Tine reker raskt

Tiner rekene på to minutter!

Frosne reker, men knapt med tid før de skal serveres? Professorene viser deg trikset som tiner rekene i en fei!

RASK TINING AV REKER: Her viser professorene ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, Trygve Eikevik og Armin Hafner, hvor kjapt du kan tine rekene før de skal pilles. Video: Sondre Aksnes Yggeseth/NTNU. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sies at det beste er å la de frosne rekene tine sakte over natten for at de skal beholde den gode smaken, saftigheten og den faste konsistensen.

Men hva gjør du om planen er å spise de frosne rekene kort tid etter at du har kjøpt dem?

Slapp av - du kan faktisk tine rekene på to minutter!

Går du for ekspress-metoden, er det samtidig viktig å huske på én ting etter at du har tint dem.

Ekspress-tining av reker

For å få en rask tining av reker, er det lunkent vann som er nøkkelen, opplyser Trygve Magne Eikevik til DinSide.

Han er professor ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU. Eikeviks spesialfelt er prosessering av mat, oppvarming, kjøling, frysing, tining og temperering.

Ifølge Eikevik er det fullt mulig å tine reker raskt uten noen komplisert metode.

Dette er hans ekspress-oppskrift:

  • Hell rekene i en tilstrekkelig stor bolle - det må være plass til reker og vann, ingen haug på bollen.
  • Hell oppi vann direkte fra springen, cirka 30-35 grader, men ikke mer vann enn at det akkurat dekker rekene.
  • Rør litt rundt og la stå i cirka ett minutt.
  • Sjekk, og se om rekene er klar til å renses. For å kunne rense rekene, må temperaturen i rekene være akkurat passe til å få av hode og skall. Den resterende tiningen kommer når du skyller rekene.
  • Skyll med så kaldt vann som du får ut av springen, skyll rekene tre ganger.
  • Til tredje skylling har du i en spiseskje bordsalt og en halv spiseskje sukker i skyllevannet. Dette gir mer smak på reker som har vært tint i vann.

Christina Kollvangsnes, salgs- og markedssjef hos Polar Seafood Norway AS, anbefaler også lunkent vann for å tine reker så raskt som mulig.

- Mitt tips er å legge rekene utover på en rist eller i en bolle med hull og la lunkent vann renne over rekene, sier Kollvangsnes.

Britt Marlene Kåsin, matfaglig rådgiver hos MatPrat, mener på sin side at lunkent eller varmt vann kan gjøre rekene seige, derfor er det bedre å bruke kaldt vann når rekene må tines raskt, synes hun:

- Ha rekene i en bolle med kaldt vann og rør rundt i ett-to minutter. Når vannet har blitt skikkelig kaldt av de frosne rekene, kan du bytte ut vannet med nytt kaldt vann og gjenta røreprosessen. Dersom rekene fortsatt ikke er tinte, kan du gjøre dette en gang til. Husk å bruk en romslig bolle, slik at du får plass til både vann og reker i bollen. Når rekene er klare, siler du av vannet og tørker de godt – så er de klare til servering, tipser Kåsin.

Langsom tining gir best kvalitet

Vi spør også Henning Sørum, professor og bakterieforsker ved NMBU Veterinærhøgskolen. Han mener at den vanligste metoden ved å la rekene ligge og tine av seg selv på kjøkkenbenken ikke tar all verdens med tid.

- Spre de frosne rekene utover på en oppslått avis slik at rekene ikke ligger oppå hverandre. Metoden fører til lik opptining av alle rekene samtidig. Tinevannet trekkes inn i papiret etter hvert som vannet dannes, slik at bakteriene som vokser opp gjør det på eller i papiret istedenfor under hver enkelt reke, forklarer Sørum.

Avispapiret vil ikke henge igjen på rekene når de er tinte, men har du ikke avispapir, kan du til nøden bruke noen lag av tørkepapir.

Både Kollvangsnes og Eikevik støtter Sørums råd om å tine rekene mer langsomt - for det er riktig at rekene vil beholde den beste kvaliteten dersom de tines sakte.

Eikevik understreker samtidig at dersom du går for denne metoden, må du passe på at temperaturen i rommet eller området rekene tiner i ikke er veldig høy.

- Det er viktig at ikke rekene står uten tilsyn, reker kan lett bli skjemt hvis de står for lenge i romtemperatur. Etter tining og rensing skyller du dem i kaldt vann. Og hvis det tar litt tid før de tinte rekene skal spises, må de umiddelbart settes i kjøleskapet, råder han.

Men skal rekene virkelig smake best mulig, er det langsom tining over natten som gjelder, ifølge ekspertene.

- Hvis du har planlagt å ha reker neste dag, kan du ta rekene ut av frysen og sette dem i kjøleskapet eller i kjøleboden. Rekene får da en sakte opptining og beholder mer av fuktigheten - ergo holder seg saftig. Hvis du lar rekene tine i posen, så tar dette cirka ett døgn. Legger du rekene mer utover, går det litt raskere, sier Eikevik.

Kollvangsnes advarer samtidig mot følgende tine-metode:

- Du bør ikke tine reker liggende i vann. Da kan rekene bli bløte og miste sin fine kvalitet, sier hun.

Trygt å spise reke-rester?

Etter opptiningen bør du spise rekene så raskt som mulig for at kvaliteten ikke skal forringes om de ligger på fatet i romtemperatur eller ute i solen.

Teknisk forklart vil rekenes egne enzymer eller bakterier i så fall bryte ned rekekroppen, ifølge Sørum:

- Alle dyrs kropper som fryses, enten det er reker, fisk eller kjøtt, vil avgi tinevann som noen ganger kan være rundt 10 prosent av produktets vekt. Derfor vil sjømat eller kjøtt ha høyere kvalitet og bedre smak enn om det er frosset og tint. Men sørger du for jevn opptining og spiser maten kort tid etter at den er tint, er det altså ikke risikabelt å spise reker som har vært frosne og deretter blitt tint én gang, sier professoren.

Også Eikevik forteller at det beste er å spise rekene med én gang de er blitt tinte, og at de spises. Har de stått lenge på bordet under måltidet, anbefales det ikke å ta vare på reke-restene.

Kollvangsnes er enig:

- Det er viktig å ta hensyn til hvor lenge rekene er oppbevart ute under måltidet, og under hvilke forhold før du legger eventuelle rekerester tilbake i kjøleskapet, sier hun.

Om rekene ikke har stått lenge ute i høy temperatur, skal det skal gå fint å lagre dem i kjøleskapet og spise dem etter et til to døgn, opplyser Sørum.

Men hvis du lagrer opptinte reker, er det lurt å lukte på dem før du spiser dem, råder han.

- Om det lukter mye ammoniakk eller en urinlignende lukt, tyder det på at en rekke ulike bakterier har rukket å vokse opp, og dermed kan også listeria-bakterier ha vokst opp parallelt, avslutter Sørum.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer