Timesmålere kan kutte strømregningen

Mindre å betale om du er flink til å spare på strømmen når den er dyr. Men det kan lønne seg å vente.

Timesmåler Automatiske strømmålere registrerer ditt strømforbruk, time for time. Foto: Fortum
Timesmåler Automatiske strømmålere registrerer ditt strømforbruk, time for time. Foto: Fortum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går økte strømprisene med 30 øre, melder Nrk.no. Men nytter det å nispare på strømmen de neste dagene? Det kommer an på hvilken strømmåler og strømavtale du har, ifølge Trine Prestsveen Gaustad, markedssjef i Ustekveikja Energi.

Betaler du for mye for strømmen? Finn ut hvilket abonnement som lønner seg for deg med vår Strømkalkulator

Spar strøm når den er dyrest

Strømprisene har variert ekstremt det siste året. Diverse medier og forbrukerøkonomer har kunnet fortelle at det lønner seg å vaske klær midt på natten, for da er strømmen billigst. Og ta lange dusjer på kveldstid, ikke mandag morgen klokken syv. For strømprisene følger grunnleggende økonomisk teori: Det koster mest, når etterspørselen er størst.

- Man må og bør være litt aktive selv. Særlig når det er priset slik det er i dag.  sier Trine Prestsveen Gaustad, markedssjef i Ustekveikja Energi. Foto: Ustekveikja Energi
- Man må og bør være litt aktive selv. Særlig når det er priset slik det er i dag. sier Trine Prestsveen Gaustad, markedssjef i Ustekveikja Energi. Foto: Ustekveikja Energi Vis mer


Om det lønner seg for deg å spare på strømmen når den koster mest, kommer imidlertid an på hvilken avtale du har.

Har du en fastprisavtale, betaler du like mye per kWh, uansett. Det vil alltid lønne seg å spare strøm, men når du først skal bruke strøm, spiller det ingen rolle når du bruker den.

Dersom du har variabel strømpris, fastsettes strømprisene løpende, men strømselskapene må informere både kunder og konkurransetilsynet 14 dager før prisendringen trer i kraft. Og du betaler samme pris per kWh til neste prisendring er varslet og trer i kraft.

Har du derimot en spotprisavtale, vil du kunne spare på å styre strømforbruket ditt etter svingninger i strømprisene.

Men hvordan vet strømselskapene når vi bruker mest strøm?

- For å kunne vite dette, må man ha et timesmålt anlegg. Det vil si at nettselskapene ringer disse målerne en gang i uken, og henter ut strømforbruk, time for time, sier Prestsveen Gaustad til DinSide.

Få oversikt med våre prislister:


Har du ikke en timesmåler, vil strømregningen din beregnes utifra et standard forbruksmønster. Det vil si hvordan strømforbruket til gjennomsnittskunden fordeler seg i løpet av en dag.

Har du ingen timesmåler, vil det altså ikke spille noen rolle, på kort sikt, om du er flink til å spare på strømmen på den tiden av døgnet den er dyrest. På lang sikt, dersom flere er flinke til å spre forbruket, vil det kunne være med å påvirke hvordan strømregningen din ser ut i fremtiden.

Markedskraft/spotpris, fastpris eller variabel pris. Blir du forvirret? Les mer om de ulike typene strømavtaler, og hvilke som lønner seg mest over tid, i vår miniguide.

Gammel strømmåler

Det er kanskje en oppfatning blant strømkunder i Norge at man ikke kan lese av mellom de varslete avlesningene. Det stemmer ikke. Du kan lese av strømmen så ofte du vil.Trine Prestsveen Gaustad, markedssjef i Ustekveikja Energi


Selv om du er utstyrt med manuell strømmåler, kan du være med på å styre hvor mye du betaler for strømmen. For du kan selv fortelle strømselskapet når du har vært flink til å spare.

- Dersom du har variabel- eller spotpris, må du lese av måleren hver gang strømprisen endrer seg for å periodisere strømavlesningen, forklarer Prestsveen Gaustad.

Det vil si, du ikke, men på denne måten kan du selv være med å styre hvor mye strøm du bruker til hvilken pris.

- Noen er veldig aktive og gjør dette, vi har en gratistjeneste der vi varsler endringer i strømprisene på e-post eller brev.

Få kontroll over strømforbruket: Vi har testet Efergy Elite Energimåler

Hvem kan få slike målere?

Katarina Finneng, informasjonssjef i Hafslund, anbefaler å vente med å bestille avansert målesystem. Foto: Hafslund
Katarina Finneng, informasjonssjef i Hafslund, anbefaler å vente med å bestille avansert målesystem. Foto: Hafslund Vis mer


Ifølge Prestsveen Gaustad er det regulert i lovverket av NVE at kunder med forbruk på over 100.000 kWh skal ha et timesmålt anlegg. Det er nettselskapene som eier disse, og er ansvarlig for å skifte ut. Også mindre kunder har rett på timesmålt anlegg, men denne kostnaden må man isåfall bære selv.

- Det er ute en høring nå om å innføre fjernavleste målere i hele landet, slik det blant annet er i Sverige, sier Prestsveen Gaustad. Men arbeidet med dette er langt fra klart.

Dersom du ønsker en slik måler nå, må du henvende deg til dittt nettselskap, som for eksempel Hafslund eller Fortum.

Kommunikasjonssjef i Fortum, Niklas Claesson, forteller DinSide at alle kunder som ønsker timesmålte anlegg kan få dette mot et gebyr på 2.500 kroner, for å dekke kostnader.

- Samtidig opplyser vi kunden om at alle vil få dette kostnadsfritt i løpet av få år, sier Claesson.

Her i Norge har Fortum nett i Østfold, men selskapet er også representert i andre nordiske land, blant annet vårt naboland Sverige. Der har alle deres strømkunder fått timesmålte avlesere som du kan se på bildet øverst i artikkelen.

- Et annet positivt aspekt er at strømmåleren har toveiskommunikasjon. Vi leser av strømmen, kunden slipper å gjøre det. Så de fleste av de privatkundene vi har med den måleren er hyttekunder. Så slipper de å dra til sommerhuset for å lese av strømstanden midt på vinteren.

Selv om du kan få kjøpt en slik måler nå, kan det lønne seg å vente. Informasjonssjef i Hafslund, Katarina Finneng, forteller at svært få av deres kunder har avansert målerstyring (AMS, et annet ord for timestyrte strømmålere) i dag. NVE jobber med å påby dette for alle husstander i Norge, men dette er ennå litt frem i tid.

- Vi anbefaler å vente, fordi teknologien vil bli utviklet såpass mye at når det blir rullet ut i stor skala, vil dagens målere mest sannsynlig være utdaterte, sier informasjonssjefen i Hafslund til DinSide.

- Alle våre kunder kan selvfølgelig få en måler i dag om de ønsker det, men da må de betale kostnaden på 2.500 kroner.

En av to vil ikke betale for strømsparing. Dersom de må betale for det

Bli mer bevisst

Men uansett om du har en timesmåler og velger å styre strømforbruket ditt etter strømprisene, vil Finneng anbefale alle å prøve å bli mer effektive i strømbruken.

- Det lønner seg både for strømregningen og miljøet. Vi pleier å si at den billigste og mest miljøvennlige kilowattimen er den du ikke bruker, sier Finneng.

Så selv om du har et vanlig anlegg som beregner strømforbruket sjablongmessig, vil det lønne seg å spare på strømmen.

- Har du en gammel strømmåler spiller det ikke noen rolle når på døgnet du bruker strømmen, men summen av hvor mye mindre du lykkes i å bruke spiller en stor rolle, sier Finneng.

Hennes råd er klart: Vi bør alle være flinkere til å lese av strømmåleren.

- Det er alltid lurt å lese av med jevne mellomrom, for å få så riktig angitt strømforbruk som mulig. For da får du faktura for ditt faktiske strømforbruk. Dette er fint for både kunden og oss.

Betaler du for mye for strømmen? Finn ut hvilket abonnement som lønner seg for deg med vår Strømkalkulator

Lønner det seg å lese av ofte?

Det er kanskje en oppfatning blant strømkunder i Norge at man ikke kan lese av mellom de varslete avlesningene. Det stemmer ikke. Du kan lese av strømmen så ofte du vil.Trine Prestsveen Gaustad, markedssjef i Ustekveikja Energi


Om det vil lønne seg for deg å melde inn forbruket jevnlig, er avhengig av hvordan ditt forbruksmønster er i forhold til snittet.

- Justert innmatingsprofil vil stemme for mange. Men ikke for andre om man reiser på ferie i en periode. Må være aktiv selv for å periodisere forbruket sitt. Enten ved å lese av måleren jevnlig, eller iallefall når prisene endrer seg, sier Prestsveen Gaustad.

Og skal du for eksempel være borteist i en måned i vinter, når strømprisene er på sitt aller høyeste, kan det absolutt lønne seg å fortelle strømleverandøren din hvor lite av den aller dyreste strømmen du har brukt. Avlesningene meldes inn til nettselskapet ditt, som videresender til din strømleverandør.

Selv om du er borte, bør du ikke skru av all strøm. Blant annet for å forhindre frostsprengning av vannrør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer