Roborock Dyad

TEST: Overrasker noe veldig!

Det er nesten så vi vil kalle den en ulv i fåreskinn.

ROBOROCK DYAD: Ikke la deg lure av designen, Roborock Dyad er faktisk en imponerende god støvsuger. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ROBOROCK DYAD: Ikke la deg lure av designen, Roborock Dyad er faktisk en imponerende god støvsuger. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både trådløse støvsugere og robotstøvsugere har blitt populære her til lands de senere årene, ettersom mange opplever at de er et steg opp fra de tradisjonelle støvsugerne.

Blant de trådløse støsvugerne er det Dyson og Philips som har gjort det best i våre tester, men flere produsenter har gitt dem en real utfordring. Blant dem finner vi Roborock, som kinesiske Xiaomi står bak. Roborock H7 imponerte stort i duell mot Dyson V15 og Philips SpeedPro Max Aqua, og det viser at Xiaomi er inne på et spennende spor i dette markedet.

Nykommeren Roborock Dyad er også en trådløs støvsuger, som gjør sitt for å skille seg ut i et stadig økende marked, og det lykkes Xiaomi overraskende godt med.

Dyad er stor og forholdsvis tung, men er overraskende manøvrerbar. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dyad er stor og forholdsvis tung, men er overraskende manøvrerbar. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Dyad er såpass høy at du ikke kommer under lave møbler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dyad er såpass høy at du ikke kommer under lave møbler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Roborock Dyad

Ved første øyekast minner Roborock Dyad om de gamle amerikanske støyvsugerne der selve basen og motoren sitter helt nederst ved gulvmunnstykket, mens skaftet er plassert øverst.

Den ser med andre ord stor og tung ut, noe den for så vidt også er. Vekten er på 5 kilo uten vann, som er mye høyere enn andre trådløse støvsugere, men Dyad er på ingen måte tung å manøvrere. Mer om det under.

På håndtaket er det tre knapper, én for av/på, én for å velge modus, auto eller max, og den siste for å aktivere selvrens, og støvsugeren har to beholdere: den øverste er vanntanken – her fyller du på friskt vann – mens den andre er avfallstanken for skittent vann og skitt.

Tar både skitt og væske

De tre støvsugerbørstene er i mikrofiber og drives rundt av en kraftig motor som også suger inn skitt, smuss og væske, og den sørger for at Dyad glir overraskende lett over gulvet. Du trenger altså ikke å bruke mye krefter på å manøvrere den rundt.

Vår erfaring er at Dyad er effektiv mot det meste den kommer over. Enten det er støv, skitt, kattesand på baderomsfliser, matrester eller dyrefôr, og den har også et ess i ermet: støvsugeren tar også væske. Så om du søler melk eller jus er det ikke noe problem for Dyad. Og enda bedre: den viser seg å være effektiv mot katteoppkast.

Roborock Dyad har tre børste som er kledd i mikrofiber. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Roborock Dyad har tre børste som er kledd i mikrofiber. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Og nei, du risikerer ikke å spre oppkastet utover gulvet. Støvsugeren er uansett såpass kraftig at den suger til seg alt på børstene. Du har uansett selvrensfunksjonen som vi anbefaler at du aktiverer etter slik bruk, om ikke etter hver bruk. Likevel kan du oppleve at hår setter seg fast slik at du fra tid til annen må ta ut børstene og rense dem for hår.

Dette gjør Dyad samtidig som den mopper gulvet. På andre trådløse støvsugere har vi opplevd at moppen bare sprer skittet rundt på gulvet, men det har vi tilgode å oppleve med Roborocks spesielle støvsuger. På de tøffeste flekkene bør du nok frem med en gulvmopp og bruke god, gammeldags håndkraft, men Dyad mopper bedre enn andre trådløse støvsugere med moppefunksjon vi har testa.

Vasker seg selv

Selvrens er en av de kjekkeste funksjonene med Dyad. Du fyller opp tanken med friskt vann og starter vaskeprosessen ved å trykke på dråpeknappen på håndtaket. Her tilføres det rene vannet mens børstene spinner rundt på dokkingstasjonen – en prosess som avsluttes med at støvsugeren suger til seg væske og skitt fra børstene. I løpet av testperioden fungerte det såpass godt at vi ikke følte behov for å ta ut børstene og vaske dem for hånd.

Avfallsvannet ender opp i støvbeholderen, som du tømmer etter prosessen er ferdig.

Børstehodene ruller fort over bunnen av dokkingstasjonen under renseprosessen. Som du ser, kan det være lurt å vaske over dokkingen etter at selvrens er overstått. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Børstehodene ruller fort over bunnen av dokkingstasjonen under renseprosessen. Som du ser, kan det være lurt å vaske over dokkingen etter at selvrens er overstått. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dokkingstasjonen brukes naturligvis også til å oppbevare Dyad og å lade den. Batteritida er for øvrig på 35 minutter i auto-modus og 25 minutter når max er aktivert.

Ifølge Roborock er 35 minutter nok til å støvsuge en gulvflate på 280 kvadratmeter, noe vi føler de treffer godt med.

Når det gjelder støynivå, er Dyad blant de mest bråkete i klassen. Vi målte den til 77–79 desibel i auto-modus og over 80 desibel på max.

Konklusjon

Vi må ærlig innrømme at vi ikke hadde altfor store forhåpninger til Roborock Dyad. Den er stor, veier en del og kommer seg ikke under lavere møbler, men bevares så artig den er i bruk.

Den kraftige motoren og de solide børstene takler det meste av skitt og støv vi har sølt på gulvene hjemme, og spesielt har den vist seg effektiv til væske. Og ikke vær redd for at det skal sitte igjen melk på børstene som kan spre lukt rundt på gulvene. Nei, selvrenssystemet er såpass effektivt at alle rester og eventuell lukt forsvinner.

Motoren og børstene sørger også for at Dyad ruller raskt over gulvet uten at du trenger å anstrenge deg, og du merker hvor godt det hjelper når du skrur av støvsugeren og forsøker å dra den rundt. Det er tungt.

TEST: Overrasker noe veldig!

Noen ulemper er det dog. Den er såpass høy at den ikke går under lavere møbler. Sofaer og slikt er det mulig å flytte på, men det er mindre aktuelt med TV-benken. En annen ting er at Dyad ikke er spesielt egnet til å støvsuge sofaputene, men den gjør seg godt på tepper. Bare husk å tømme vanntanken.

Det er sjeldent vi gir såpass høy karakter til en støvsuger hvis bruksområder er noe begrensa, men vi er såpass godt fornøyd med Roborock Dyad at vi ikke kan gjøre annet enn å gi den terningkast fem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer