Slik gjør du det

Tett skruehullene før maling

Vårt tips gir mye penere resultat enn å male rett på hullet. Se hvordan vi gjorde det.

STYGT: Slike skruehull bør fikses før du maler veggen. I denne saken ser du hvordan vi gjorde det. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
STYGT: Slike skruehull bør fikses før du maler veggen. I denne saken ser du hvordan vi gjorde det. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du skal male en vegg der det har hengt hyller og annet som har vært festet med skruer, er det en god idé å tette disse før du maler.

Spesielt stygt er det hvis det er tapet eller strie på veggen. Da vil disse hullene ofte se ut som små «vulkaner».

Maler du rett over hullene, blir resultatet sjeldent særlig pent. Skruehullene vil i beste fall se ut som vorter på veggen, og er hullene store, er det overhengende fare for at maling vil samle seg og renne ut før det størkner. Fysjom!

Det er selvfølgelig mange måter å fikse dette på. Vi viser deg hvordan vi løste det, med godt resultat, på en vegg med relativt glatt tapet. Tipset kan forsåvidt også brukes til å fikse andre typer sår på tapetvegger.

#1: Skjær en firkant i tapeten rundt skruehullet, og vipp tapetbiten bort.

Bruk kanten på en sparkelspade som kniv. Gå helst tett på hullet, spesielt på tapet med struktur er dette viktig for å gjøre reparasjonen minst synlig, men sørg for at hele «vulkanen» er godt innenfor firkanten. Vipp deretter bort tapetbiten med sparkelspaden.

VIPP BORT: Vi har laget en ekstra stor firkant for å illustrere, men lag den så liten som mulig. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
VIPP BORT: Vi har laget en ekstra stor firkant for å illustrere, men lag den så liten som mulig. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

#2: Skrap bort eventuell forhøyning rundt skruehullet.

Spesielt i sponplater kan det fort bli en forhøyning som du enkelt kan pirke bort. Det samme gjelder det innerste tapetlaget, som er limt til veggen. Også her kan du bruke sparkelspaden.

SKRAP BORT: Bruk sparkelspaden til å skrape bort toppen av «vulkanen». Foto: Bjørn Eirik Loftås.
SKRAP BORT: Bruk sparkelspaden til å skrape bort toppen av «vulkanen». Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

#3: Påfør veggsparkel.

Velg en finkornet sparkel beregnet for vegg. Disse fås gjerne på tube og er billig i innkjøp. Vår kostet 39 kroner på Jula og innholder fire desiliter, altså nok til å tette dusinvis av hull. Hvis hullet er stort, kan det lønne seg å tette selve hullet først, vente til det har tørket, og deretter påføre nok til å dekke hele firkanten.

TETT: Bruk veggsparkel på tube til å tette hullet. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
TETT: Bruk veggsparkel på tube til å tette hullet. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

#4: Fordél veggsparkel jevnt over hele firkanten.

Fjern overflødig sparkel utenfor firkanten med sparkelspaden. La sparkelen tørke. Hvor lang tid det tar, avhenger av type og temperatur. 12 timer er vanlig.

VENT TIL DET TØRKER: Det tar gjerne 12 timer. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
VENT TIL DET TØRKER: Det tar gjerne 12 timer. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

#5: Bruk et fint slipepapir og puss over sparkelen slik at den blir jevn og fin.

Hvis du oppdager at det fortsatt er en fordypning, påfører du bare ny sparkel og gjentar prosessen.

PUSS, PUSS, SÅ FÅR DU EN SUSS: Lag en jevn, fin overflate. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
PUSS, PUSS, SÅ FÅR DU EN SUSS: Lag en jevn, fin overflate. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

Nå er du klar til å male veggen. Voila!

KNAPT SYNLIG: Allerede etter første strøk kan vi knapt se området vi har reparert. Etter strøk to er den mest sannsynlig helt borte. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
KNAPT SYNLIG: Allerede etter første strøk kan vi knapt se området vi har reparert. Etter strøk to er den mest sannsynlig helt borte. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer