Ti termokanner testet

Lei av kald kaffe? DinSide har testet hvor lenge termokannene faktisk holder på varmen.

TERMOKANNER: Designkanner er pene å se på, men holder de kaffen varm? Foto: BERIT B. NJARGA
TERMOKANNER: Designkanner er pene å se på, men holder de kaffen varm? Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Termokannens viktigste funksjon er å holde kaffen varm, enten det nå er en liten stund for kaffegjestenes skyld, eller kanskje over flere timer dersom du ønsker flere kopper utover dagen.

Nylig kunne DinSide fortelle at traktekaffen er på vei tilbake, men hvilken termokanne bør du velge?

Hvor lett det er å skjenke med en termokanne, er også viktig. Foto: BERIT B. NJARGA
Hvor lett det er å skjenke med en termokanne, er også viktig. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


For å gi deg svaret har vi i DinSide testet ti termokanner, som varierer i pris fra 49 til 499 kroner. Enkelte er spesielt kjent for sin design. Men har egentlig pris og designet på termokannene noe å si for hvor godt de holder på varmen?

Les også hvilken kaffemaskin som passer for deg.

Store variasjoner

Tre av termokannene vi har testet er dyrere merkevarer, mens de sju andre er fra kjedene Ikea, Europris, Clas Ohlson og Åhlens.

Slik har vi testet

Hver kanne har først blitt fylt med varmt vann fra krana i 5 minutter. Deretter har vi fylt på kokende vann, for så måle temperaturen på vannet etter 25 minutter, 1, 2 og 3 timer. Det er brukt ett og samme termometer til å måle temperaturen med.

Deretter har vi vurdert hvor stødig kannene er, hvor lett det er å skru igjen lokket på hver kanne og hvor gode de er å skjenke med.


For å se hvor godt termokannene holder på temperaturen, har vi fylt kannene med kokende vann, og målt temperaturen etter 25 minutter, 1 time, 2 timer og 3 timer.

Resultatet var svært varierende fra termokanne til termokanne, og spesielt to kanner skilte seg negativt ut i testen.

Etter bare 25 minutter hadde for eksempel testtaperen like lav temperatur på vannet som testvinneren hadde etter 3 timer!

Vår test viser at dyr design kan holde enten svært bra eller elendig på temperaturen, og at en billig termokanne i mange tilfeller kan gjøre en like god jobb.

I tabellen under ser du temperaturen på vannet for hver termokanne på de fire måletidspunktene, og kan lese en omtale av hvert produkt

Temperatur25 minutter1 time2 timer 3 timer
Rosendahl Grand Cru95,59491,789,6
Sluka, Ikea95,493,791,288,8
Behøvd, Ikea95,693,490,387,2
Leifheit, Europris95,293,190,387,6
Buffé, Åhléns94,792,588,986
Rotpunkt, Europris94,392,088,885,9
Eva Solo93,891,989,587,1
Vacuum Jug, Clas Ohlson94,591,987,684,0
Colina, Clas Ohlson90,883,974,266,7
Stelton89,781,770,762,6


Ti termokanner testet

Rosendahl Grand Cru

Termokanna fra Rosendahl er testens desiderte vinner. Den holdt best på temperaturen ved hele tre av fire målinger, og etter tre timer holdt vannet fortsatt en temperatur på 89,6 grader.

Termokanna står stødig på bordet. Det eneste minuset er at den får en litt bred stråle når man skjenker med den, men det fører likevel ikke til søl. Kanna finnes også i andre farger enn rosa!

Testvinner!

(Pris: 499 kroner, Kitch´n)

Ti termokanner testet

Sluka, Ikea

Termokanna fra Ikea er kanskje så langt unna lekker design du kan komme. Men den holder svært godt på varmen. Etter tre timer var temperaturen fortsatt på 88,8 grader.

Denne termokanna er litt tung, og lokket er litt vanskelig å skru på, men den er god å helle med.

Fin som jobbkanne for de som ikke har anledning til å lage ny kaffe hele tiden.

(Pris: 159 kroner)


Ti termokanner testet

Behøvd, Ikea

Denne termokanna fra Ikea er slående lik en av designkannene vi har testet. Den er kanskje ikke like fin som kanna fra Stelton, men holder langt bedre på varmen enn originalen.

Behøvd hadde den høyeste temperaturen av alle kannene etter 25 minutter, og vannet målte fortsatt 87,2 grader etter tre timer.

Den er god å helle med, men bunnen er ikke helt flat, som gjør at den vipper bittelitt.

Den svært lave prisen gjør denne kanna tikl et ekstra godt kjøp! For de som ikke har råd til dyr design, men liker at kaffen holder seg varm.

(Pris: 49 kroner)


Ti termokanner testet

Leifheit, Europris

Denne kanna er blant de dyreste av de som faller utenfor design-området. Termokanna fra Leifheit holder godt på varmen, etter tre timer var temperaturen fortsatt 87,6 grader.

Lokket til kanna er det som trekker ned, siden det er litt vanskelig å få skrudd på. Men termokanna er fin å helle med, med sin jevne stråle.

Holder godt på varmen, men litt klønete lokk.

(Pris: 269 kroner)


Ti termokanner testet

Buffé, Åhléns

Denne termokanna holder greit på temperaturen. I tillegg er den god å skjenke med, den har en jevn og fin stråle.

Også her er lokket litt upraktisk å skru på plass. Det trekker litt ned med tanke på at kanna ikke er blant testens billigste.

Holder greit på varmen, men litt klønete lokk

(Pris: 279 kroner)


Ti termokanner testet

Rotpunkt, Europris

Mange vil nok huske utseendet på denne termokanna fra 80-tallet, som til og med er produsert i Vest-Tyskland (!), dersom vi skal tro det som står i bunnen av termokanna.

Utseendet er kanskje morsomt for den som husker det glade 80-tallet, og termokanna holder helt ok på temperaturen.

Den har likevel et lite minus, nemlig at strålen ved skjenking nesten er horisontal. Dermed treffer den veldig langt fremover når man heller væske i koppen, noe som lett kan forårsake søl, ikke minst for kaffegjestene.

Holder greit på varmen, men ikke den beste til å helle med. Morsomt utseende som "alle" husker.

(Pris: 199 kroner)


Ti termokanner testet

Eva Solo

Denne designkanna er pen å se på, og den er god å helle kaffe med. Den holder hakket dårligere på varmen enn mange av de rimelige variantene - men temperaturen er likevel ok selv etter tre timer, nærmere bestemt 87,1 grader.

Både pen og brukervennlig, som holder greit på varmen.

(Pris: 499 kroner, Kitch´n)


Ti termokanner testet

Vacuum Jug, Clas Ohlson

Denne plastkanna fra Clas Ohlson er testens nest rimeligste, men har dessverre ikke så mye mer å by på. Den holder ok på varmen, og kunne kanskje funket for de som ikke bryr seg om design.

Problemet er at kanna ikke er spesielt god å helle med. Ved skjenking får man en ujevn stråle som spruter.

Billig kanne, et kjedelig utseende, og vanskelig å skjenke med.

(Pris: 99 kroner)


Ti termokanner testet

Coline, Clas Ohlson

Det første som slår oss med denne termokanna, er at den er veldig ustabil. Bunnen er nemlig veldig liten, og det er dermed fort gjort å tippe hele kanna.

At den heller ikke holder spesielt godt på temperaturen, skjønner man raskt. Termokanna blir nemlig varm på utsiden av kanna.

Grei å helle med, men det er det eneste som trekker opp.

Ustabil kanne som ikke klarer å holde kaffen varm

(Pris: 299 kroner)


Ti termokanner testet

Stelton

Denne termokanna er pen å se på, men dessverre gjør den en svært dårlig jobb med å holde vann eller kaffe varm. Etter bare 25 minutter er temperaturen på vannet 89,7 grader, og etter tre timer er vanntemperaturen så lav som 62,6 grader.

Sammen med Colina fra Clas Ohlson, er Stelton-kanna også den eneste som blir varm på utsiden, et tegn på dårlige isoleringsevner.

Kanna er god å helle med, forutsatt at du har satt lokket riktig på, hvis ikke risikerer du at det detter av. Dessuten er lokket litt vanskelig å få opp når man skal fylle på med drikke.

Det er verdt å merke seg at Stelton i etterkant av testen opplyser at de har en tilsvarende kanne med skrukork, som de hevder holder bedre på varmen enn kannen med løst lokk.

Testtaper!

(Pris: 499 kroner, flust.no)


Les mer om kaffe og kaffeutstyr

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer