- Å gi nok og riktig næring, og i tillegg forebygge bakterievekst, er det viktigste å sørge for når blomsterbuketten skal leve lengst mulig i vasen, forteller Kari Brekke hos Mester Grønn.
For å lykkes, krever det god preparering av buketten før den settes i vasen, og ikke minst oppfølging underveis. Og gjør du det riktig, kan blomstene leve godt i flere uker
Ekspertene har flere smarte tips - ett av dem vil garantert overraske deg!

Redd buketten med potet
Før de settes i vasen
Om du setter blomsterbuketten rett nedi vasen med vann med en gang du har pakket ut buketten, kan dette korte ned bukettens levetid mange uker, ifølge ekspertene.
- Det er og fremst viktig med god preparering før buketten settes i vasen med vann, sier Espen Skarphagen, hageekspert og bloggeren bak Skarpihagen.
Stort sett er det snittblomster, som for eksempel tulipaner, roser, liljer, nellik og orkideer, vi kjøper for å ha i vase hjemme. Og det ligger i ordet; snittblomster må snittes før de settes i vasen med vann:

Tomflaske redder potteplanten
Harde stilker som roser bør snittes på skrå, mens saftige stilker som tulipan snittes rett over, opplyser Skarphagen.
- La det gå kortest mulig tid fra snitting til buketten settes i vann. Ha derfor vasen med vann stående klar, råder han.
- Alle blader og eventuelle torner på stilken, som kommer under vann, må også fjernes, legger Skarphagen til.
Vannet bør heller ikke stå høyt oppover bladstilken, informeres det om på nettsida til Institutt for biovitenskap ved UIO.

Taper blomstene seg fort?
Rent vann svært viktig
I tillegg til et renskåret snitt er rent vann med tilpasset holdbarhetsmiddel oppi essensielt, understreker Knut Tveit, kategoriansvarlig hos Hageland.
- Vann er kanskje den viktigste faktoren, men nøyaktig når det skal skiftes kommer an på blomsten. Tulipaner skal gjerne ha nytt vann annenhver dag, mens andre blomster kan stå lenger, sier han.
En hovedregel er at hvis vannet skifter farge bør det byttes:
- Da er det lurt å ta blomstene ut av vasen og snitte dem på nytt. Sett deretter blomstene i en ren vase med nytt vann, sier Tveit.
Hvis vannet ikke er rent kan det føre til dårlig vannopptak, kan det kommer sopp eller bakterier som vokser på snittflaten til blomsterstilken, og dette kan føre til dårlig vannopptak, eller blokkere vannopptaket helt, skriver Institutt for biovitenskap.

Grønnsåpe gjør underverker!
Sitronbrus eller klor
- Et annet råd for å få buketten til å holde seg fin er å vanne buketten med sitronbrus, sier Brekke videre.
Dette er også ett av rådene som kommer fram i UIOs fagartikkel om Snittblomster:
«Litt sitronsaft, sitronbrus eller cola med naturlig sukker og lav pH tilsatt vannet kan øke holdbarheten.»
Har du ikke sitronbrus i hus, men klor, kan du bruke dette i stedet, ifølge Elisabeth Jacobsen, professor i kjemi ved NTNU.
- Du kan helle litt klor i plantevannet, det dreper bakterier. Bakterier i vannet gjør at blomstene visner raskere, sier Jacobsen.
Etter noen dager vil du ofte se at vannet er blitt grumsete av planterester, og dette er grobunn for bakterier i vannet, opplyser hun.
- Det er derfor er lurt å skifte vann etter noen dager, og samtidig helle et par dråper klor oppi vasen, helst sammen med ny plantenæring, tipser Jacobsen videre.

Trikset tar av
Lang holdbarhet på blomsterbuketten
I tillegg til å snitte blomstene riktig, og ha rent vann i en ren vase sammen med plantenæringsmiddel, har ekspertene følgende nøkkeltips:
- Ikke la blomsterbuketten stå ved siden av fruktfat. Moden frukt skiller ut plantehormonet etylen som forkorter holdbarheten til blomsterbuketten.
- Ikke la buketten stå nært varmekilder som varmepumpe, peis, panelovn eller i direkte sollys.
- Plassere buketten på et litt kjøligere sted om natta, men ikke kaldere enn fire grader. På sommeren kan den godt stå ute på verandaen på nattetid.
- Dynk buketten i kaldt vann i vasken en-to ganger i uka
- Når buketten på hell, snitt av blomstene som fortsatt er fine, selv om det bare er en eller to, og sett i noen små vaser.