Tomtefestlov uten virkning

I dag er det 300.000 husstander i Norge som fester tomt til bolig og fritidshus. Med den nye tomtefesteloven vil Stortinget at disse nå skal velge å eie tomten fremfor å leie den, men det er lite grunnlag i virkeligheten for dette håpet.

Publisert
Sist oppdatert

- En viktig lov, som berører mange, sa justiskomitéens leder, Trond Helleland på Aftenpostens nettprat denne uken. Flere stortingsrepresentanter har uttrykt håp om at den nye loven vil føre til en ”avvikling av festeinstituttet”.

Feste fortsatt gunstig

70 prosent av alle som fester tomt til boligformål har en årlig festeavgift på under 3.000 kroner. Det samme gjelder 75 prosent av dem som fester tomt til fritidsbolig.

For de aller fleste kan den årlige festeavgiften bare oppjusteres med prisstigningen.

Spørsmålet er om den nye tomtefesteloven gir disse festerne gode nok grunner til å benytte seg av innløsningsretten.

Anders Langtind, leder av DnB Nor Eiendoms avdeling i Oslo sentrum, er skeptisk til om loven vil få virkningen politikerne ønsker seg:

- Jeg kan ikke se at den nye tomtefesteloven vil ha noen særlig effekt. Det er uforståelig for meg at politikerne har klart å bruke så mye tid på noe som ikke vil ha noen virkning, sier han.

Han peker på at svært mange festetomter overhodet ikke vil kunne innløses som følge av den nye loven. Det skal ikke være rett til å innløse en tomt som hører til en landbrukseiendom og er festet bort til fritidshus, der inntekten fra festetomtene utgjør en ikke ubetydelig del av den totale næringsinntekten som kommer fra drift av landbrukseiendommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer