Dyson Pure Humidify+Cool

TEST: Topp, men trolig helt unødvendig

Dysons nye vifte og luftrenser har en interessant nyhet, men vi er ikke overbevist.

DYSON PURE HUMIDIFY+COOL: En kombinert vifte, luftrenser og luftfukter er noe av det nyeste fra Dyson på det norske markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DYSON PURE HUMIDIFY+COOL: En kombinert vifte, luftrenser og luftfukter er noe av det nyeste fra Dyson på det norske markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

I sommermånedene kan det fort bli i varmeste laget innendørs, og spesielt om natta kan det være plagsomt varmt når du prøver å sove. Det er akkurat derfor nordmenn flokker til elektronikkforretningene på utkikk etter vifter og portable klimaanlegg som kan bidra med sitt når varmen er på sitt verste.

Britiske Dyson er kjent for å være blant de beste i klassen på viftemarkedet, men prisen er også deretter. Vi har tidligere sett på en bordvifte og en gulvvifte, begge med integrert luftrenser, og nå har selskapet utvidet utvalget sitt med en kombinert vifte, luftfukter og luftrenser, kalt Pure Humidify+Cool.

Design

Dyson-nyheten befinner seg i samme designkategori som de andre av selskapets kombinerte vifter og luftrensere. Det vil en stor, buet vifte på toppen og en grå grill i bunn, der luftrenseren sitter.

Lufta strømmer ut fra to sprekker i den øvre delen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Lufta strømmer ut fra to sprekker i den øvre delen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Pure Humidify+Cool har også en vanntank helt nederst, som du enkelt kan skyve ut for å fylle på vann til luftfukteren, samt et lite panel som viser luftkvalitet, temperatur, fuktighet og liknende.

Designet er med andre ganske annerledes enn andre vifter på markedet, og det er ingen tvil om at Dyson-produktene ser ganske høyteknologiske ut, men det som skuffer oss at kvalitetsfølelsen forringes når det stort sett går i plast.

Vifta koster over 8000 kroner, men det føles faktisk ikke slik.

Oppsett

Å komme i gang med vifte-luftrenser-luftfukteren er like enkelt og sømløst som andre Dyson-vifter vi har testa. Du laster først ned Dyson Link-appen til mobilen din, logger på og trykker for å legge til nytt produkt.

Deretter slår du på produktet og holder mobilen i nærheten for å pare dem, for deretter å følge anvisningene for å koble Pure til nett og velge hvilket rom den står i og liknende.

Etter det kan du i appen følge med på luftkvaliteten i rommet i sanntid, samt styre Pure Humidify+Cool. Du kan også aktivere oscillering, tidsur og velge hvor kraftig vifta skal gå.

DYSON LINK: Dysons mobilapp er enkel og oversiktlig.
DYSON LINK: Dysons mobilapp er enkel og oversiktlig. Vis mer

Kjøling? Nei

Dysons valg å bruk å bruke «cool» på sine vifteprodukter, kan være litt forvirrende og ikke minst misvisende. For som vanlige bord- og gulvvifter, er ikke denne Dyson-vifta i stand til å kjøle ned lufta. Dette er en vanlig misoppfatning blant folk, men viftene flytter kun på lufta som er i rommet og kan dermed ikke påvirke temperaturen i rommet.

I stedet gir Dyson Pure Humidify+Cool en svalende effekt på samme måte som vinden på en varm sommerdag.

Du må med andre ord ikke kjøpe en vifte og forvente at den vil få ned temperaturen i boligen din. Nei, her må sterkere skyts til. For eksempel et klimaanlegg som trekker den varme lufta ut og blåser kjøligere luft inn i rommet.

Fjernkontrollen kan festes magnetisk på produktet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fjernkontrollen kan festes magnetisk på produktet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vifta er for øvrig like god og effektiv som på de andre Dyson-viftene vi har testet, men Pure Humidify+Cool har en ganske kul funksjon som de andre ikke har. Nyheten er konstruert slik at selve vifta ikke roteres frem og tilbake, i stedet skytes lufta ut av to tynne sprekker som kan oscillere for å simulere bris, og ettersom disse går hver sin vei, er det alltid litt vifteluft som treffer deg.

Med vanlige bordvifter får du kun vind i håret når vifta peker mot deg.

Hva støynivå gjelder, er vi i redaksjonen litt delt. Enkelte mener at viftenivå 6 av 10 er maksimalt når man skal sove, mens andre fint kan skru vifta opp til 10 uten at viftelyden fremstår forstyrrende. Totalt sett oppleves vifta som stillegående, men husk at mennesker er veldig forskjellige når det gjelder toleranse for støy.

Ellers bør du merke deg at du ikke kan bruke vifta uten at det er vann i tanken.

Luftfuktighet: verdt å vite

Den store forskjellen mellom denne vifta og Pure Hot+Cool, som vi testa i fjor, er at nyheten har innebygget luftfukter i stedet for varme. Oppvarming er nyttig om vinteren, men hva med luftfukter? Har du egentlig bruk for det?

Ideell relativ fuktighet, altså luftfuktighet basert på temperatur, bør innendørs ligge på 20-50 prosent om sommeren og 20-40 prosent i oppholdsrom om vinteren. Det kan riktignok være litt over 50 prosent om sommeren, men over 60 prosent øker risikoen for vekst av midd, bakterier, mugg og sopp, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Produsent av luftkvalitetsmålere, Airthings, skriver i en fersk pressemelding at usunn høy luftfuktighet kan føre til: mugg, astma, allergier og luftveissykdommer og støvmidd, mens usunn lav fuktighet for eksempel kan føre til tørr hud, negative endringer i konsentrasjons- og prestasjonsevner samt spredning av influensa. Her vises det til en studie som viser at tidspunktene når flest blir smittet av influensa, er når luftfuktigheten er på sitt absolutt laveste.

I 2010 snakket vi med NAAF om bruken av luftfukter, da var svaret at de ikke anbefaler bruken av det, men hvordan er ståa 10 år senere? Vi tok en telefon til Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i NAAF, og spurte om noe har endret seg de siste årene.

Han kan fortelle til Dinside at nei, det har ikke endret seg og at det er få som faktisk har behov for luftfukter i boligen.

– Det kan være et supplement for personer som har behov for det, men vi anbefaler at det brukes i samråd med lege, sier Gustavsen til DInside.

Vanndunken kan enkelt tas ut for å fylle på vann. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vanndunken kan enkelt tas ut for å fylle på vann. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

En av farene ved bruk av luftfuktere er at de kan gi grobunn for muggsopp i boligen, som igjen kan føre til helseplager.

Et annet ankepunkt er at de også krever en del vedlikehold, og dårlig vedlikehold kan føre til spredning av helseskadelige mikroorganismer og giftstoffer, skrev Finn Levy, tidligere overlege ved Seksjon for Miljø- og arbeidsmedisin, i en rapport i 2016.

Vanndunken rommer 5 liter, som skal være nok til 36 timer bruk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vanndunken rommer 5 liter, som skal være nok til 36 timer bruk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dyson har dog gjort det lett å rengjøre Humidify+Cool, som har en Deep clean-syklus som skal eliminere kalk og bakterier i vannsystemet til maskina. Den aktiveres med et knappetrykk og Dyson anbefaler at du kjører den én gang i måneden, avhengig av vannets hardhet.

Når det er sagt, kan vi skrive under på at luftfukteren fungerer som den skal og bruker kort tid på å øke fuktigheten i rommet til ønsket nivå. Vanntanken på 5 liter skal holde til 36 timer, og med tanke på at fukteren mest sannsynlig ikke går konstant, behøver du sjelden å fylle på med vann oftere enn én gang i uka.

Luftrenser

Vi har skrevet mye om luftrensere og gjennomført flere tester, samt snakket med eksperter på området, og den viktigste erfaringen vi sitter igjen med er at støvsugeren er det viktigste verktøyet for å få ren luft hjemme.

Gustavsen slår et slag for støvsuger og forteller at det ikke er noe poeng med luftrenser hvis du ikke støvsuger først. Et eksempel er tyngre partikler som støv- og pollenpartikler legger seg på gulvet, hyller og andre horisontale flater, og som en luftrenser ikke klarer å fange opp – partiklene må suges vekk. Finstøvet derimot blir hengende i lufta litt lenger og er dermed enklere for luftrenseren å fange opp.

Ellers fungerer luftrenseren i Pure Humdify+Cool på samme måte som i Pure Hot+Cool som vi testet i fjor, og den skal kunne rense pollen og andre allergener, flyktige organiske forbindelser (VOC), matos og nitrogendioksid (NO₂).

Konklusjon

Det er ikke ofte vi tester et produkt som på de fleste måter holder som lovet, men som vi ikke anbefale. Pure Humidify+Cool er et slik produkt.

Spesielt viftedelen og brismodusen er vi tilhengere av og vi skulle gjerne ha sett dette på Dysons andre vifter. For funksjonen er ikke alene nok til å forsvare prisen på 8000 kroner for dette produktet.

Den kombinerte vifta, luftrenseren og luftfukteren gjør det meste riktig, bortsett fra at den ikke kjøler ned som navnet tilsier, men lav luftfuktighet er et begrenset problem i Norge – stort sett gjelder det nye boliger og om vinteren – og kan i tilfeller ofte gjøre vondt verre. For eksempel på grunn av den økte risikoen for mugg i boligen.

Men har du faktisk behov for en luftfukter og tar gjerne en supergod vifte og luftrenser i samme slengen, er Pure Humidify+Cool midt i blinken.

Testresultat

Dyson Pure Humidify+Cool

Leverer som lovet
En av de beste viftene på markedet
Effektiv luftfukter
Mange innstillingsmuligheter
Enkel rengjøring

Du har mest sannsynlig ikke bruk for den
Mye plast
Høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer