Bakterier i støvsugerpose

Tøm før den blir full

– Undersøkelser har påvist både E.coli og salmonellabakterier i støvsugerposer.

RUSK OG RASK: Det er ikke sjelden at inntørka matrester sniker seg gjennom støvsugerslangen, og ligger dette i avfallsbeholderen over lang tid, kan det bli skikkelig ekkelt... Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alltid at man husker å tørke opp de små kjøttdeigbitene under bordet, ris- eller havregrynsrestene som har klistret seg fast på kjøkkengulvet.

Dermed er det ofte mer enn bare støv som fanges opp under støvsugerrunden.

Men hva skjer egentlig når organisk avfall får ligge og godgjøre seg i støvsugerposen?

E.coli og muggsopp

Mange tradisjonelle støvsugere viser et varsellys når posen er full, og da må denne tømmes.

Men ifølge Hege Thommesen Mürer ved Sentralstøvsugersenteret, har de aller fleste sentralstøvsugere ingen form for varsel om tømming.

Har du en sentralstøvsuger, behøver du likevel ikke å tømme avfallsbeholderen så hyppig.

– Det er en av fordelene med sentralstøvsuger. En til tre ganger i året er vanligvis tilstrekkelig. Men dette avhenger selvfølgelig av bruken, husstanden og modell, forklarte Mürer, da vi intervjuet henne om temaet tidligere.

SENTRALSTØVSUGER: Avfallsbeholderen har så stor kapasitet at man ikke trenger å tømme den mer enn to ganger i året - men støvsuger du opp inntørket mat, bør du helst tømme den oftere. Foto: Linn Merete Rognø.
SENTRALSTØVSUGER: Avfallsbeholderen har så stor kapasitet at man ikke trenger å tømme den mer enn to ganger i året - men støvsuger du opp inntørket mat, bør du helst tømme den oftere. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Det du har støvsuget opp, ligger altså lenge i sentralstøvsugerens beholder. Men er det mye organisk avfall oppi avfallsbeholderen, kan dette utvikle seg til et bakteriebol, ifølge Christian Rikstad, salgsansvarlig hos Inneklima-Norge AS.

– Generelt bør man vaske opp matrester fra gulvet. Likevel kan det være vanskelig å unngå at det havner gamle, inntørkede matrester i støvsugeren. Og undersøkelser har påvist forekomst av muggsopp, bakterier, endotoksiner samt allergener i støvsugerposer, har Rikstad tidligere uttalt til Dinside.

Han refererer også til undersøkelser i både England og USA som blant annet har påvist E.coli samt salmonellabakterier i støvsugerposer.

Mürer understreker samtidig at det sjelden byr på problemer om man støvsuger opp matrester:

– Men de skal være tørre, understreket hun.

– Avfallet samles enten rett i en avfallsbeholder, eller i pose. I begge tilfellene er det uproblematisk med tørre matrester, hevdet Mürer.

BØR BYTTES OFTE: Posen i tradisjonelle støvsugere med ledning. Foto: Øystein B. Fossum
BØR BYTTES OFTE: Posen i tradisjonelle støvsugere med ledning. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

– Tøm før det blir fullt

- Det som skiller sentralstøvsugere fra en tradisjonell støvsuger, er at de ikke har returluft til bolig, slik noen av de vanlige støvsugere har. Og det som ikke fanges opp av sentralstøvsugerens filter vil dermed gå direkte ut av bolig, forklarte Rikstad.

Sentralstøvsuger er med andre ord et sikrere valg enn tradisjonell støvsuger med tanke på spredning av bakterier og støv i hjemmet.

Likevel bør du tømme sentralstøvsugerens pose eller avfallsbeholder før det blir helt fullt.

- Dette vil bidra til å hindre bakterievekst over langt tidsrom. Jeg anbefaler derfor jevnlig renhold av beholderen, sa Rikstad.

Også Mürer understreker at beholderen skal tømmes før den er for full.

– I modeller uten pose vil det være uheldig om støvet kommer opp og tetter filteret. Hvor ofte man tømmer beholderen beror på arealer som støvsuges, hvor mange som er i husstanden, om man har husdyr og så videre. Så her må man finne sin egen rutine, tipset hun.

Ifølge Mürer finnes det noen sentralstøvsuger-modeller på markedet som varsler når beholder er full. Men har du ikke en slik type, tipset hun deg om følgende:

– Om man har installert sentralstøvsuger, er det lurt å sjekke beholderen litt ofte i begynnelsen. Så ser man fort hvor full den blir og når den bør tømmes, sier hun.

Og har du en standard støvsuger, kan det også være smart å bytte støvsugerposen i god tid før den blir full, og ikke bare på grunn av bakteriefaren: Strømforbruket øker nemlig betraktelig når posen begynner å bli full, noe du kan lese mer om her.

Vedlikehold av støvsugerslangen

Siden sentralstøvsugeren står fastmontert i bolig, utsettes denne for mindre belastning i forhold til støvsugere man flytter rundt i bolig, ifølge Rikstad.

Det er på anerkjente produkter også god kvalitet på motorer, slik at en sentralstøvsuger trenger lite vedlikehold og tilsyn, mener han.

Vedlikehold av slange er viktigere å tenke på.

– En slange utsettes for noe mer belastning, og kan i løpet av årene bli mer slitt. Denne kan da byttes separat uten at man trenger å gjøre noe mer med selve støvsugeren, avsluttet Rikstad.

Sist oppdatert november 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer