TEST: iRobot Roomba S9+

Toppmodellen med stor T

Men selv med svimlende prislapp er det ikke alle utfordringer iRobots toppmodell klarer å løse.

DYR OG GOD: iRobot Roomba S9+ koster 15.000 kroner med basestasjon, men gjør også en formidabel jobb hva rengjøring angår. Foto: Pål Joakim Pollen
DYR OG GOD: iRobot Roomba S9+ koster 15.000 kroner med basestasjon, men gjør også en formidabel jobb hva rengjøring angår. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Vi tester robotstøvsugere på løpende bånd om dagen på Dinside, og etter å ha testet den svært hyggelig prisede Roborock S5 og den ikke-fullt-så-hyggelig prisede Neato Botvac D7 Connected, er turen denne gangen kommet til en modell som koster mer enn dem begge til sammen.

For rundt 15.000 kroner er det du må ut med for iRobots toppmodell, Roomba S9+. Nå skal det sies de par siste tusenlappene er for basestasjonen, som lar støvsugeren tømme seg selv, så med en enklere basestasjon (uten denne muligheten) slipper du unna med 13.000 kroner.

Det er allikevel svært mye for en robotstøvsuger.

Dobbelt børstehode

I motsetning til de fleste andre Roomba-modeller, som er runde, har S9+ et D-formet design, altså med én rett kant. Fordelen med dette designet er åpenbar – da kommer den helt inntil vegger og lister, og børstehodene kan således plasseres nærmere den rette kanten.

Børstehodene i flertall, ja, for på undersiden av Roomba S9+ er det to av dem, som roterer mot hverandre og sørger for ekstra god rengjøring. Det er det ikke vanlig å finne i rimeligere modeller.

DOBBELT OPP: De to gummierte børstehodene gjør at rengjøringsjobben går svært effektivt for seg. Foto: Pål Joakim Pollen
DOBBELT OPP: De to gummierte børstehodene gjør at rengjøringsjobben går svært effektivt for seg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Begge er de gummierte, og kombinert med en kraftig sugemotor (som kan støye skikkelig når den går for fullt) tviler vi på at du vil finne en robotstøvsuger som vil rengjøre bedre enn S9+, enten det dreier seg om hundehår, knust potetgull eller hva det måtte være.

Særlig fordi støvsugeren også har sensorer som skanner gulvet og sjekker om den har fått med seg alt. Den går gjerne flere ganger over samme sted for å gjøre rent så godt den kan. Til og med noen av toåringens klistremerker har den klart å dra opp fra gulvet, og det er imponerende. Den snor seg også elegant rundt bord- og stolben og helt inni hjørner. Denne biten lar vi oss virkelig imponere av.

Men! Det er ikke bare fordeler med doble børstehoder. Vi har en hund i hus som til stadighet søler tørrfor på gulvet rundt matskåla, og de kulene blir svært ofte liggende mellom de to børstehodene slik at støvsugeren bråker noe helt infernalsk. Er vi hjemme, har vi ikke annet valg enn å stoppe den, snu den opp ned, rotere børstehodene fra hverandre og få ut syndebukken. Og feie opp resten før vi setter støvsugeren i gang igjen. Her finner du en liten filmsnutt av akkurat det - husk lyd.

SYNDEBUKKER: Ser det slik ut rundt hundeskåla er det duket for et helsikes spetakkel. Foto: Pål Joakim Pollen
SYNDEBUKKER: Ser det slik ut rundt hundeskåla er det duket for et helsikes spetakkel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ironisk nok gikk disse rett i støvbeholderen på Roborock-støvsugeren, til en fjerdedel av prisen, og vi ser for oss at for mye av den slags vil ødelegge børstehodene. De har allerede sprukket et par steder, blant annet fordi en hårspenne fra samme toåring lå på gulvet. En mynt klarte den også å dra med seg, og den ble liggende mellom børstene - etter et lite minutt med konstant gummifriksjon var den glovarm å få ut.

SKADET: Her har gummibørstene fått et uheldig møte med ei hårspenne. Foto: Pål Joakim Pollen
SKADET: Her har gummibørstene fått et uheldig møte med ei hårspenne. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mye teknologi

Nevnt er DirtDetect, som iRobot kaller det, der sensorer ser om det fortsatt er smuss igjen på gulvet etter passering, slik at den kan gå flere ganger over ekstra utsatte områder, som kjøkkenet eller under barnestolen i spisestua.

På undersiden sitter selvsagt fallsensorer som gjør at den ikke kjører ned trappa eller faller utfor en kant, som stort sett alle slike støvsugere er utstyrt med.

Denne sensoren skanner omgivelsene kontinuerlig. Foto: Pål Joakim Pollen
Denne sensoren skanner omgivelsene kontinuerlig. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I tillegg bruker iRobot såkalt vSLAM for å kartlegge hjemmet ditt, der sensorer registrerer over 230.000 datapunkter per millisekund (!) og skanner området foran støvsugeren 25 ganger i sekundet for å unngå hindringer.

Det høres selvsagt imponerende ut, men vi er litt overrasket over at S9+ allikevel trenger 3-4 gjennomkjøringer før den får laget et kart over hjemmet ditt. Inntil det er på plass, og du kan sette opp virtuelle vegger og «no-go»-soner i appen, må du altså sørge for selv at døra inn til badet er lukket og den slags. Fordelen er selvsagt at midlertidige hindringer ikke blir lagret som en del av kartet.

Plussen i S9+ er basestasjonen, som gjør at Roomba-støvsugeren kan tømme seg selv. Foto: Pål Joakim Pollen
Plussen i S9+ er basestasjonen, som gjør at Roomba-støvsugeren kan tømme seg selv. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Roomba S9+ kan uansett brukes i flere etasjer, og du får kjøpt ekstra basestasjoner løst. Hva gjelder batteritid er vi ikke så veldig imponert – etter én time og ett minutt fikk vi beskjed om at den var tom for strøm og ikke kom seg tilbake til basen (fordi den var på kjøkkenet). Men den skal i hvert fall være intelligent nok til å gå til basen, lade det den trenger for å fullføre jobben og så gjøre seg ferdig.

Fin app

En ting som er verdt å sette pris på med iRobots smarte kart (når det først er tegnet opp), er at du kan dele opp og navngi de ulike rommene i huset.

Ved å navngi kjøkken, spisestue, soverom og den slags, kan du så styre hva som skal rengjøres mer detaljert i appen, ved å huke av de aktuelle rommene du vil ha rengjort og sende den av gårde. Roomba-støvsugerne er også kompatible med Google Assistent, så den slags kommandoer kan du også gi med stemmen om du har den slags satt opp hjemme.

iRobots app har det meste av funksjonalitet. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen
iRobots app har det meste av funksjonalitet. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers har du full tilgang til historikk, mulighet til å sette opp faste tidspunkter for rengjøring, justere hvor mye kraft (og bråk) som skal brukes og den slags. Fast oppsett kan også gjøres per rom, slik at kjøkkenet tas hver dag, mens stua bare får en runde annenhver dag, for eksempel.

Noe svak konstruksjon i lokket

Første rengjøring gikk fint for seg, men da tur nummer to skulle startes, kom en «close the lid»-feilmelding. Dermed ble jeg nødt til å presse ned topplokket for å starte støvsugeren (og for å starte tømming), men den kjørte fint deretter selv om lokket da tilsynelatende satt noe løst.

Disse 2x4 kontaktpunktene virker å være noe skjøre, der vi allerede etter én rengjøring fikk beskjed om at lokket ikke var lukket, selv om det var det. Foto: Pål Joakim Pollen
Disse 2x4 kontaktpunktene virker å være noe skjøre, der vi allerede etter én rengjøring fikk beskjed om at lokket ikke var lukket, selv om det var det. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Jeg har funnet forumtråder der folk har samme problem, selv om det ikke virker veldig utbredt, men det tyder på at iRobot kanskje burde ha gjort noe med akkurat denne biten. Uansett løste det seg ved at jeg vasket over de to ganger fire kontaktpunktene med en fuktig klut for deretter å tørke av, så vet du det hvis du ryker på samme problem.

Under lokket finner du for øvrig støvoppsamleren, som rommer 0,6 liter. Den kan du enkelt dra ut for manuell tømming, men det er altså ikke nødvendig om du har basestasjonen.

Støvoppsamleren kan du tømme manuelt, men det er ikke nødvendig om du har basestasjonen. Foto: Pål Joakim Pollen
Støvoppsamleren kan du tømme manuelt, men det er ikke nødvendig om du har basestasjonen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Tømmer seg selv

Basestasjonen er ikke akkurat beskjeden av størrelse på Roomba S9+, men det er fordi den altså sørger for at roboten kan tømme seg selv.

I basestasjonen sitter det nemlig en støvsugerpose, og når støvsugeren parkerer etter ei økt (eller på kommando via appen), suges innholdet i støvbeholderen ut - og inn i støvsugerposen. Dette skjer langt fra lydløst, der det bråker enormt 5-6 sekunder under prosessen.

Ifølge iRobot skal én pose holde til rundt 30 tømminger, og du blir varslet i appen når det er på tide å bytte pose. Det følger bare to av dem med i esken, så ekstra poser må kjøpes ved siden av, der prisene ser ut til å ligge på rundt 250 kroner for tre poser.

Med andre ord - kjører du støvsugeren daglig, må du bytte pose én gang i måneden, men da slipper du altså å tømme støvbeholderen manuelt. Så får du heller vurdere om du synes det er verdt 2.000 kroner pluss utgifter til poser, i tillegg til at du får et ekstra møbel hjemme, selvsagt, som ikke går under sofaen.

Roomba S9+ beveger seg svært smidig rundt bordben og lignende, men klarer ikke de vanskeligste tersklene. Foto: Pål Joakim Pollen
Roomba S9+ beveger seg svært smidig rundt bordben og lignende, men klarer ikke de vanskeligste tersklene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ingen terrengkjører

La meg være den første til å innrømme at jeg har et vanskeligere hus enn de aller fleste. Vi bor i et tidligere bryggerhus, der det spesielt er to terskler som er vanskelige den ene veien – fra kjøkkenet ut i spisestua (noe høydeforskjell på gulvene), og fra gangen og inn i stua, som tidligere har vært en yttervegg med tilhørende røslig terskel. I tillegg har jeg lagt en kabellist inntil, med ledninger til bakhøyttalerene i surroundanlegget.

Den første terskelen er det foreløpig ingen robotstøvsugere som har klart å komme over den vanskelige veien, mens det varierer litt på sistnevnte. Om du ikke har noen terskler vil selvsagt denne biten være nokså irrelevant, men det er uansett interessant å se hvordan robotstøvsugerene håndterer det når de ikke kommer frem.

Først: Roomba S9+ klarer ingen av tersklene den vanskelige veien. Den var veldig nær å komme seg inn i stua igjen fra gangen, og jeg tror egentlig den har krefter til det, for den evner å dra på skikkelig mens den rygger og svinger når den sitter litt halvveis fast, men etter mang et forsøk gav den tapt og måtte løftes inn i stua igjen.

Brent barn skyr tydeligvis ilden, for etter det har den faktisk latt være å kjøre ut i gangen, så gangen (og resten av huset) er ikke med i smartkartet i det hele tatt. Ja, langs terskelen ut mot gangen er det tydeligvis skummelt, for der kjører den ikke langs lista:

Langs denne lista kjører ikke Roomba S9+ etter at den strevde første gang med å komme seg tilbake over lista. Foto: Pål Joakim Pollen
Langs denne lista kjører ikke Roomba S9+ etter at den strevde første gang med å komme seg tilbake over lista. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men akkurat i det dette skrives, når jeg bare skulle ta en siste rengjøring for å ta bilder underveis og rekke deadline, kjørte den jaggu ut i gangen og tok der ute også. Men den kommer fortsatt ikke inn i stua igjen.

Langs vegger og lister ellers, ser det strøkent ut. Der får sidebørsten med seg det aller meste, som ser ut til å være ganske smart konstruert, der hvert av de fem børstehodene er noe vinklet.

Men ut av kjøkkenet kommer den seg ikke. Ønsket oppførsel er da at den gjør ferdig det den kan (altså resten av kjøkkenet) og stopper opp og sier i fra om hindringen. Men vår opplevelse er at den går litt i stå og drar over kjøkkengulvet flere ganger helt til den er tom for strøm og må lades igjen, stopper gjerne midt på kjøkkengulvet, og så er liksom resten av runden glemt. Ikke lærer den at den da bør ta kjøkkenet helt til slutt heller, siden det er et problematisk område. Med andre ord må jeg egentlig være til stede for å hjelpe den over terskelen dersom jeg inkluderer kjøkkenet i rengjøringsprogrammet.

Igjen: har du vanlige terskler eller ingen i det hele tatt, vil du neppe ha noe problem med dette, så er det sagt. Den er også ganske god på ikke å vikle seg inn i løse ledninger – det har vi faktisk ikke opplevd ennå - men en halvtom klemmeyoghurt som toåringen hadde gjemt unna satt seg skikkelig fast.

Støvsugeren er heller ikke så veldig forsiktig når det kommer til å dulte til ting. Den nevnte hundeskåla blir dyttet inn i hjørnet, og det hender den flytter litt på spisestuestoler og andre småting også.

UNDER: Slik ser undersiden ut på Roomba S9+. Legg merke til hullet til venstre for midten som er der basen suger ut innholdet fra støvbeholderen. Foto: Pål Joakim Pollen
UNDER: Slik ser undersiden ut på Roomba S9+. Legg merke til hullet til venstre for midten som er der basen suger ut innholdet fra støvbeholderen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lite vedlikehold

Verdt å like er at de to gummibørstene ikke har noen "hår", og etter mang en runde rundt i huset har det ikke vært nødvendig å rengjøre dem utover å få ut ting som eventuelt har satt seg fast – det være seg hundemat, tråder, sokker eller den slags. Det gjøres som regel enkelt og greit ved å dreie børstene i motsatt retning. De kan også lett tas ut ved at du løfter en spak på undersiden.

Særlig på hår, enten fra mennesker eller hunder, synes vi støvsugeren gjør en utmerket jobb, der du bare innimellom må ta ut børstene for å dra ut det lille som har blitt surret fast helt på enden.

På de fleste andre robotstøvsugere, som har børster med korte hår, setter det seg ofte fast mye annet hår, som du er nødt til å frigjøre ved å kappe dem med kniv eller lignende.

I appen får du dessuten vedlikeholdstips til de ulike delene av robotstøvsugeren, både børstene, sidebørsten (må ut med skrutrekker), hjulet bak, filtre og så videre.

Konklusjon

Roomba S9+ scorer meget godt på det viktigste, og det er at den gjør svært godt rent etter seg, med doble børstehoder, svært kraftig sugemotor og sensorer som oppdager ekstra skitne områder slik at den drar over mer enn én gang. D-formen gjør at den kommer seg godt inn i hjørner og langs vegger, og den snor seg rundt alle bordben og den slags med svært god presisjon – selve rengjøringen er det lite å si på.

Vi liker appen godt, og når den har fått tatt 3-4 gjennomkjøringer og laget kart over huset ditt, er det kjekt å kunne be den om å rengjøre et gitt rom, eller programmere uka slik at ekstra utsatte rom kan tas oftere enn andre.

Basestasjonen er også veldig praktisk, siden støvsugeren da tømmer seg selv, men merk at dette bråker vanvittig og krever at du kjøper støvsugerposer jevnlig.

På minussiden: ikke så god venn med vanskelige terskler og ikke så smart når den ikke klarer å passere. Og de doble børstehodene er ganske utsatte for småting som ligger løst på gulvet, enten det dreier seg om hundemat, mynter eller hårspenner. Vær også på vakt om du har gardiner helt ned til gulvet - det er mye friksjon i gummibørstene som kan påføre dem noe skade (been there, done that).

Prisen er svært høy, men vi har ingen problemer med å se at iRobot Roomba S9+ er en av de aller ypperste robotsøvsugerne på markedet. Så får du heller tenke deg om hvis du har like drøye terskler som det jeg har.

Testresultat

iRobot Roomba S9+

Doble børster og mye teknologi gir svært nøyaktig rengjøring
Basestasjon tømmer støvbeholderen automatisk
D-utforming gjør at den kommer til svært godt i kriker og kroker
Enkelt vedlikehold
God app, med smarte kart, rominndeling, virtuelle vegger, tidsplanlegging etc.

Ting blir lett fanget mellom doble børster
Ikke så god venn med kompliserte terskler
Ikke helt overbevisende «intelligens»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer