Tilbaketrekking av hodelykt

Jula stopper salget av hodelykt på grunn av funn av bly.

TREKKES: Denne hodelykten fra Jula trekkes fra markedet, på grunn av funn av bly over tillatte mengder. Foto: Rapex
TREKKES: Denne hodelykten fra Jula trekkes fra markedet, på grunn av funn av bly over tillatte mengder. Foto: Rapex Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUs varslingstjeneste for farlige produkter, Rapex, har nylig utstedt et varsel om tilbakekalling av en hodelykt fra Jula.

I varslingen heter det at produktet trekkes fra markedet på grunn av funn av ulovlige mengder bly.

Hodelykten er også solgt i Norge.

- Salget er stoppet i samtlige markeder, uttaler Göran Martinsson, kvalitetssjef hos Jula AB, til Dinside.

Dette er lykten

Hodelykten er av Jula-merket «Anslut», og er solgt under navnet «600 LMIPX3.»

TRUKKET FRA MARKEDET: Hodelykten av av Julas eget merke «Anslut». Foto: Rapex
TRUKKET FRA MARKEDET: Hodelykten av av Julas eget merke «Anslut». Foto: Rapex Vis mer

I varselet fra Rapex heter det at tilbakekallingen er av alvorlig art, og at det er snakk om en miljøfare.

- Grunnen er at en lodding i en adapter inneholder bly over tillatte verdier, noe som ikke er akseptabel, forteller Martinsson.

I tilbakekallingen står det at loddingen inneholder en overdreven stor mengde bly. Dette er i strid med EU-kommisjonens direktiv om begrensning av bruken av bestemte farlige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr (ROHS 2).

- Vi har høyt nivå på kontroll, men dessverre ser det ut som om produsenten har byttet ut laderen i en batch og dermed avveket fra de kravene vi har stilt, uttaler Martinsson.

- Mulig forveksling

Han hevder videre at det også kan skyldes en forveksling av varer som skal til Europa og USA:

- Forklaringen kan være at produkter for USA kan inneholde en større mengde bly enn det som er tillatt i Europa - og at disse detaljene kan ha blitt forvekslet hos underleverandører, sier han videre, og kommenterer at nettopp på grunn av dette så har de nøye overvåking.

- Vi har for eksempel utstyr som gjør at vi selv kan måle grunnstoffene og tungmetaller, og vi gjør en mengde inspeksjoner samt stikkprøver av produksjonen.

Martinsson kommenterer at kravspesifikasjon og produsentens sertifikat er korrekt, men at det har blitt en feil et sted i kjeden - og at de dermed har stoppet salget.

Han uttaler også at man skal vite at bly i slike mengder ikke er direkte skadelig for forbrukeren av et enkeltprodukt - men at det ikke er bra med bly i kretsløpet, i en større sammenheng.

Dersom du har en slik lykt og ikke ønsker å bruke den lenger på grunn av dette, kan du levere den til Jula og få pengene tilbake.

- Det er som sagt ingen fare å bruke produktet ettersom det ikke påvirker brukeren, men dersom noen skulle ønske å returnere produktet så får kunden pengene tilbake, sier Per Svensson, ingeniør ved avdelingen for produktkvalitet hos Jula.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer