Tjen penger på hytten i vinter

Det er mange som vil til fjells i vinter.

Hytter i den norske fjellheimen er ettertraktet, både av nordmenn og utlendinger.  Foto: colourbox.com
Hytter i den norske fjellheimen er ettertraktet, både av nordmenn og utlendinger. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hytte på fjellet er drømmen for mange, men det er de færreste som klarer å bruke den hver helg, hele sesongen. Hvorfor ikke leie den ut når du ikke bruker den?

Utleieformidler Novasol har merket økt pågang fra både norske og utenlandske turister som vil til fjells i vinter, og de trenger nå flere hus og hytter å leie ut.

- I 2009 var det færre utlendinger som ferierte i Norge. Nå ser det ut som denne trenden har snudd. Totalt har vi en økning i etterspørsel på 13 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, sier Grete Sexe, daglig leder i Novasol ferieboligformidling.

Pågangen har økt spesielt fra våre naboer i sør. Mer enn 30 prosent flere dansker har sikret seg feriebolig i Norge neste år enn det totale antallet som kom på besøk i fjor. Langt flere nordmenn ønsker å leie hytte i hjemlandet, både for vinter og sommersesongen, og antall tyskere og nederlendere som ønsker å legge ferien hit har steget med henholdsvis 12 og 5 prosent.

Grete Sexe i Novasol Foto: Novasol
Grete Sexe i Novasol Foto: Novasol Vis mer


Trenger du hjelp til å spe på utgiftene? Se hvor mye hytten koster deg.

Slik går du frem

Dersom du ønsker å leie ut din hytte når du ikke bruker den, har du i hovedtrekk to valg: Du kan leie den ut privat - eller gå via en agent. Fordelen med å gå via en agent er at de har en kundebase, de tar seg av markedsføring - og det administrative i forhold til å leie ut. Men det er selvfølgelig ikke gratis - så noen vil kanskje foretrekke å gjøre jobben selv.

Prismodellene er ulike. Noen tar betalt for markedsføring, en årsavgift for å være i registrene deres - samt en lav provisjon, mens andre kun tar provisjon på inntektene. Er du usikker på hvor attraktiv din hytte er vil kanskje den siste løsningen være en fordel, men du kan da regne med at de tar en større del av kaken.

Hvor mye er hytten din verdt? Finn ut med vår hyttetakstkalkulator

Egner hytten min seg til utleie?

En av grunnene til at nettopp norske hytter er populære, er den gode byggestandarden.

- Nordmenn har høy kvalitet på sine hus og slike boliger er svært attraktive på utleiemarkedet. Det er pågang på utleie selv utenom høysesongene, og det betyr at den enkelte eier kan tjene penger på hytta når de selv ikke er der, sier Sexe.

Det er altså hytter med innlagt strøm, vann og kloakk som er mest populære, men det er ikke strengt nødvendig. Det viktigste er komforten.

- Ligger den utenfor allfarvei og det ikke er mulig å knytte seg på offentlige nett, går det også med solcellepanel og en velfungerende biotoalett. Men det viktigste er at det holder en god standard. Man bør for eksempel ha varmt og kaldt vann på badet. Det er ikke så mange som er interessert i den gamle 70-tallshytten med stearinlys og utedo.

I tillegg ser Sexe at de hyttene med vaskemaskin og oppvaskmaskin gjerne blir leid ut først.

Praktiske forhold

Det er også en del praktiske forhold du må ta stilling til. For eksempel: Skal du eller leietakerne ordne med vask? Sexe anbefaler at du tar ansvar for vaskingen, eventuelt gjennom å ha vaskehjelp.

- Det er jo store forskjeller på hvordan folk vasker - men vi sier alltid at det er opp til hytteeier.

Det samme gjelder eventuelt utleie av sengetøy og håndklær. Skal de selv vaske dette den dagen de drar, eller skal du eller vaskehjelp ordne?

Les mer om hvordan du forbereder hytten for utleie.

Hva kan man regne med å tjene?

Det viktigste for de fleste er kanskje hvor mye de kan regne med å tjene på å leie ut hytten. Hvor mye du kan få for din hytte er umulig å si. Dette er avhengig av en rekke faktorer, blant annet:

  • Beliggenhet - både geografisk og i området
  • Aktiviteter i området
  • Nærhet til fasiliteter som skisenter, butikker, et cetera
  • Størrelse og antall sengeplasser
  • Standard
  • Eventuelt ekstrautstyr - eller det lille ekstra
Denne hytten betaler seg selv - nesten...

Må du skatte av inntektene?

Du kan tjene inntil 10.000 kroner på utleie av fritidsbolig før du må skatte av det, altså 10.000 kroner etter at evt utleiemegler har fått sin provisjon. Du kan trekke fra 15 prosent på alt du tjener over 10.000 kroner, mens du må skatte 28 prosent av de resterende 85 prosentene.


For å gjøre det litt lettere å se for seg, har vi valgt å spørre Novasol om hva de tror vil være realistisk å tenke på at man kan tjene på å leie ut et par tenkte fritidsboliger: (Alle svar er hvor mye hytteeier vil sitte igjen med etter at Novasol har tatt sin provisjon på 38 prosent)

Hytte på Ustaoset, 15 min gange fra stasjon, 6 sengeplasser, god standard med strøm, vann, kloakk og badstu, på cirka 80 m2.

- I dette området er det mest å tjene i selve påsken og en tilsvarende hytte som du her beskriver vil kunne tjene opp til 6.500 i uken i påsken (avregningspris til huseier). For vinterferieukene kan de regne med rundt 5.000. I skuldersesongen som er perioden etter påsken og frem til medio mai og i okt og nov vil avregningsprisen pr uke til huseier ligge på rett over 2.000 kroner. Dette er en periode hvor vi ser at etterspørselen er meget lav og vi har derfor priset våre hus og hytter der etter. Tanken er at vi med en lav pris her kan tiltrekke oss noen kunder i stedet for at hus/hyttene står ledige. En huseier står helt fritt til å evt sperre i skuldersesongen om han syns det er for liten fortjeneste i å leie ut. I sommerukene vil avregningsprisen ligge på rett under 4.000 kroner.

Hytte Geilo, 5 min gange til skiheis – 8 sengeplasser, relativt nyoppusset, alle fasiliteter, cirka 100 m2

– Ski inn- ski ut drar raskt opp leien noen hakk, og en huseier med slik beliggenhet kan fort få 10.000 kroner for en uke i påsken. Vinterferieuker kan du tjene rundt 8.000. Den laveste sesongen som definert ovenfor vil ligge på ca 3.500, mens sommerne høyner vi prisen igjen til 6.600 kroner. Vårt fortrinn på typiske ski destinasjoner som Geilo, Trysil etc er at vi leier ut godt også på sommeren til våre utenlandske kunder.

Hytte Trysil, ski inn ski ut, i kompleks, 4 sengeplasser, alt nytt alle fasilliteter cirka 50 m2. - Dette er et dyrt område som lett kan gi en avregningspris på 10.000 -15.000 i påsken, og rundt 8.000 i vinterferien. Skuldersesongen ligger på ca. 3.200, mens de beste sommer ukene ligger på 6.500 kroner.

Hytte i Rondane, ikke innlagt vann, men strøm fra solcelle, ellers helt ny og god standard, 8 sengeplasser, cirka 80 m2.

- Med god standard og vel fungerende bad kan en få opp mot 5.000 kroner i påsken, 4.000 i vinterferien, skuldersesongen rett under 2.000 kroner, mens sommeren er opp mot 3.500.

Hytte Hemsedal, 10 min i bil fra skitrekk, 6 sengeplasser, enkel standard, men alle fasiliteter. Tross fin beliggenhet, dropper prisene en god del når en må kjøre til alpinbakken. Påsken 6.200 kroner, vinterferien 5000, skuldersesongen rett over 2.000 og sommeren rett over 4.000.

- Perioden nå og frem til jul er lavsesong. Etter jul er det også en del svingninger. Ukene før og etter vinterferien som er i uke 6-8 er midt i mellom vinterferiepris og høysesong sommer.

Lurer du på hva du kan få for hytten din? Følg med på hva som kreves i leier for fritidsboliger i nærområdet, eller ta kontakt med en utleiemegler for en individuell vurdering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer