Frost mange steder

Tøm utekrana nå

Tøm krana og steng stoppekrana til utekrana så snart som mulig, råder forsikringsbransjen.

STENG, TØM OG KOBLE FRA: For å unngå eventuelle vannskader anbefaler forsikringsbransjen å stenge stoppekrana til den utvendige vannutkasteren før frosten kommer, og å tømme krana. Husk også å koble fra alt av ventiler og utstyr til hageslangen - og sett vannslangen innendørs. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
STENG, TØM OG KOBLE FRA: For å unngå eventuelle vannskader anbefaler forsikringsbransjen å stenge stoppekrana til den utvendige vannutkasteren før frosten kommer, og å tømme krana. Husk også å koble fra alt av ventiler og utstyr til hageslangen - og sett vannslangen innendørs. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er meldt kaldere vær flere steder i landet.

- Hvert år ser vi en god del vannskader fordi folk glemmer å skru igjen stoppekrana til utekrana, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If, til Dinside.

Dette må du gjøre

Clementz understreker at selv om utekrana tåler frost, er problemet at det kan oppstå frostskader dersom krana ikke er tømt, eller at hageslangen står tilkoblet når frosten kommer.

- En god del av oss har frostsikre kraner, men uansett, for å være på den sikre siden, bør man tømme krana og skru igjen stoppekrana inne, sier Clementz.

Utekrana skal ha en egen stoppekran inne i huset. Dette er altså en annen stoppekran enn den røde stoppekrana som stenger vannet for hele huset.

- Stoppekrana til utekrana er oftest plassert inne i huset, rett bak veggen der utekrana står. Du bør skru igjen stoppekrana innendørs først - og når du har gjort det så bør du gå ut og skru opp utekrana for å tømme det som er igjen av vann i krana. Så man bør skru opp krana og la det som er igjen i røret sildre ut, sier Clementz videre.

Husk også alt til hageslangen

Husk også at du må koble fra alt utstyr for hageslangen som er koblet på vannutkasteren - inkludert hurtigkoblingen til vannslangen.

Dette er fordi koblingen til hageslangen fungerer som en stoppeventil. Selv om vannet står på for fullt, kommer det ikke noe vann ut gjennom krana dersom denne koblingen til hageslangen sitter på.

Dersom det skulle komme frost og denne koblingen sitter på, og det altså står vann i rørene, kan vannet fryse og dette kan føre til vannskade inne i veggen.

Dersom vannet fryser i rørene i løpet av vinteren, kan det danne seg en frostpropp i røret inne i veggen, og når vannet settes på igjen, kan trykket føre til at røret sprekker. Idet du skrur på vannet, kan det lekke vann inne i veggen, uten at du nødvendigvis merker det.

Husk dette:

For å unngå vannskader i forbindelse med utekran og vannslange, bør du:

  • Velg en kran med god frostsikring. Aller helst skal frostsikringen fungere selv når slangen er tilkoblet. Da vil slangen og kranen tømme ut alt vann som er i veggen, slik at om det blir minusgrader er det ikke noe vann som kan gi verken frostskader eller vannlekkasje.
  • Frostfrie kraner vil tømme seg selv, selv om slangen sitter på gjennom en dreneringsnippel fremme på kranen.
  • Husk likevel å koble ifra slangen før vinteren kommer, ellers vil slange og slangevogn lett fryse i stykker. Husk også å tømme slangen før vinteren og lagre den innendørs.
  • Utvendig tappekran med stoppekran på innsiden må stenges for vinteren.
  • Skru igjen innvendig stoppekran, og åpne den utvendige kranen slik at du får tømt vannrørene helt.
  • Dersom røret går i yttervegg/kaldt rom, må rommet holde en temperatur på min 10 grader (anbefaling byggforsk)

(Kilder: Skikkelig Rørlegger, forsikringsbransjen)

- Det suser i rørene

Øyvind Setnes i forsikringsselskapet Tryg, sier til Dinside at frosne utekraner er et ikke ukjent fenomen.

- Vi får inn noen saker, kanskje fem-seks stykker hvert år, som er knyttet til utekraner som ikke er stengt og hageslanger som ikke er koblet fra kranen, sier Setnes til Dinside.

- Når vannet fryser, følger frosten innover i rørene, og man kan får brudd på vannrøret inne i vegg eller gulv. Lekkasjen oppdager man når frosten tiner og vannet begynner å lekke ut. I tillegg sprenges utekrana i stykker av frosten og må skiftes, forteller han.

Ifølge Setnes er lekkasjene som regel enkle å avdekke:

- Ofte hører man det suser i rørene om det er brudd et sted, samt at man ser at det er vått og fuktig på vegg og gulv. Omfanget avhenger av når man oppdager at noen lekker, sier han videre.

- Vår anbefaling er å ta seg en runde rundt huset og se til at hageslangen er koblet fra, kranen stengt og eventuell nøkkel til kranen tatt med inn. Noen kan jo finne på å åpen kranen i løpet vinteren, sier Setnes.

Husk varme

Han sier videre at det er det lurt å ha på litt varme slik at vannet ikke kan fryse dersom rørene til utekrana ligger åpent gjennom kjeller eller liknende.

- Vi anbefaler også at rørene isoleres. Skal man reise bort på ferie i løpet av vinteren anbefaler vi også at man stenger hovedstoppekranen til huset. Det er ikke unormalt at strømmen faller ut gjennom vinteren, da er det en ekstra sikkerhet å stenge av for vannet, sier Setnes - og poengterer at det at folk glemmer å stenge vannet på hyttene sine når de lukker for vinteren, er et større problem.

Dette fordi en eventuell vannlekkasje da får anledning til å stå og utvikle seg lenge før man oppdager det - og skadeomfanget kan dermed bli stort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer