Ikea Symfonisk

Test: Strålende fra Ikea + Sonos

Det skal godt gjøres å matche Ikea Symfonisk på lydkvalitet, funksjonalitet og pris.

IKEA SYMFONISK: Denne Ikea-duoen har potensial til å bli en ordentlig suksess. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
IKEA SYMFONISK: Denne Ikea-duoen har potensial til å bli en ordentlig suksess. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Mange har ventet spent på hva som ville spinne ut av samarbeidet mellom møbelkjempen Ikea og «smarthøyttalerverdenes Apple», Sonos. I fjor annonserte de to selskapene sitt samarbeid, og tidligere i år fikk vi smakebit på det potensielt fruktbare samarbeidet i Symfonisk-serien.

I første omgang består Symfonisk av to produkter: en bordlampe- og en bokhyllehøyttaler.

Vi har fått inn begge til test og kan avsløre at du neppe kommer til å bli skuffet over noen av dem.

Hva er Sonos?

For nordmenn er trolig Ikea en mer kjent merkevare enn Sonos – et amerikansk selskap som produserer multiromshøyttalere. Multirom betyr at du kan sette opp flere Sonos-høyttalere i ulike rom i boligen din for å strømme musikken til én eller flere av dem, slik at musikken følger deg fra rom til rom.

Selskapet produserer også hjemmekinoløsninger i form av lydplanker, og du kan komplettere med basskasse og bakhøyttalere fra Sonos.

Musikken strømmer du fra mobilen eller PC-en din, gjennom Sonos-appen, men du kan også bruke Spotify Connect for å sende musikken til høyttalerne og styre musikken på den måten.

Sonos-appen støtter for øvrig et hav av musikkstrømmetjenester i tillegg til Spotify, som Apple Music, YouTube Music og Tidal, lydboktjenester som Audible, Fabel og Storytel, podkaster og radio via NRK og TuneIn. Se Sonos' nettsider for full oversikt.

Du kan også strømme lyd fra en iPhone, iPad eller Mac direkte ved hjelp av AirPlay 2 til en kompatibel Sonos-enhet som Sonos One, Sonos Beam og nye Ikea Symfonisk.

Settes opp på 1, 2, 3

Noe som gjør Symfonisk ekstra interessante, foruten prisen, er at de kan integreres med de andre Sonos-høyttalerne, så hvis du har et Sonos-system fra før, kan du komplettere med Ikeas.

I første omgang styres høyttalerne gjennom Sonos-appen, dog er det indikasjoner på at de også blir synlige i Ikeas Home Smart-app i løpet av høsten, samt at Ikea planlegger å lansere en fjernkontroll. Det er for øvrig Ikea som står for distribusjonen, så du må til et Ikea-varehus eller besøke nettbutikken for å kjøpe høyttalerne.

Oppsettet går for øvrig lekende lett, enten du gjør det via PC eller smarttelefon, slik vi er blitt vant med fra andre Sonos-høyttalere:

Du kobler høyttaleren til strømuttaket, venter til lysindikatoren begynner å blinke grønt og så søker du etter ny høyttaler via appen på PC eller mobil. Hvis du setter opp Symfonisk-høyttalerne via en iOS-enhet, kan du også sette opp TruePlay, som tilpasser lydbildet etter rommet ved å bruke enhetens mikrofon til å måle hvordan lyden reflekteres fra vegger og andre overflater.

Oppsettet er gjort på 1, 2, 3. Foto: Skjermdump
Oppsettet er gjort på 1, 2, 3. Foto: Skjermdump Vis mer

Under oppsettet kan du velge om høyttalerne skal legges til i et av de nåværende Sonos-rommene, du får kun dette valget hvis du allerede har et system, eller om du vil opprette et nytt.

Hvis du har en lydplanke fra Sonos, eller bruker Sonos Amp, og har to bordhyllehøyttalere, kan du forresten legge dem til som bakhøyttalere i et kringlydoppsett. Det er ikke mulig med bordlampehøyttaleren, men begge modeller kan du koble sammen i et stereopar.

En ting som er verdt å merke seg, er at ingen av Symfonisk-høyttalerne har integrerte mikrofoner for stemmeassistenter, slik som Sonos One og Sonos Beam. Dog er det fullt mulig å styre dem med Google Assistent eller Amazon Alexa via de respektive tjenestene. Har du en iOS-enhet med AirPlay 2-støtte kan du også bruke Siri.

Symfonisk bordlampehøyttaler

«En smarthøyttaler med en lampe på toppen», er slik vi vil beskrive designet til bordlampehøyttaleren. Faktisk kan høyttalerdelen, som er trukket i stoff som du kan ta av hvis du foretrekker det, minne litt om Apple HomePod ved at den er avrundet både øverst og nederst. Ellers er det lite variasjon i smarthøyttalermarkedet hva design gjelder, spør du oss.

På foten til bordlampehøyttaleren finner du tre knapper for volum og spill av/pause – du kan trykke to eller tre ganger på spill av/pause-knappe for å gå til neste eller forrige sang.

Begge høyttalerne har tre betjeningsknapper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Begge høyttalerne har tre betjeningsknapper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Selve lampedelen består av en kolbe utformet i matt glass som gir lyset et dempet preg, så dette er med andre ord en lampe du bruker for å sette stemning fremfor å lyse opp rommet.

Lampen støtter for øvrig lyspære av typen E14 og maksimalt 7 watts LED.

Her slår du lyset av og på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Her slår du lyset av og på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Har du forresten en Trådfri-pære fra Ikea kan du selvsagt styre den via Smart Home-appen.

Designet er vi ikke imponert over, spesielt ikke den hvite, Smak er veldig subjektiv, men vi syns modellen i svart og gull er mye lekrere.

Fysiske mål og pris

Bordlampe
Vekt3,28 kg
Mål21,6x21,6x40,1 cm
Pris1799 kroner

På innsiden sitter det følgende høyttalerelementer:

  • To klasse D digitale forsterkere
  • Én diskanthøyttaler
  • En mid-woofer

Og hvordan er lyden? Overraskende bra, faktisk. I blindtester sliter vi med å skille mellom bordlampehøyttaleren og en Sonos One, noe som vi anser som et godt kvalitetstegn. Symfonisk bordlampehøyttaler leverer et balansert lydbilde med gode detaljer i mellomtonen og tydelige stemmer i de høyere frekvensområdene – akkurat slik vi liker det.

Hvis du syns det er litt mye, eller kanskje for lite, bass, kan du justere den opp og ned i Sonos-appen.

En smarthøyttaler med integrert lampe – det kan vi like. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
En smarthøyttaler med integrert lampe – det kan vi like. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Lyden kan også skrus opp forholdsvis høyt, men på de høyere nivåene blir lydbildet litt svakere og mange av detaljene forsvinner. Dette er uansett ikke høyttaleren du drar frem på fest, men heller en du har stående på for eksempel nattbordet for litt godlyd på soverommet.

To ting å tenke på:

  • Ingen av Symfonisk-høyttalerne er designet for bruk på våtrom, så ikke bruk dem på badet eller utendørs.
  • På baksiden av høyttalerne er det uttak for strøm og kablet nett, hvis du foretrekker det fremfor et trådløst oppsett.
Kablet Internett og strøm, og det er det du finner av tilkoblinger på Ikea Symfonisk-høyttalerne. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kablet Internett og strøm, og det er det du finner av tilkoblinger på Ikea Symfonisk-høyttalerne. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Symfonisk bokhyllehøyttaler

Tross «mangelen» på lampe, er bokhyllehøyttaleren den mest fleksible av de to første produktene i Symfonisk-serien. Du kan ha den liggende eller stående, plassere den i bokhylle – det skulle bare mangle – feste den til veggen – Ikea selger kroker som ekstratilbehør – og bruke den som nattbord – den støtter vekt på inntil 3 kilo.

Utvalget av knapper er tilsvarende bordlampehøyttaleren, og på baksiden sitter det både strømuttak og ethernet-kontakt.

Fysiske mål og pris

Bokhylle
Vekt2,16 kg
Mål31x15x10 cm
Pris999 kroner

På innsiden sitter det følgende høyttalerelementer:

  • To klasse D digitale forsterkere
  • Én diskanthøyttaler
  • En mid-woofer

Høyttalerne er totalt sett også de samme, men vi føler det er litt mer fylde og klarhet i bordlampehøyttaleren. Faktisk erfarer vi at bokhyllehøyttaleren gjør seg best i tospann, og det var kanskje derfor Ikea sendte oss to stykker – i tillegg til å teste den i et kringlydsystem, selvsagt – slik at vi kan teste høyttalerens fulle potensial.

Selv om vi stabler ting oppå bokhyllehøyttaleren eller plasserer den i en hylle med andre ting, låter den overraskende godt, selv om den gjør seg best i åpen løsning.

Du kan blant annet bruke Symfonisk bokhyllehøyttaler som et nattbord. Foto: Ikea
Du kan blant annet bruke Symfonisk bokhyllehøyttaler som et nattbord. Foto: Ikea Vis mer

Ellers er det litt vanskelig å plassere denne høyttaleren i et segment, for den har på en måte ingen direkte konkurrenter. Bordlampehøyttaleren er i samme klasse med smarthøyttalere som Sonos One, Apple HomePod og Bose Home Speaker, men det er verre å finne et liknende alternativ til bokhyllemodellen.

Bokhyllehøyttaleren kan plasseres både liggende og stående. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Bokhyllehøyttaleren kan plasseres både liggende og stående. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Vi kan ikke si noe annet enn at vi er mektig imponert over de første produktene i Ikea- og Sonos-samarbeidet. Selskapene har laget en god miks av Sonos' gode og balanserte lyd, sømløse oppsett og enkle styring via appen og Ikeas design og hyggelige priser.

Lyden er riktig nok ikke like skarp på bokhyllemodellen, men til bruk på kjøkken, hjemmekontor eller soverom, gjør den jobben mer enn godt nok.

Er du på utkikk etter en smarthøyttalere til hjemmet, skal du lete lenge før du finner noe som kombinerer like god lyd, sømløse oppsett og bred støtte for musikktjenester og AirPlay 2 til like god pris som bokhyllehøyttaleren. Du får Sonos One til en rimeligere penge en bordlampehøyttalere, men da går du «glipp av» lampen.

Testresultat

Ikea Symfonisk (2019)

Godt og balansert lydbilde, enkelt oppsett og styring, fungerer med andre Sonos-høyttalere, hyggelig pris, spesielt bokhyllehøyttaleren er fleksibel.

Vi er ikke helt overbevist over designet til (den hvite) bordlampehøyttaleren, kun TruePlay på iOS-enheter, litt kort strømkabel med i esken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer