TEST: Squeezebox Duet er genial

Både du og kjæresten din vil elske denne fjernkontrollen.

TEST: Squeezebox Duet er genial
Publisert
Sist oppdatert

Da kollega Idsø testet den originale Squeeze-boksen i 2006 var han nesten lyrisk av begeistring, og til tross for at vi er så heldige å leke med stadig nye produkter er det fortsatt den han sverger til i heimen. I en så omskiftelig verden som vår er det alene et kvalitetstegn. Spenningen var derfor stor når vi endelig fikk tilsendt den nye utgaven Squeezebox Duet.

Hva er nytt?

Som navnet tilsier er det her to enheter som jobber sammen, en helt ny baseenhet og ikke minst en – unnskyld uttrykket: Griselekker fjernkontroll.

Fjernkontrollen har nemlig en 2,4 tommer stor LCD-skjerm, som med sitt iPod-lignende skroll-hjul gir deg langt enklere oversikt over musikksamlingen du har lagret på PCen, eller de utallige nettradioene, podcastene og musikktjenestene som finnes på nettet.

Trykk på Play-knappen under for å se en 16 min. lang video om Squeezebox Duet:

Dingz om Squeezeboks Duet! (mp4 106 706 kB)
Du kan også laste ned videoen her (MPG4 med H264 kodec) :

Riktig god lyd.

Den diskrè baseenheten plugges inn i forsterkeren eller receiveren din via de digitale utgangene (coaxial eller optisk), eller analogt via vanlige phono-plugger. Lydkjennerne der ute vil også sette pris på den innebygde DACen, som har fått mye skryt på nettet for sin lydkvalitet.

Et genialt trekk ved Squeezeboxen er nemlig at den takler omtrent alt som fins av lydformater, det vil si alt fra MP3 med elendig bitrate til de ulike lossless-formatene som finnes der ute. Dette er det faktisk få av de rene konkurrentene som gjør, så dette er et poeng verdt å merke seg.

Det eneste unntaket er DRM-beskyttede du f.eks har kjøpt på iTunes, men slike latterlige begrensninger slipper vi forhåpentligvis å bekymre oss over i tida framover. Det er i hvert fall lov å håpe...

Selv bruker vi hovedsaklig lossless-formatet til WMA på vår egen musikksamling, men Squeezeboxen spiller også av FLAC og Apple Lossless uten problemer. Lydkvalitet er alltid subjektivt tema, men selv må vi si at vi er storfornøyd med lydkvaliteten når vi spilte av våre egenrippede CDer. Her tror vi 99% av dere vil bli storfornøyd, den resterende prosenten befinner seg i HELT andre prisklasser.

Slik gjør du det.

Selve baseenheten kan tilkoples via kabel, men har også trådløst nettverk innebygget. Merk deg at kommunikasjonen mellom baseenheten uansett forutsetter et trådløst nettverk, og den store fordelen her er at kontrollen vil virke overalt der det trådløse nettet ditt gir dekning.

Etter å ha montert utstyret må du i tillegg laste ned og installere software fra Logitechs nettsider for å foreta de siste innstillingene. Dette var en relativt smertefri prosess., og er noe de aller fleste fint bør klare uten problemer. Står du fast er det forøvrig mange tips å hente via Logitechs nettsider.

Suveren oversikt og kjapp respons.

Som du ser av videoen er det svært enkelt å navigere i musikksamlingen din via fjernkontrollen. Via skrollhjulet kan du sortere kjapt og enkelt mellom artister, årstall, sjangre eller album og du kan også søke deg fram til riktig artist. Skrollhjulet krever riktignok litt tilvenning, men dette går kjapt og oppleves som svært intuitivt i praksis. Vi er også svært fornøyd med all informasjonen du får på fjernkontrollens LCD-skjerm, blant annet om artist, plate, og ikke minst kvaliteten på låta.

Dette er både informativt og stilig og i vår bok har Squeezeboxen en enorm sikle- og tafsefaktor.

Som nevnt bruker fjernkontrollen det trådløse nettet til å kommunisere med base-stasjonen og den store fordelen er da at disse vil snakke sammen så lenge du har god nok dekning i huset. (Her kan du altså fint styre stereoanlegget som står i stua, selv om du skulle befinne deg i husets minste rom. Om du er av den typen da…)

I det daglige er vi storfornøyd med hvor kjapt Squeezeboxen reagerer når du trykker på fjernkontrollen, stort sett er nemlig responsen umiddelbar. Det skal likevel ikke legges skjul på at det av og til kan oppstå litt lagging, der tastetrykkene dine på fjernkontrollen ikke fanges opp av enheten. Etter å ha installert software-oppdatering versjon 22 (svært enkelt, egen meny på fjernkontrollen) skjer imidlertid dette langt sjeldnere enn før. Siden dette er et helt nytt produkt forutsetter vi derfor at flere nye oppdateringer vil fortsette å komme framover, slik at man slipper slike irritasjoner.

Så mange radiostasjoner at du blir svimmel.

Også det å høre på nettradio fungerer brillefint. En del radio-stasjoner ligger allerede inne, men det er også fullt mulig å legge til egne stasjoner. Som du ser i videoen hadde vi for eksempel lagt inn flere norske, og dette var en svært enkel prosess.

Squeeze-boxen er også tilrettelagt for ulike musikk-tjenester som f.eks Pandora, og selv om de fleste er betalingstjenester kan du prøve de fleste i en viss periode før du casher ut. Vi har ikke rukket å teste disse funksjonene ordentlig, men her ligger det utallige muligheter om du er interessert.

Det er også mulig å bruke Squeeze-boksen uten å ha på PCen. Alt du trenger da er da å velge Squeeze-nettverket som musikk-kilde, og du får opp en drøss med nettradio-stasjoner. Igjen: Her ligger det svært mange muligheter for den som er interessert i det.

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer


Konklusjon.

Vi har rukket å bli glad i Dueten. Tafsefaktoren er skyhøy, og den fungerer så bra at jeg har hørt mer musikk de siste to ukene enn jeg har gjort det siste året.

Lydkvaliteten er etter undertegnedes oppfatning glitrende, men som vanlig vil shit-in gi shit out. Så siden Squeezeboksen takler alle de ukomprimerte lydformatene vi kjenner til, så anbefales det selvsagt å velge høyeste bitrate når du ripper CD-platene dine framover.

En annen fordel er at enhetene er helt stillegående. Alle dere som har brukt Xbox360en som musikkstreamer vet nemlig hvor irriterende det er å ha den konstante viftestøyen i bakgrunnen, og det slipper du altså her.

Vår modell tilhørte den første ladningen inn til Norge og vi forventer at Logitech (som nå har kjøpt opp Squeezebox) vil slippe oppdateringer etter hvert som tilbakemeldingene fra brukere over hele verden tikker inn. Dette gjelder spesielt det at fjernkontrollen av og til mister litt kontakt med mottakeren, men vi venter også på nye funksjoner. Fjernkontrollen har nemlig både minnekortinngang og hodetelefonutgang som åpner for svært spennende muligheter for lydfreakene der ute, men disse er foreløpig ikke aktivert.

Batterikapasiteten til fjernkontrollen er for øvrig på cirka to døgn, og vi liker også at du kan bytte hele batteriet når det eventuelt tar kvelden om et par år.

Prisen for Squeezebox Duet er 3.300 kroner, og det kan kanskje føles litt stivt. Den eneste konkurrenten vi har vært borti som er i nærheten, både bruker- og lydmessig, er imidlertid Sonos, og den er altså et enda dyrere alternativ.

Etter vår påstand er derfor dette et gullprodukt og vi spår at dette vil bli en storselger for Logitech. En soleklar anbefaling fra oss i dingz.no med andre ord.

Dingz om Squeezeboks Duet! (mp4 106 706 kB)

Husk at du kan laste ned videoen her (MPG4 med H264 kodec) :

NB:

Det skal også være mulig å installere Squeezebox-programvaren på en ekstern nettverksdisk (NAS) slik at du har full tilgang til musikkfilene dine selv uten å ha PCen påslått. Vi har ikke fått testet dette, så har du noen tips eller kommentarer kan du dele det med oss og leserne i diskusjonsgruppen nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer