres daglig.

Trykker du på «Enhetskontroll» vises oversikt over sparekontaktene og temperaturmålerne. For eksempel hva temperaturen er og hvor høyt strømforbruket er. I tillegg kan du slå kontaktene av og på manuelt, og det er også her du oppretter og redigerer profiler.

På Nå-siden vises full oversikt over strømforbruk.
På Nå-siden vises full oversikt over strømforbruk. Vis mer

Hovedmenyen får du opp ved å velge «Meny» øverst til høyre i appen. Her ser du ting som historikk over forbruket, meldinger fra Ewave og dagens pris på strømmen. Menyen har også en sparekasse der du kan sette av en sum basert på hvor mye strøm du har spart. I hovedmenyen finner du også innstillingene.

Vi anbefaler at du tar en tur innom menyen «Forbruk og målsetting» under innstillingene. Her stiller du inn estimert årsforbruk av strøm, hvor mye du ønsker å spare og i tillegg kan du aktivere forbruksstopp og forbruksgrense.

Få ting til å gå av seg selv

For å automatisere systemet må du opprette profiler, som gjøres som nevnt i enhetskontrollmenyen. Velg «Ny profil» og følg anvisningene på skjermen. Du starter med å velge navn på profilen, for eksempel soverom, før du velger hvilken temperaturmåler som skal knyttes til den profilen. Deretter legger du til hvilke sparekontakter som skal knyttes mot, i dette tilfellet, soverom.

Under oppsettet stiller du også inn de ulike tidsintervallene på døgnene fordelt på morgen, dag, kveld og natt. Hvis du står opp klokken 06.00, og ønsker at det skal være varmt på soverommet til den tiden, kan du for eksempel stille inn at morgen er mellom klokken 04.00 og 06.00.

For hvert tidsintervall stiller du også inn ønsket temperatur i rommet. Så da kan du for eksempel bestemme at det skal være 22 grader på rommet i morgen-sekvensen.

Eksempel på hvordan du setter opp tidsinnstillingene på soverommet.
Eksempel på hvordan du setter opp tidsinnstillingene på soverommet. Vis mer

På dagtid er det, i dette eksempelet, ingen hjemme, så da settes ønsket temperatur til 15 grader. Hvis temperaturen går under dette, vil sparekontakten og da også panelovnen slås på automatisk, før den slår seg av når temperaturen er over 15 grader igjen.

På soverommet er det ikke nødvendig å ha det så varmt når du ikke er der. Så la oss si at dag-sekvensen varer frem til leggetid, da aktiveres kveld-sekvensen til satt tid og oppvarmingen av rommet starter i god til til du skal legge deg.

Det siste intervallet er natt, og igjen setter du ønsket temperatur for tidsintervallet.

Merk at profilene prioriteres først. Det vil si at du forsøker å slå av en kontakt som er knyttet til en aktiv profil, vil den slås på igjen automatisk. Så ønsker du en mer manuell profil der du kan slå av og på kontakter som du ønsker, kan du gjøre følgende:

Sett temperaturnivåene i vanlig modus til 30 grader og fraværsmodus til 0 grader.

Dette irriterer oss

Mye er bra, og faktisk ganske bra, med Ewaves strømstyringssystem, men det er ikke alt som er helt topp.

Noe vi tror potensielle kunder vil finne frustrerende, er at prisene ikke ligger lett tilgjengelig på selskapets nettsider. I stedet må du gå gjennom en kjøpsveileder, eller ringe inn/sende e-post, der du fyller inn diverse informasjon om husholdningen og boligen din. I retur får du et pristilbud per e-post.

Det er først når du er kunde at du får tilgang til Ewaves butikk og kan handle tilbehør som ekstra sparekontakter og temperaturmålere.

En annen ting er nettbrettet som følger med og er selve hjernen i systemet. Selv om prisen trolig ikke er all verden for Lenovo-brettet, er det uansett med på å øke innstegsprisen for Ewave-systemet. I tillegg føler vi at det er litt synd at selskapet ikke har utviklet en app for tjenesten slik at man kan styre systemet på den enheten man foretrekker.

Merk at det er mulig å gjøre endringer ved å logge inn i nettleseren, men den siden er ikke spesielt mobilvennlig.

Det er også en annen ting ved nettbrettet vi ikke er helt fornøyde med. Nemlig hvor essensielt det er. Går det tomt for strøm, risikerer du at alle kontaktene kobles fra. Vi hadde en sparekontakt tilkoblet TV-oppsettet, med TV, Apple TV og Sonos-høyttalere, for å sjekke strømforbruket. Da nettbrettet gikk tomt for strøm, slo også sparekontakten seg av og alt gikk i svart.

Litt kjedelig, mener vi, så sørg for å ha laderen koblet i til enhver tid.

Noe liknende skjer også hvis skjermen til nettbrettet har vært avslått for lenge. Da kobler tilbehøret seg av, og det kan ta flere minutter og gjentatte trykk på «koble til» før enhetene er oppkoblet.

Sparer man noe?

Ewave sier at løsningen deres kan hjelpe kundene med å senke strømkostnadene med så mye som 30 prosent, noe man definitivt vil merke på lommeboken når strømmen er så dyr som den er.

For å finne ut om det stemmer, måtte vi ha testet strømsparesystemet over en lengre periode. Man er også nødt til å ta i betraktning ting som temperatur- og prisforskjeller i den perioden man sammenlikner med.

Derfor kan vi ikke si om vi har spart mye ved å bruke Ewaves løsning, men det vi kan si er at vi definitivt ser potensial til å spare både i strømforbruk og i kroner, spesielt hvis man har installert spare-reléet til varmtvannsberederen.

Dog må du muligens ha et høyt strømforbruk i førsteomgang hvis du skal ha noe å hente på å bruke Ewaves system. Som nevnt over, er prisen 335 kroner i 5 år (før prisen går ned til 99 kroner i måneden), og du er nødt til å senke strømforbruket noen hakk for å spare inn denne summen.

Det er kjempesmart å senke varmen i boligen når du ikke er til stede, det er også lurt at varmtvannsberederen ikke går for fullt hele tiden. Og da er det jo kjekt at alt skjer automatisk etter førstegangsoppsettet.

Men merk at det er viktig at temperaturen i varmtvannsberederen ikke går under 60 grader. Som Ewave opplyser på sine hjemmesider, er dette minimumstemperaturen for å drepe legionella.

Konklusjon

De funksjonene vi liker best ved Ewaves løsning er at det er enkelt å komme i gang, enkelt å sette opp profiler og sparemål og det at strømforbruket vises på en lett og forståelig måte. For ikke å glemme at systemet for det meste går av seg selv, og du trenger ikke å tenke stort på det hvis du ikke skal gjøre endringer.

Dog er ikke systemet uten sine svakheter, noe vi har nevnt rett over her. Det største ankepunktene er nok nettbrettet, som for så vidt er noe som kan forbedres i tiden fremover.

Hvis du kun er på utkikk etter smart styring av panelovner og kanskje husholdningsprodukter som kaffetrakteren, er kanskje smartkontaker som Ikea Trådfri Adapter og Clas Ohlsons smartkontakt en bedre og rimeligere løsning.

Testresultat

Ewave strømsparing

Enkelt oppsett, fin visuell oversikt over forbruk, viser strømforbruk i sanntid, Enova-støtte, oppmuntrer til strømsparing.

Veldig avhengig av nettbrett, prisoversikt burde vært lettere tilgjengelig, høy pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer