Våren kommer, selv om den feiger ut og slipper løs et gløtt av vinteren en del steder. Og når den først kommer er det ingen vei tilbake. Derfor er det veldig greit å ha redskap og utstyr klart til hagestellet. Da blir jobben både enklere og mer trivelig.
Så snart snøen har gått
Når snøen akkurat har gått er tiden inne til å få oversikt over hvordan det ligger an i hagen. Særlig for oss som ikke har helt velstriglede hager, men et visst innslag av naturtomt er det nå det er viktig å komme i gang.
Busker og kratt har gjerne bredt seg utover i løpet av fjoråret, og selv om du klippet ned i høst er det nå alt viser seg i sin nakne elendighet.
Og det tar ikke lang tid før det blir grønt, og du mister muligheten for å ta tilbake kontrollen.
1: Slik fikser du riva

Det ligger ganske sikkert mye kvist og kvast igjen, sammen med råtne blader. Er river og raker i orden? Sitter de godt fast på skaftet? Hvis tuppen på skaftet har begynt å bli mør slik at selve raka ikke sitter ordentlig er det modent for inngrep. Skru ut skruen, vri om skaftet en halv omdreining og sett inn nye skruer på nytt sted. Eventuelt kapper du av tuppen og fester på nytt.
Skal du være på den bombesikre siden setter du i en bolt med låsemutter på andre siden.

Rydde i hagen: Blåse, suge eller rake?
2: Lite luft i trillebårhjulet?
Har du nok luft i hjulet på trillebåra? Skru det av og ta det med på bensinstasjonen, eller pump det opp med håndkraft. Har du en liten kompressor er saken biff. Lasteevne og trilleegenskaper blir fort redusert med lite luft i hjulet.
Har du revner i dekket, kan det fort begynne å sprekke opp. Særlig hvis du alltid lar trillebåra stå oppetter veggen slik at dekket får mye sollys på seg og tørker ut. Vår erfaring er at det er rimeligere å bytte hele hjulet enn å kjøpe nytt dekk og slange.

Så kan vi jo også nevne at det er lurt å smøre lageret.
Denne geniale oppfinnelsen kan spare mange turer med trillebåra
3: Klipp både stort og smått.
Gode hagesakser varer ikke evig. Kanskje tiden er inne for noe nytt. Nå kommer det dessuten et bedre utvalg av grensakser med utveksling. Dermed kan selv de med mindre kraft i klypa klare mer enn de tynneste greinene.

Du har vel håndsakser både med motskjær og sideskjær? Sideskjær er best til ferske greiner, mens motskjær er best på de tørre.
Her finner du mer om aktuelle klippeverktøy.
Skal du opp i høyden med saksa eller vil du heller holde deg på bakken og bruke klippere med langt skaft? Her er vekta avgjørende. Du får billig utstyr som veier en del mer enn de lette og noe dyrere utgavene. Og den vektforskjellen blir fort stor når du skal holde flere meter redskap på skrå.
Skal du klippe i høyden finner du vår test av langtrekkende hekkesakser her.
4: Slik blir du kvitt rusk og rask
Har du egen kompostbinge og kvistkvern? Sjekk i forretningene eller på hagemesser etter gode tilbud. Her har det skjedd ting de siste årene, med tromler og koniske valser som faktisk virker. Har du dårlige erfaringer med gamle kverner med kniver, bør du gi de nye variantene litt oppmerksomhet, vi har testet nye modeller som gjør jobben enda noen hakk bedre.

Små trær kan du felle selv, med bajonettsag, og du kan kappe dem til ved med samme saga og litt tålmodighet. Du kan også bruke kapp/gjærsag så lenge stamme og greiner får plass i saga.

5: Kjør bort rusket
Blir det så mye at du må kjøre bort avfallet, sjekk når det er gratis innlevering i ditt område. I større byer er det begrensninger.
Har du ikke egnet kjøretøy finnes det andre løsninger, basert på store sekker som hentes med kranbil. Mer informasjon om slike løsninger finner du i denne artikkelen.

6: Pass på når du bruker container
Container kan være den eneste løsningen hvis det er snakk om store mengder etter felling av trær. Husk på å ikke snike med noe annet på lasset, tømmeprisen går i været, så snart det er snakk om blandet avfall.
Sjekk med containerfirmaet og pass på før henting at ikke noen andre har brukt din container til å kvitte seg med eget skrot.
Vi har skrevet om blanding av avfall i container i denne artikkelen.
Det finnes også firma som tar seg av både opplessing og bortkjøring av hageavfall.
7: Høyttrykk
Har du høyttrykkspyler bør den også få en sjekk før du trenger den. Er slangen hel? Hva med pakninger? Er det rust eller andre uønskede substanser på materiellet? Litt fett på skrufatningen kan være gunstig.

Sjekk også tilbehøret. Har du terrasse er roterende terrassevasker strålende ekstrautstyr til å få vekk møkka uten å skade treverket. Dette har vi skrevet om i denne artikkelen.
8: Vannslanger
Hageslangen ble vel tømt for vann og lagt i hus for vinteren? Her kan det være smart å sjekke koblingene, skifte pakninger og O-ringer, og kanskje kappe av de ytterste centimeterne og feste koblingene på nytt.
9: Hakker, greip og graveutstyr

Spader, greip, skuffer, hakker og spett - sjekk at skaft og fester sitter godt. Spesielt redskap du bruker sjelden har en egen tendens til å forvitre.
Det er veldig ergerlig å løfte hakka over hodet og så oppleve at hele toppen flyr av og havner på uønsket sted. Konsekvensene av dette kan være både kostbare og farlige for liv og helse.
10: Belønningen
Når du har avsluttet en god økt er det godt å sette seg ned og nyte den grunnleggende gode følelsen av egen innsats på egen jord.

Hagemøblene kan muligens vente litt mange steder i landet, men det er kjekt å ta fram en liten sittegruppe av det mer robuste/vedlikeholdsfrie slaget for å ha et sted å hvile mellom slagene. Og klør du etter å få ut godstolen, kan du se flere tips om vedlikehold av hagemøbler.