Tikkende fuktbombe i kjelleren

95.000 boliger kan være berørt. Slik unngår du fuktfellen.

Publisert
Sist oppdatert
Jo lenger tid som går før skaden oppdages, jo dyrere blir det å reparere.Roy Malmo Nilsen, Anticimex


Rundt 345.000 norske boliger har såkalte krypkjellere. Dette vil si kjellere som er så små og lave at man ikke kan stå oppreist. Disse er ofte ikke innredet, og har gjerne naturlig gulv eller jordgulv.

En undersøkelse av boliger med krypkjellere utført av Anticimex i Sverige viser at rundt 35 prosent av disse har fuktskader.

Eksperter fortviler: Mye fuktskader i ferdighus

Milliardskader

Ifølge Roy Malmo Nilsen i Anticimex Norge er skadeprosenten noe lavere her til lands. - Vi regner med at rundt 27 prosent av norske boliger med krypkjellere har - eller er i faresonen for å kunne få - alvorlige fuktskader, sier Nilsen til DinSide.no.

- En kan trygt si at krypkjellere er en tikkende bombe, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex
- En kan trygt si at krypkjellere er en tikkende bombe, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex Vis mer


Kostnadsestimatet for å utbedre fuktskader i gulv, dersom man tar forsiktig i, ligger på rundt 150.000 kroner. Dette vil si at det potensielt er skader for 14,25 milliarder norske kroner under gulvet.

Dette er summer en sannsynligvis kan glemme å få igjen på forsikringen. Det er nemlig huseieres ansvar å sjekke om det er fukt i kjeller - og eventuelt sette i gang tiltak for å forhindre råteskader.

Les også: Advarer mot gipsplater på bad

Billige grep


Heldigvis er det både enkelt og billig å forhindre disse skadene, dersom du tar grep i tide.

- En billig, men utrolig effektiv måte å unngå fuktskader i hus med krypkjeller er å dekke grunnen med plast, sier Nilsen.

Dette skal redusere fordampning mot trebjelkelaget enormt.

Dersom det er fordypninger i grunnen, noe det ofte er, fordi det er naturlig gulv, bør du stikke hull i plasten på de laveste punktene, slik at eventuell kondens kan renne ned her.

Funkistak er fuktfeller

Kardinalfeil

Det er også viktig å lufte ordentlig ut. Her er timing alfa og omega. - Det er mange som gjør den feilen å lufte ut på varme sommerdager. Dette er det dummeste du gjør, det gjør vondt verre, sier Nilsen.

Det er viktig - og riktig - å lufte ut når temperaturen ute og inne i kjelleren er likest mulig. Dette er typisk tidlig på våren og om høsten.

Dersom dette ikke skulle være mulig å gjøre i din kjeller, finnes det også produkter i salg som kan bidra til avfukting av fuktige rom. - Dette anbefales kun når alt annet ikke fungerer, sier Nilsen.

Nyttig kalkulator: Lønner det seg å bygge ut kjelleren?

Krypkjellere

Krypkjellere blir bygget for å spare kostnader, men det kan fort bli en kostbar affære: Regningen kommer senere. Krypkjellere er også svært vanlig i en rekke fritidsboliger, så du bør også ta en sjekk på hytten din.

- Det bygges heldigvis færre boliger med krypkjellere i Norge, men de få som bygges er fortsatt altfor mange, avslutter Nilsen.

Fuktskader i gulv kan også få alvorlige konsekvenser for inneklimaet i boligen. Her er 10 råd for et godt inneklima.

Artikkelen ble første gang publisert i september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer