Fikse tett toalett

Tett toalett? Da bør du følge tominutters-tipset

Før du prøver å fikse problemet selv - følg med på vannet i toalettskålen i to minutter.

TETT TOALETT: I noen tilfeller kan du fikse det selv med en manuell avløpspumpe - men før du prøver, bør du lese rørleggerens tips i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø.
TETT TOALETT: I noen tilfeller kan du fikse det selv med en manuell avløpspumpe - men før du prøver, bør du lese rørleggerens tips i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Det sikreste tegnet på at noe har tettet igjen toalettet er når vannstanden stiger opp mot kanten etter at du har spylt ned i do.

Ja, du kan prøve å fikse problemet selv, men da bør du først sjekke hvor lang tid vannet bruker på å renne helt ned igjen.

Trekk ned og vent

- Du kan gjøre noe selv hvis toalettet har tettet seg. Det er greit å ha en manuell avløpspumpe hjemme, en slik får du kjøpt billig på typiske butikker som Biltema eller Jula, har Kenneth Tvedt ved Avløpsspesialisten uttalt tidligere.

AVLØPSPUMPE: Med en slik kan du forsøke å fikse det tette toalettet, men før du prøver, bør du følge med på vannet etter at du har spylt ned en gang, råder Kenneth Tvedt. Foto: Jula.
AVLØPSPUMPE: Med en slik kan du forsøke å fikse det tette toalettet, men før du prøver, bør du følge med på vannet etter at du har spylt ned en gang, råder Kenneth Tvedt. Foto: Jula. Vis mer

Rørleggeren forteller at de ofte blir tilkalt for å ordne opp i tette toaletter hos folk, og i flere tilfeller må fagfolkene demontere toalettet og spyle rørene rene for å få bukt med problemet.

- Men hvis det bare har tettet seg i selve vannlåsen øverst i toalettet, så kan man klare å ordne opp selv uten å ringe til rørlegger, sier Tvedt.

Det er imidlertid ikke så lett å vite om problemet er at vannlåsen har tettet seg, eller om det har tettet seg igjen lenger nede i rørene.

Men dette er viktig å vite før du prøver å ordne opp på egenhånd - hvis ikke, risikerer du at det går fryktelig galt, understreker rørleggeren.

Her har Tvedt et smart tips du kan forholde deg til:

SPYL OG SJEKK: Hvor lang tid bruker vannet på å renne helt ned igjen? Foto: Linn Merete Rognø.
SPYL OG SJEKK: Hvor lang tid bruker vannet på å renne helt ned igjen? Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
  • Når toalettet er tett, fylles det vann opp mot kanten når du spyler ned.
  • For å sjekke om doen er tett nær vannlåsen, og du dermed kan forsøke å løse problemet selv, kan du følge med på tiden det tar for vannet å trekke seg ned igjen i toalettet.
  • Hvis vannstanden synker helt ned igjen på under to minutter, kan du godt gå i gang med en manuell vakuumpropp eller avløpspumpe for å forsøke åpne opp det tette selv.
  • Bruker vannet enda lenger tid enn to minutter, betyr det mest sannsynlig at toalettet er tett lenger inn i røret, sier rørleggeren. Og det er da du bør ringe etter hjelp fremfor å gjøre noe mer selv.

- Hvis du begynner å herje nedi toalettet selv da, kan du få såkalt oppslag. Da lekker kloakken ut av dusjsluken fordi den kommer inn fra avløpsrøret, og da får du større problemer - ikke særlig moro!

Skeptisk til stakefjær

En manuell avløpspumpe eller en vakuumpropp, kan løse opp et tett toalett hvis det for eksempel er papirmasser som er årsaken, men den har en begrenset rekkevidde, så da skal problemet sitte langt oppe i toalettet, ifølge rørleggeren.

STAKEFJÆR: Et annet verktøy du kan bruke i tett toalett, men her er det lett å gjøre feil, derfor vil ikke rørleggeren anbefale dette. Foto: Jula.
STAKEFJÆR: Et annet verktøy du kan bruke i tett toalett, men her er det lett å gjøre feil, derfor vil ikke rørleggeren anbefale dette. Foto: Jula. Vis mer

Stakefjær også et verktøy du kan bruke, men da må du vite hva du gjør, understreker Tvedt.

- Bruker du den feil, kan du gjøre skaden verre. Toalettet er presset ned i en pakning som omslutter selve keramikkdelen av toalettet. Og staker du på feil måte rett måte, og så hefter stakefjæren seg i gummipakningen som er overgangen fra toalett og rør. Da blir pakningen skjev, og så blir den et hinder i toalettet.

I søppelet - ikke i do

Mange av oss vet hva som ikke er spesielt lurt å kaste ned i do, men mange gjør stadig de samme tabbene igjen og igjen:

- Vi ser svært ofte at det er våtservietter som har tettet toalettene til folk. Og generelt hygieneartikler som tamponger, bind, men ikke minst også matrester, forteller Tvedt

Unngå tykt toalettpapir

Et tykt og mykt toalettpapir er behagelig å tørke seg med, men særlig vennlig mot toalettet er det ikke, ifølge Kenneth Tvedt:

- Kvaliteten på toalettpapir har noe å si over lengre tid, det er dårlig fall i rørene ikke nok skyvekraft, og da kan tykt papir på sikt tette toalettet. Tykkere papir løser seg opp dårligere, så bruk heller tynnere papir. Det behøver ikke å være «sandpapir», men ikke velg trelags-papir - for toalettets skyld, råder Tvedt.

Rørleggeren kaller dette for typiske fiskekroker som fanger opp mye av det andre som spyles ned i do, og dermed vil toalettet etter hvert gå tett.

Tone Spieler, kommunikasjonsrådgiver ved Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, opplyser tidligere til Dinside om andre, vanlige objekter som kan gjøre toalettet pottetett:

- Eksempler på det folk kaster i do er hår, linser, snus, medisiner, bomull, Q-tips.

Når dette havner i do, vil toalettet tette seg - noe som igjen vil føre til økte kostnader dersom man trenger hjelp til å spyle ren tette rør, understreker Spieler.

Det trenger på ingen måte være et tiltak å heller kaste disse tingene i søppelet hvor det hører hjemme:

- Helt enkelt kan du ha liten søppelbøtte tilgjengelig på badet ditt der du kan kaste alt som ikke skal i do, sier Spieler.

Følgende regel burde være superenkel å huske:

- Det vi sier, er at det bare er bæsj, tiss og dopapir som skal i do, avslutter Spieler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer