Tjen på at boligen din har falt i verdi

Nå bør du sjekke ligningsverdien på boligen.

Tjen på at boligen din har falt i verdi
Publisert
Sist oppdatert

Har du formue, svir regjeringens økninger i ligningsverdi på pungen. I år økes verdien med 10 prosent. Men denne verdien har et tak, og du kan faktisk klage!

Les også: Ligningstaksten går motsatt vei av boligprisene

- Ligningsverdien skal maksimalt settes til 30 prosent av markedsverdi, sier advokatfullmektig Joachim K. Johannessen i Skattebetalerforeningen.

Tror du boligverdien er så lav at ligningsverdien går over grensen på 30 prosent, bør du klage. Da må du først få estimert boligens verdi, for eksempel med takstmann eller megler. Boligen må faktisk besiktiges av den som anslår verdien, skriver Skattebetalerforeningen.

Deretter må du klage skriftlig til skattekontoret ditt. Legg ved skriflig verdivurdering, og skriv årsaken til klagen. Verdivurderingen må være relativt fersk. For siste ligningsår (2008) må den være avholdt etter 25.6.08 om du fikk oppgjøret om sommeren, og etter 15.10.08 om du fikk skatteoppgjøret til høsten.

Les mer om hvordan du kan prute på boligens ligningsverdi

De minste boligene har høyest ligningsverdi

Skattebetalerforeningen siterer en undersøkelse fra 2005, som viste at mange boliger lå over denne grensen. 2.400 solgte boliger i 2005 hadde ligningsverdier som var på mer enn 40 prosent av markedsverdien, og de minste boligene hadde relativt sett høyest ligningsverdi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer