Test: Panasonic TH-42PZ800

Jada. Den er godkjent for det digitale bakkenettet, men er det nok?

Godt bilde ved TV-spilling.
Godt bilde ved TV-spilling. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Liker du spesifikasjoner vil du smile bredt over Panasonics nye TV. Her får du full HD (1080/24p), høy kontrast og kjapp responstid. I dag er likevel dette omtrent standard på alle TVer i denne prisklassen, spørsmålet blir derfor om det holder.

Førsteinntrykk

Designet på TVen er klassisk Panasonic, svart pianolakk og metalldetaljer altså, og også denne plasmaen har en heldekkende glassfront. Og jo da, det ser riktig så lekkert og eksklusivt ut- selv om den nevnte glassfronten vil gi litt uønsket gjenskinn om du har mange lysspotter i stua.

For øvrig er det verdt å merke seg at PZ800 skal være godkjent for RiksTV via det digitale bakkenettet, og for deg som får TV-signalene derfra er det naturlig nok et stort pluss i margen. Vi liker også at det er mulig å spille av AVCHD-klipp via minnekortinngangen i TVens front. Har du et nytt digitalt videokamera er naturlig nok dette et pluss når du skal plage venner og bekjente med de siste ferieminnene.

Menysystemet er også helt typisk Panasonic, og det betyr at menyene er svært enkle og oversiktlige. Dette er en fordel for de som vil ha det enkelt og greit, men tilhører du den gruppen som liker å finjustere innstillinger må du velge en annen modell: Her er nemlig justeringsmulighetene små.

På innsiden finner vi Panasonics siste bildeprosessor V-real PRO 3 og vi noterer i margen at den oppgitte responstiden er på 0,001 ms. Det tegner godt for heftige actionsekvenser.

Når får du HD-signaler til din TV?

Bilder av TVen får du her:Bildekvalitet

Denne plasmaTVen kjennetegnes ved et varmt og naturlig bilde, og det er spesielt når det gjelder ansiktsfarger at den gjør en god jobb. Det ser rett og slett svært naturlig ut. Den kanskje viktigste forbedringen kontra lillebror PX80E er imidlertid at PZ800 er langt bedre på sideveis panoreringer, her glir nemlig bildet langt jevnere, verdt å ha i bakhodet for kresne filmtittere altså.

Panasonic oppgir et kontrastforhold på 30 000:1, og sortnivået er det da heller ikke noe å klage på – selv om vi i enkelte scener kunne ønsket oss litt mer detaljer i de aller mørkeste partiene. I likhet andre plasma-TVer noterer vi fortsatt litt flimring i de lyseste partiene, men ikke så mye at vi opplever det som noe irritasjonsmoment.

Vi hadde PZ800 side om side med to LCD-TVer (Sonys W4500 og en helt ny Philips-modell), og må nok innrømme at vi selv foretrekker bildet på Sonyen. LCD-TVen er mer lyssterk og hoster generelt opp flere detaljer enn det denne Panasonicen gjengir. Dette er imidlertid en konsekvens av de to ulike teknologiene, og egentlig ingenting å trekke for – det blir litt smak og behag.

Trykk her for hovedsiden med alle TV-testene!

Dette er for øvrig en av svært få plasma-TVer på 42 tommer som har full HD-oppløsning, og Blu-ray filmer i 1080p eller HDTV i 1080i vises her på en forbilledlig måte. Vanlige TV-sendinger er naturlig nok ikke like imponerende, men heldigvis klarer TVens bildeforbedringskretser å luke bort den verste støyen.

De andre i redaksjonen slo også i hjel litt arbeidstid med å spille Xbox360, og her må vi si at PZ800 gjør en svært god jobb. Til TV-spill kan du også aktivere den dynamiske bildemodusen for ekstra sprut og punch i fargene (NB: Ikke bruk denne modusen på TV&video – det blir for mye…) På dette punktet har den altså ingenting å skamme seg over, her har plasma-TVene definitivt blitt mye bedre de siste årene.

Test: Panasonic TH-42PZ800


Konklusjon

Det er egentlig ikke så lett å klage på PZ800, for den gjør mye bra og lite som er direkte galt. Problemet er at den etter vår oppfatning sliter med å forsvare prisen.

I skrivende stund ligger den nemlig på rundt 16.000 om du leter i landets nettbutikker, og når du får Sonys W4500 til rundt 12.000 for 40-tommeren og 15.500 for 46-tommeren er de etter vår oppfatning et bedre kjøp.

For deg som foretrekker ansiktsfargene plasma-TVene gir, er det imidlertid bare å kjøre på. Men da vil vi anbefale deg å prute på prisen…

Totalt ender vi derfor opp med en firer på terningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer