Tips til visningsrunden

Er gammelt håndtverk best? - Lønner det seg å kjøpe nytt? Er badet våtromsgodkjent? Når ble leiligheten sist pusset opp? Og ble det gjort av godkjente håndtverkere?? Vi har samlet endel tips av den byggtekniske sorten til deg som er på boligjakt.

Publisert
Sist oppdatert

Den rødhårete skulle kjøpe leilighet i førsteetasje. Da hun ba om rekognoserings- og vurderingshjelp på andre visningsrunde befant hun seg plutselig i kjelleren med beskjed om å lukte i alle kriker og kroker.

- Dette går bra, her lukter det ikke mugg, sa eksperthjelpen hennes til slutt, og forklarte at mugg i kjeller ikke bare er ugunstig for det som lagres i kjellerboden, men også for hele bygårdens konstruksjon, og da spesielt uheldig for dem som bor i førsteetasje.

Vi har alle en onkel eller svoger med sterke meninger om hva som er bra og hva som er dårlig å investere i på eiendomsmarkedet. Min er sivilingeniør og jobber blant annet med å oppgradere / rette opp feil ved gamle bygårder, så i den store jungelen av velmente råd og fikse idéer valgte jeg å stole på ham. Og ettersom boligen endelig er på plass for mitt vedkommende tenkte jeg det var tid for å dele denne kunnskapen med DinSides lesere.

Magisk grense

I røffe trekk, vil du ha en bolig som er så skadefri som mulig bør du utelukke det meste som er bygget før 1925.

- Leiligheter som er bygget før 1925 har mange potensielle problemer, sier byggingeniøren. Hovedproblemene er:

  • Dårlig isolerte leiligheter, som gir stort varmetap, og skyhøye strømregninger
  • Brannfarlig byggemateriale
  • Fuktskader, mugg og sopp. Kombinasjonen mur og treverk ikke gunstig, og man kan få hussopp helt opp i loftet
  • Skjevheter. Skakke vegger og hellende gulv kan se nusselig sjarmerende ut på visning, men når bokhyllen står i bro ut fra veggen og pennen ruller ut i gangen hver gang du legger den fra deg på gulvet kan det raskt bli et stort irritasjonsmoment.
Ser du på trevillaer bygget i samme periode bør du også være obs på dette, spesielt fuktskader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer