TEST: Samsung UE46B6000 og UE46B7020

LED er det hotteste du får på TV-fronten nå, og i dag ser vi på to godbiter fra Samsung.

Duell: Samsungs 7020 til venstre, 6000 til høyre Foto: Per Ervland
Duell: Samsungs 7020 til venstre, 6000 til høyre Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som vi sa da vi testet den glitrende 9803 fra Philips: Med LED TVenes inntog er tiden da plasma herjet alene på sortnivå-fronten over. Og er du på jakt etter en ny flat-TV er det bare å holde tunga rett i munnen, for nå kommer godbitene på rekke og rad.

Men før vi starter på selve testen er det på høy tid å klargjøre hva LED egentlig betyr.

Hva menes med LED?

Mens bakgrunnsbelysningen på en LCD-TV er lysrør som ikke er så enkle å kontrollere styrken på over store flater, så vil en LED-TV ha små lysdioder (altså LED) som slås av og på individuelt, avhengig av hvor det er behov for lys på skjermen. På en LED-TV er det derfor langt enklere å styre intensiteten på belysningen akkurat der du trenger det, og overgangen fra mørke til lyse partier blir derfor langt mer umiddelbar. En av fordelene er et bedre sortnivå, en annen er et mye lavere energinivå.

Et viktig poeng er imidlertid hvor LED-diodene er plassert: Philips 9803 har for eksempel sine plassert direkte bak selve panelet for å få full effekt av LED-pærene, mens andre TV-modeller har plassert LED-diodene langs TV-rammen, for så å rute LED-effekten inn på panelet via ulike teknikker. Dette kalles ofte for ”Edge-LED”, og er for eksempel tilfellet på de to Samsung TV-ene vi ser på i dag. Den store fordelen med Edge-LED er at dette gjør det enklere å lage ordentlig tynne TV-modeller, men en del kritikere hevder også at dette går på bekostning av kontrast, og dermed sortnivået i praksis. Vi kommer derfor inn på dette underveis i testen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer