Tilbakekaller slange til gassgrill

Tilbakekalles på grunn av sprekkdannelser i slangen.

TILBAKEKALLES: Slangen som brukes til gassgriller og liknende tilbakekalles på grunn av sprekkdannelser. Du kan returnere den til importør og få pengene tilbake. Foto: Farligeprodukter.no
TILBAKEKALLES: Slangen som brukes til gassgriller og liknende tilbakekalles på grunn av sprekkdannelser. Du kan returnere den til importør og få pengene tilbake. Foto: Farligeprodukter.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Propanslange for bruk på gassgriller og liknende tilbakekalles på grunn av sprekkdannelser i slangen.

Tilbakekallingen er publisert på nettstedet farligeprodukter.no, som driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). De ser alvorlig på saken, og sier det er omsatt enorme mengder av denne slangen i Norge.

Sjekk merkingen

Tilbakekallingen gjelder 10 mm oransje propanslange for bruk på gassgriller og liknende.

Det er importøren Otto Olsen AS som har gått ut med tilbakekallingen, som er av typen «Frivillig tiltak fra omsetningsledd».

Tilbakekallingen gjelder slanger levert av Otto Olsen AS i perioden februar 2018 til oktober 2018 med følgende merking:

PROPANE HOSE EN 16436-1: 2014+A1: 2015 DIA. 10MM WP 20 BAR YEAR 2018.

Ifølge tilbakekallingen er det registrert slanger med sprekkdannelser/tidlig aldring i yttergummi, noe som kan medføre brannrisiko ifølge informasjonen i tilbakekallingen.

PROPAN: Grillsesongen er over. Propangass er veldig brennbart, men er ufarlig om den lagres riktig. Video:  Nedre Romerike brann- og redningsvesen Vis mer

- Forhandlere er informert om problemer med CE merking, og at det har kommet retur på slanger med tidlige aldringssprekker. Alle slanger med nevnte merking, og tidlige aldringssprekker, kan returneres Otto Olsen AS for kreditering, skriver Otto Olsen AS i tilbakekallingen.

- DSB ser alvorlig på dette

Steinar Tegneby, senioringeniør for produktsikkerhet i DSB, sier til Dinside at det er omsatt enorme mengder av denne slangen - og at de ser svært alvorlig på dette.

- Dette er en propanslange som er merket med 20 BAR og har fått sprekker etter få uker i sola. DSB ser alvorlig på dette, sier Tegneby.

Han sier videre at slangen dessverre er vanskelig å gjenkjenne siden den mangler produsentens navn og varemerke, men forteller at den kan gjenkjennes på at den er merket med PROPANE og ikke PROPANE/BUTANE.

Slangen mangler også merkingen CLASS.

- DSB vil følge opp saken for å se om den frivillige tilbakekallingen av slangen er varslet godt nok, sier Tegneby videre.

DSB oppfordrer forbrukere som finner denne slangen i butikk, om å melde ifra til DSB her.

- Kun sprekker utenpå

Eivind Spiten, teknisk sjef for industrislanger ved Otto Olsen AS hevder overfor Dinside at tilbakekallingen er frivillig og uttaler at det ikke er noen fare forbundet med dette.

- Vi har observert slanger som har fått utvendige sprekker før de egentlig burde, så kvaliteten kunne sånn sett vært bedre. Men det er kun sprekker utenpå og ikke inni slangen, hevder Spiten overfor Dinside.

- De som vil levere den inn kan gjerne gjøre det. Om de ikke vil, så kan de la være. Vi hadde gått ut mye bredere om det var ansett som farlig. Dette er kun for sikkerhets skyld, uttaler Spiten til Dinside.

Sprekkdannelser i gasslanger som dette er et vanlig tegn på elde, og et tegn på at gasslangen bør byttes - før det fører til gasslekkasje. Sol og vær tærer på gasslangen og gjør at slike skader kan oppstå - men i dette tilfellet så har man altså sett at de vanlige slitasjeskadene har dukket opp mye tidligere enn man ellers kan forvente.

Spiten understreker at sprekkdannelsene i slangen er utenpå.

- Det er sprekkdannelser i gummien utenpå. Denne gummien er der som en beskyttelse for slitasje. Det er ikke lekkasje inni der gassen går, men dette er et tegn på at man bør kjøpe en ny slange, sier Spiten til Dinside.

Han kommenterer at tegn på at slangen bør byttes er at den begynner å bli misfarget og få sprekkdannelser. Og at sol gjør at aldringen og sprekkdannelsene kommer fortere.

- Vi har jo normalt sett ikke vært plaget med sol her til lands, men i fjor var en helt spesiell sommer. Det akselererer eldingen av gummi, sier han.

Noen tusen meter

Produkter er importert og solgt av Otto Olsen AS - men det er i tillegg også solgt av andre butikker.

Spiten kan ikke fortelle hvilke butikker det er snakk om, men sier til Dinside at tilbakemeldingene de har fått er at det dreier seg om butikker i Larvik-området.

Han har ikke tall på hvor mange slanger det er snakk om, men refererer til antall meter.

- Det er solgt noen tusen meter. Men det er under 10.000 meter, uttaler han.

- Vi har fått tilbake sju meter. Vi valgte å legge ut tilbakekallingen for sikkerhets skyld, men vi anser ikke dette som et stort problem, uttaler Spiten til Dinside.

Du får pengene tilbake for slangen dersom du returnerer den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer