TEST: Vaskeroboten Scooba

Dette kunne blitt familiens nye bestevenn, men nedturen var stor.

Er dette din reddende engel?
Er dette din reddende engel? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trofaste lesere vil huske at jeg elsket den fantastiske støvsugerroboen iRobot Roomba 570 da jeg testet den i fjor. Grunnen var enkel: Den gjorde jobben godt, og hadde i tillegg en del praktiske finesser som gjorde den enda bedre enn forgjengeren Roomba SE.

Jeg gledet meg derfor stort da jeg fikk den nye vaskeroboten Scooba 385 på test, kunne dette være svaret på mine drømmer om en billig hushjelp?

Svaret er dessverre nei.

Se også vår test av strykeroboten Iron Man

Slik gjør du det

Konseptet er omtrent det samme som på støvsugerrobotene, bortsett fra at du her fyller på vann og vaskemiddel i stedet for tømme avfallsbøtta.

Scoobaen har to vannkamre, et for rent vann og såpe, og et samlekar til det møkkete vaskevannet – som enkelt kan helles ut i skyllekummen når du er ferdig.

Scooba er beregnet på alt gulv som tåler vann, for eksempel fliser, linoleum, stein og laminat. Men tilhører du de tusenvis av nordmenn med parkett i stua bør du ikke bruke den. Scoobaen legger nemlig igjen en god del vann når den vasker, og det er som kjent ikke parkettgulvet ditt noe særlig glad i…

I likhet med støvsugerrobotene kan du trygt la Scoobaen vaske i vei uten å være redd for at den kjører utfor trappen, innebygde sensorer gjør nemlig at den alltid trekker seg tilbake før den kjører utfor stupet. Det følger også med to såkalte fyrtårn (batteridrevne) som du kan sette opp om du for eksempel ikke vil at Scoobaen skal vaske parkettgulvet ditt i stua. Dette fungerer helt etter planen.
Vasker bra, men det blir for mye styr

Den gode nyheten er at Scoobaen er flink til å vaske når alt fungerer. Ketchup og syltetøy på kjøkkengulvet ble for eksempel fjernet med brask og bram, og gulvet både ser og føles rent etter at den har gjort jobben.

Men dessverre er det ikke lenge du er i himmelen.

Som du ser i videoen over er nemlig Scoobaen ekstremt flink til å sette seg fast - i selv helt minimale lister. Vi har selv en svært lav metallist mellom kjøkkenet og stua vår, og der kom aldri Scoobaen over uten hjelp. I praksis ender det med at den blir stående og dure, helt til den går tom for batteri.

Det er naturlig nok irriterende, og på dette punktet er den faktisk overraskende mye svakere enn sine støvsugerkollegaer. Roomba 570 tok for eksempel grove dørlister på 2 cm uten problemer, og la antagelig ikke merke til den ovennevnte listen i det hele tatt. Da kan vi ikke helt forstå hvorfor Scoobaen ikke gjør det samme.

Støvsugerne er også mye flinkere til å komme inn i hjørnene enn Scoobaen. Har du et kjøkken eller rom med mange vinkler må du altså gå over i kantene etter at vaskeroboten er ferdig med jobben sin, også det ødelegger brukergleden.

Spesialsåpe

Vi er heller ikke særlig fornøyd med at Scoobaen kun skal brukes med det medfølgende vaskemiddelet av merket Clorox. Andre vaskemiddel skummer nemlig for mye og gjør at gulvet blir for glatt til at Scoobaen klarer å kjøre rundt på det. Det følger riktignok med en bitteliten prøveflaske i esken, men når du skal kjøpe påfyll må du regne med å måtte betale 179 kroner for en liter, noe vi synes er alt for dyrt.

Selv brukte vi stort sett bare rent vann når vi brukte Scoobaen, og tok så en liten dæsj med Clorox hver 3-4 runde. Du kan altså tyne det litt, men ideelt er det jo ikke.

(Merk deg at det også skal være mulig å bruke hvit edikk, men det rakk ikke vi å prøve.)

I bruk anslår vi at Scoobaen vasker i cirka 40 til 45 minutter før den er full eller har gått tom for batterier. Det er til å leve med. Problemet er at den som regel klarte å sette seg fast før den hadde vasket ferdig, så når du kommer tilbake for å sjekke resultatet er den sjelden mer enn halvveis.

Vi savner også muligheten til å kunne stille inn vasking på bestemte tider av døgnet, og at den automatisk går tilbake til ladestasjonen når den begynner å gå tom for strøm. Alt dette får du jo på vår støvsugerfavoritt…

Konklusjon


tter vår oppfatning blir Scoobaen alt for dyr målt mot alle irritasjonsmomentene, prisen blir nemlig 4.500 kroner når den kommer til Norge nå 15. november. Det synes vi ikke den er verdt.

Vårt tips er derfor enkelt: Glem denne, og kjøp heller støvsugerroboten iRobot Roomba 570 i stedet – den vil nemlig gjøre deg fornøyd.

NB: Støvsugerroboten er allerede ute i handelen, mens Scoobaen må forhåndsbestilles hos dinrobot.

Bilder fra testen får du her:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer