Tom for gavepapir? Ingen krise!

Her er tipsene som gjør at du klarer deg uten glanspapir.

MANGE ALTERNATIVER: Det er mange ting man kan bruke i stedet for glanspapir når man skal pakke julegaver. Foto: Ida Helene Benonisen
MANGE ALTERNATIVER: Det er mange ting man kan bruke i stedet for glanspapir når man skal pakke julegaver. Foto: Ida Helene Benonisen Vis mer
Publisert

I Norge bruker vi 60 000 kilometer med papir når vi pakker inn julegavene våre. Glanspapir, som er det vanligste å pakke inn julegaver med, må kastes i restavfall og kan ikke resirkuleres som vanlig papir. Dette er belastende for miljøet.

Det er lett å dra med seg en rull med glanspapir når man er ute og handler julegaver. Likevel er det enkle ting du kan gjøre for å gjøre årets julegavepakking litt mer miljøvennlig.

Bruk det du har

Det er kanskje ikke så mange som har avispapir lenger, men om du har esker, poser eller papir fra for eksempel gamle gaver tilgjengelig kan det fint brukes på nytt.

– Da kan du legge ved en liten lapp som sier noe om at denne esken eller innpakningen er brukt tidligere og at du for eksempel håper personen tar vare på innpakninga sånn at noen andre kan få den senere, tipser Victoria Terese Hauk, markedssjef i Tise.

Sett ditt personlige preg

Å bruke ting du har liggende kan gi deg mulighet til å sette et mer personlig preg på gavene.

– Du kan pakke inn julegavene til vennene dine i sider fra et magasin dere liker, sier Hauk.

– Det kan være veldig fint rundt en eske.

GAMMEL GENSER: Denne gaven er pakket inn ved hjelp av en gammel genser. Her er ermene brukt til å lage «gavebånd». Hjertet er laget av gammelt stoff. Foto: Ida Helene Benonisen
GAMMEL GENSER: Denne gaven er pakket inn ved hjelp av en gammel genser. Her er ermene brukt til å lage «gavebånd». Hjertet er laget av gammelt stoff. Foto: Ida Helene Benonisen Vis mer

Det er også mulig å bruke julepynt som du ikke bruker lenger til å pynte gaven. Dette åpner for å fortelle litt om historien bak pynten og hvorfor du valgte akkurat den.

Duker og klær som du har liggende hjemme hos deg selv eller familie kan også være gode alternativer til innpakningspapir.

– Gå på jakt hjemme hos deg selv eller familie. Da finner du garantert noe du kan bruke, foreslår Hauk.

Tenk gjenbruk

Hauk anbefaler også å tenkte gjenbruk når man handler innpakning til gaver.

– Spør deg selv om dette er noe som kan brukes igjen. Hvis det er det kan du oppfordre den du gir gaven til om å beholde det til senere.

Hun anbefaler til å tenke slik:

– Undersøk om produktet er bærekraftig. Om svaret er nei bør du spørre om det kan resirkuleres eller gjenbrukes.

Gråpapir og bokser

Gråpapir er bedre for miljøet enn glanspapir. Grunnen til det er at gråpapir kan resirkuleres. Om du ønsker å pynte gråpapiret er det mulig å skrive noe hyggelig på pakken, få barna til å tegne noe, eller feste på noe du lager selv. Dette kan være alt fra malte kongler til blader og tørkede blomster.

GJENBRUKT GAVEPAPIR: Her er fjorårets gavepapir pyntet med grov hyssing og tørkede blomster. Foto: Ida Helene Benonisen
GJENBRUKT GAVEPAPIR: Her er fjorårets gavepapir pyntet med grov hyssing og tørkede blomster. Foto: Ida Helene Benonisen Vis mer

Bokser er også ett godt alternativ om man ikke har mye tid i en travel førjulstid.

Gi med stolthet

Hauk mener at om man legger omtanke i innpakninga vil det også bli en del av julegaven.

– Om du forklarer hva du har tenkte da du pakka inn gaven vil den bli enda mer spesiell.

BOKS OG KANELSTANG: Her er en gammel gaveboks pyntet med grov hyssing og en kanelstang. Foto: Ida Helene Benonisen
BOKS OG KANELSTANG: Her er en gammel gaveboks pyntet med grov hyssing og en kanelstang. Foto: Ida Helene Benonisen Vis mer

Hennes tips er å gi gaven med stolthet. Om du gjør det vil nok mottakeren bli imponert uansett. Det er uansett tanken som teller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer