TEST: Samsung UE46F8005

Det er liten vits å gjøre store forandringer på en suksessoppskrift.

Når Samsung gjør så mye riktig er det ikke mye å klage over. Foto: Per Ervland
Når Samsung gjør så mye riktig er det ikke mye å klage over. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samsung har ikke blitt verdens desidert største TV-produsent uten grunn: De har ganske enkelt vært bedre enn konkurrentene på å tilby kundene det de vil ha, altså slanke og elegante kant-LED-TVer i nesten alle prisklasser.

Nest øverst i modellhierarkiet er det 8000-serien som er koreanernes alternativ. Det er ikke bare en serie som har solgt svært bra - det er også en serie vi i DinSide har likt godt: Samsung D8005 fikk for eksempel terningkast 6 i 2011, mens fjorårsmodellen Samsung ES8005 endte på en femmer.

Spørsmålet er selvsagt om årets versjon lever opp til forgjengerne.

Design og førsteinntrykk

Med tanke på suksessen 8000-serien har hatt forventer vi ingen designrevolusjon, og det får vi heller ikke.

Smal og elegant. Vi liker også den nye foten, men legg merke til at dybden gjør at TV-en ikke kommer helt inntil veggen. Er det viktig må du altså gå for veggfeste. Foto: Produktbilder
Smal og elegant. Vi liker også den nye foten, men legg merke til at dybden gjør at TV-en ikke kommer helt inntil veggen. Er det viktig må du altså gå for veggfeste. Foto: Produktbilder Vis mer

F8005 fortsetter ganske enkelt trenden med å være slank, i metall, og å ha et såkalt rammeløst design.

De mest synlige forandringene ligger i at TV-foten er ny, og at det innebygde web-kameraet på toppen i år kun er synlig når det er i bruk. Kameraet har forøvrig økt til fem megapiksler, noe som bør sikre fin kvalitet på videosamtaler via Skype-appen.

Baksiden av TV-en må også nevnes: For ikke bare er kabinettet helt glatt, alle tilkoblingspunktene er lagt bak et eget panel for å skjule kabelsalaten.

Dette er kanskje ikke så veldig viktig for de av oss som har TV-en helt inntil veggen, men løsningen gjør at TV-en ser stilren ut fra de fleste vinkler, og er et godt eksempel på at Samsungs designfokus lever videre i beste velgående.

Som forventet er TV-en svært godt utstyrt, og vi kan blant annet nevne innebygget trådløsnett, to aktive 3D-briller, en av markedets beste SmartTV-løsninger, to fjernkontroller, og ikke minst tale- og bevegelsestyring av TV-en. Det siste var vi spesielt spent på, da vi ikke fikk det helt til å fungere på fjorårsmodellen.

F8005 er forøvrig også klar for Samsungs Evolution-kit om du vil oppdatere den til neste år, et poeng som heller ikke skal undervurderes.

Store bilder av TV-en får du her:

Bildekvalitet

I de siste årene har vi generelt opplevd bildekvaliteten til Samsung som god, dog et par hakk bak de beste. Under denne testen hadde vi imidlertid F8005 inne samtidig som PFL6008 fra Philips og Panasonic DT60 (test kommer), og selv om dette er TV-er i ulike prisklasser var det tydelig at Samsungen har tatt noen skritt videre fra i fjor:

 • Skarphet: Når det gjelder bevegelsesskarphet har Samsung lenge vært blant de beste i klassen. Det ser vi også her. Selv ved raske actionsekvenser med mye panorering er detaljnivået høyt, uten at det blir ekstra støy i bildet. Det er et tegn på at bildebehandlingen har nok krutt, noe som gir pluss i margen hos oss.
 • Dybde: Vi synes også dybden i bildet har fått et løft fra fjorårsmodellen, noe som blant annet øker «filmfølelsen».
 • Sortnivå: Som på tidligere modeller sverger Samsung fortsatt til kant-LED-belysning. Sortnivået oppleves imidlertid som svært bra, også når du demper lyset i TV-stua, og i følge Samsung skal dette skyldes en oppgradering av deres micro dimming-teknikk. Vi konstaterer uansett at dette vil imponere de aller fleste, selv om vi fortsatt mener bakgrunnsbelysning gir et litt bedre resultat.
 • Lysgjennomtrenging: Dette har vært en svakhet på kant-LED-modeller, spesielt i de lavere prisklassene, men her gjør F8005 en god figur: Selv da vi mørkla rommet helt måtte vi nærmest helt inn i panelet for å lete etter en lyslekkasje på våre testbilder. Dette var altså ikke noe problem.
 • 3D-kvalitet: 3D-brillene ser ut til å være de samme som i fjor. Det betyr at de er svært lette og behagelige å ha på hodet, men også at de slipper inn for mye lys på sidene.

  3D-opplevelsen blir derfor bedre om du demper lyset i rommet. Gjør du det tror vi du blir positivt overrasket. For når F8005 har god dybde i bildet selv på vanlig 2D, blir rett og slett også 3D-opplevelsen ekstra god.

  Når alle ser solbrente ut må du dempe rødfargen for å få mer naturlige hudtoner. Foto: Per Ervland
  Når alle ser solbrente ut må du dempe rødfargen for å få mer naturlige hudtoner. Foto: Per Ervland Vis mer

  Vi noterer også lite «crosstalk», eller skyggetegninger, å irritere seg over. 3D-teknologien er med andre ord ferdig med barnesykdommene.

Men vil det si at alt er perfekt? Nei, selvsagt ikke - det er alltid noe som kan bli bedre.
 • Innsynsvinkel. Den beste bildekvaliteten på Samsungen får du når du sitter rett foran TV-en, og i riktig høyde. Sitter du for langt ut på siden eller reiser deg opp, forsvinner nemlig en god del av fargespekteret. På dette punktet ligger for eksempel Philips fortsatt et hestehode foran.
 • Hudtoner. At Samsungs TV-modeller alltid leveres med kontrasten skrudd opp til 100 prosent er en uting, så den kan du bare justere ned med en gang. Det som imidlertid slo oss når F8005 sto ved siden av Philips PFL6008 og Panasonic DT60, var at Samsungen hadde et rødskjær som gjorde ansiktstonene lett rosa. Den gode nyheten er imidlertid at dette enkelt kan løses ved å gå inn i den avanserte bildemenyen og senke rødtonen ganske kraftig.
Litt mer edruelige standardoppsett hadde altså vært et pluss, men trøsten er at TV-en er svært enkel å stille inn.
 • Gjenskinn. Det er ingen tvil om at vi har sett langt verre, men på en toppmodell skulle vi ønske at panelet ikke avga reflekser. Dessverre ser dette ut som noe av en tapt kamp, for nå er det vel kun toppmodellen til Philips som har helt matte paneler.

Slik styrer du TV-en

Som nevnt følger det med to fjernkontroller: En helt klassisk fjernkontroll med trykknapper, og en langt mer elegant versjon med trykkfølsom pekeflate som gjør navigering i menyen og, ikke minst, i og gjennom TV-appene langt enklere. Dette er noe vi kjenner igjen fra andre produsenter, som for eksempel Panasonic. LGs Magic Remote og Philips klikk og pek-kontroll gjør også noe av det samme.

To fjernkontroller er ikke bare en gimmick. Den berøringsfølsomme gjør nemlig talestyringen og SmartTV-bruken langt enklere. Det liker vi. Foto: Per Ervland
To fjernkontroller er ikke bare en gimmick. Den berøringsfølsomme gjør nemlig talestyringen og SmartTV-bruken langt enklere. Det liker vi. Foto: Per Ervland Vis mer

Den klassiske fjernkontrollen er fin for ungene og eventuelle besøkende, men i det daglige ville jeg brukt den trykkfølsomme. Den mangler riktignok en del hurtigtaster, men de trenger du uansett sjelden når grunnoppsettet av TV-en er fullført. Som en ekstra bonus har den også innebygd mikrofon, noe som gjør det langt enklere å gi stemmekomandoer - det er enklere å holde normalt lydnivå når du slipper å snakke over halve rommet fra sofaen til TV-en.

Det er forøvrig godt å konstatere at vi nå har et langt bedre inntrykk av TV-ens tale- og bevegelsestyring.

Da vi testet fjorårsmodellen var vi nemlig ikke like imponert, men det skal også presiseres at fjorårsmodellen ble oppdatert med ny software rett etter at vi fullførte vår test.

En ting er at talestyringen er på norsk, det kom jo også på fjorårsmodellen, men det viktigste er at TV-en nå reagererer raskere og mer effektivt både på tale og bevegelse. Dette øker naturligvis også muligheten for at funksjonene vil bli brukt i det daglige.

Utallige muligheter og finesser

Vi har lenge ansett LG og Samsungs SmartTV-funksjoner for å være best i klassen, og de svikter heller ikke her: Samsung har et imponerende antall TV-apper, og store navn som Netflix og HBO Nordic vært på plass fra dag en - for å nevne noe. På dette punktet har spesielt Philips svært mye å lære.

Det som imponerer oss mest er i tillegg hvor raskt TV-en jobber, og det er et tegn på at den innebygde firekjerners-prosessoren leverer varene.

Store bilder av menyer og SmartTV-løsninger får du her:

Det er dessverre ikke praktisk mulig å teste alle funksjonene som finnes, og en av finessene vi ikke rakk å teste i denne runden er den nye OnTV-funksjonen, som lar deg styre parabol- eller kabel-TV-tuneren, inkludert innstilling av opptak, via TV-ens fjernkontroll. Med andre ord blir det omtrent som å bruke TV-ens innebygde TV-tuner. En svært praktisk finesse vi lover å se mer på ved neste korsvei.

Konklusjon

Samsung F8005 anbefales av DinSide.no
Samsung F8005 anbefales av DinSide.no Vis mer

Samsung F8005 har designet, en bildekvalitet som bør tilfredsstille de aller fleste, alle finessene og appene du trenger, og er i tillegg en TV som jobber raskt. Når finessene i tillegg fungerer bedre enn i fjor er det ganske enkelt ikke mye å klage over.

NB: Vår testmodell var på 46-tommer, men F8005 fås også i 40, 55, 65 og 75-tommers størrelse.

Testresultat

Samsung UE46F8005

Pen, bra bilde, har alt du trenger av finesser, og en av de beste SmartTV-løsningene på markedet.

Innsynsvinkelen skulle vært bedre, men ellers er det fint lite å klage på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer