TEST: Sony S90

Sonys første forsøk på en buet TV-modell skiller seg fra alternativene til Samsung og LG.

SJEKK SORTNIVÅET: På sitt beste gir S90 et formidabelt sortnivå, men bare når du gjør som her: Sitter rett foran TV-en. Foto: ØYVIND PAULSEN
SJEKK SORTNIVÅET: På sitt beste gir S90 et formidabelt sortnivå, men bare når du gjør som her: Sitter rett foran TV-en. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha testet X9005B og den rimeligere X8505B-modellen tidligere i år, vet vi at Sony gjør en svært god jobb med sine 4K-modeller. Spørsmålet er selvsagt hvordan nykommeren, den buede S90 gjør det.

Hva er det du får?

Som du ser av produktnavnet er vår testmodell på 65-tommer, og prisen er på rundt 35.000 kroner. Har du vunnet i lotto kan også den store versjonen i 75-tommers størrelse være fristende, men med en pris på rundt 80.000 kroner blir den kun en teoretisk øvelse for de fleste av oss.

Bildemessig skal S90 være identisk med X9-serien, som kort fortalt gir deg det beste bildet Sony per dags dato klarer å skvise ut av en kant-LED-modell.

INGEN SKARPE KANTER: Sony skiller seg ut med høy materialkvalitet, og avrundede hjørner. Foto: ØYVIND PAULSEN
INGEN SKARPE KANTER: Sony skiller seg ut med høy materialkvalitet, og avrundede hjørner. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Vi er selvsagt klar over at storebror Sony X95 har ekte bakgrunnsbelysning, men med en størrelse på hele 85-tommer og en prislapp som tilsvarer en ny bil, har den lite praktisk interesse. Enden på visa er altså at S90 og X9-serien er Sonys toppmodeller i år, i hvert fall når du luker bort lottomillionærene blant oss.

Sobert design


Sony er ikke redd for å lage TV-er som er litt tykkere enn konkurrentenes alternativer, og det har vi sansen for. Hovedforklaringen til dette er at det skal være plass til store høyttalerelementer, for som vi allerede har fortalt deg; Sony satser tungt på god TV-lyd i år.

SE FORSKJELLEN: Sonys fjernkontroller er i sort plast, mens Panasonics versjoner er langt mer solide i metall.  Foto: ØYVIND PAULSEN
SE FORSKJELLEN: Sonys fjernkontroller er i sort plast, mens Panasonics versjoner er langt mer solide i metall. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Som forventet leveres TV-en med to fjernkontroller: En standardkontroll full av praktiske hurtigtaster, og en litt mindre hurtig-zapper som kommer til å bli den du bruker i det daglige etter at alle innstillingene er gjort.

Begge fjernkontrollene fungerer helt ok, men i denne prisklassen forventer vi bedre materialkvalitet. Min private Blu-ray spiller fra Sony er nå syv år gammel, og har omtrent samme finishen, så her henger Sony bak konkurrentene.

God TV-lyd

Sony har utstyt S90 med det de selv kaller et nytt «4.2-kanals multivinkel Live Speaker-system med separate driverenheter», og den er også klargjort for Sonys trådløse subwoofer (SWF-BR100) til rundt 3.000 kroner.

Målet er altså at lyden skal simulere 360-graders surround, og vi gir Sony rett i at effekten er god. Men spør du oss om dette vil erstatte surroundanlegget i stua blir svaret nei.

Systemet er likevel interessant, fordi det gir de som ikke vil fylle stua med høyttalere et solid løft i lydkvalitet.

Noen ren innertier er det dog ikke. Vi synes nemlig at TV-lyden du får fra de sidemonterte høyttalerne du får på X9005B er enda bedre.


Som forventet TV-en er godt utstyrt: Alle de HDMI-inngangene er av typen HDMI 2.0 og har HEVC-støtte, TV-en gir deg i tillegg tilgang til Netflix i 4K, og kjøper du denne modellen kan du også få tilgang til Sonys tilbud om fem 4K-filmer på en ekstern harddisk, ja om det fortsatt er flere igjen da.

NETFLIX: Netflix-appen støtter 4K-oppløsning på Breaking Bad og House Of Cards. Foto: ØYVIND PAULSEN
NETFLIX: Netflix-appen støtter 4K-oppløsning på Breaking Bad og House Of Cards. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Når det gjelder Smart-TV-utvalget og menysystemet, er det helt likt som på sine søsken, så her henviser vi ganske enkelt til våre tidligere tester.


Bueform: Hva i all verden er vitsen?

Hovedformålet med bueformen er at den skal gi mer dybde i bildet og dermed forsterke panoramainntrykket.

BUEFORM: Mindre krumming enn på LG og Samsungs alternativer. Her ser du forøvrig NRK-appen i aksjon. Foto: ØYVIND PAULSEN
BUEFORM: Mindre krumming enn på LG og Samsungs alternativer. Her ser du forøvrig NRK-appen i aksjon. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Så langt har vi likevel ikke blitt helt overbevist:

Vi har nemlig slitt med å se fordelene, og ikke minst har vi blitt enda mer oppmerksomme på ulempene med bueformen; nemlig en begrenset innsynsvinkel for de som sitter til siden for TV-en, og at bueformen gjør at reflekser fra vinduer eller andre lysskilder lett blir fanget opp av panelet og forsterket.

LES OGSÅ: Vi har testet Samsungs gedigne 78-tommer!

Sony har imidlertid valgt en annen strategi enn LG og Samsung.

Bueformen, altså krummingen i panelet, er nemlig langt mindre enn på Samsung og LGs modeller, og i følge Sony har de ganske enkelt funnet en bueform som ikke går ut over innsynsvinkelen.

Vår påstand er imidlertid at dette ikke stemmer, og forklaringen får du under.

Bildekvalitet

Som nevnt over er S90 bildemessig lik med X9005B-serien, og det er en god ting. Det betyr nemlig at Sony har pøst på med alt de kan av bildebehandling, og at du skal være svært kravstor for ikke å bli imponert.

Når du sitter rett foran TV-en oppleves kontrast og sortnivået som svært bra, vi liker også detaljgraden Sony har lagt seg på.

Vi gir også Sony pluss i margen for edruelige standardmoduser. I motsetning til Philips har nemlig Sony valgt å være litt mer edruelige. Bildet er riktignok ikke like skarpt, men det er skarpt nok til å gi en svært god dybde i bildet, og vil nok oppleves som hakket mer naturlig av de fleste. Dette vil spesielt være tilfellet til de av dere som tidligere har vært vant til en plasma-TV.

Vi synes også at S90 gjør en glimrende jobb med å skalere bildet til 4K-oppløsning: Blu-ray filmer ser strålende ut, og TV-sendinger i HD-kvalitet gir rett og slett mersmak. Men vær obs: Heller ikke Sony kan trylle, så gamle SD-sendinger gir ingen stor opplevelse. Dette er altså en TV som forutsetter at du har en kanalpakke full av HD-kanaler.

I likhet med sine 4K-søsken X9005B og den rimeligere X8505B er altså S90 en klassisk kant-LED TV.

Det betyr at vi dessverre legger merke til kant-LEDenes svakhet, nemlig litt lysgjennomtrenging i hjørnene (venstre hjørne hos oss). Det skjer imidlertid hovedsaklig når vi demper belysningen i rommet, setter på våre testplater og aktivt leter etter svakheter. I daglig bruk opplever vi det altså ikke som noe problem.

Den største svakheten med S90 er imidlertid at bueformen gir enda dårligere innsynsvinkel enn du får på dens søsken. Påstanden til Sony om at de altså har funnet den optimale buekurven er vi ganske enkelt ikke enige i.

Vår påstand er altså at du må sitte tilnærmet rett foran TV-en for å få et optimalt bilde på S90, for med en gang du kommer for langt ut på sidene blir bildet langt blassere enn vi setter pris på.

Konklusjon

Det er mye å like ved S90: Den har et sobert design som oser kvalitet, og når du sitter rett foran TV-en gir den en helt strålende bildekvalitet enten du nå ser på HDTV, Blu-ray eller 4K-innhold.

Den har også langt bedre TV-lyd, enn de aller fleste av sine konkurrenter.

Vi føler likevel at den på mange måter faller mellom to stoler, og det er fra sine egne man skal ha det. Etter vår oppfatning har nemlig X9005B både bedre TV-lyd og bedre innsynsvinkel, og siden den nå har falt til rundt 30.000 kroner framstår den ganske enkelt som et bedre kjøp.

Testresultat

Sony Bravia KD-65 S9005B

God materialkvalitet, glimrende TV-bilde - forutsatt at du sitter rett foran TV-en, god TV-lyd, Netflix i 4K.

65-tommer er ikke nok til at bueformens fordeler oppveier ulempene, spesielt innsynsvinkelen lider. Prisen er for høy.

PS: Synes du alternativene ovenfor er for dyre, vil lillebror X8505B være et svært godt alternativ, spesielt om du velger 55-tommeren som nå er nede i rundt 15.000 kroner. Vær dog oppmerksom på at du her mister den gode TV-lyden.

Gå til hovedsiden med alle våre TV-tester!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer