Tør du åpne denne?

Dette bør du passe på før du åpner hytten for sommersesongen.

Er det bare å skru på kranen når hytten har stått tom hele vinteren? Eller er det noe du bør sjekke først? Foto: Colorubox.com
Er det bare å skru på kranen når hytten har stått tom hele vinteren? Eller er det noe du bør sjekke først? Foto: Colorubox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den første helgen i mai er det mange som benytter anledningen til å dra på hytten. Noen bruker helgen på å ta farvel med skisesongen. Mens mange med sommerhytter har tradisjon for å åpne den for sommersesongen nettopp den første-mai-helgen.

Med unntak av den obligatoriske utluftningen av både hytte, sengetøy og madrasser, er det et par viktige ting du bør være observant på. Noe av det viktigste er å sjekke at VVS-utstyret er i orden. For selv om du var flink og skrudde av vannet, samt tømte rørene før vinteren satt inn, kan det ha skjedd uhell.

Dette bør du sjekke

- Når det gjelder frost, er det to ting som kan skje knyttet til rørsystemet, Det ene er at vann inn i hytten, vannledningene. Glemte du å tømme disse når du skrudde av vannet i fjor høst, kan disse ha frosset i stykker, og det vil bli lekkasje når du åpner vannet, sier Gunnar Larsen, primus motor i Hyttetorget til DinSide.

Avløpsrør som går ut av hytten kan også ha blitt sprengt. Dette gjelder rør både fra dusj, toalett og vasker, men er ikke så vanlig som skader på inngående vann. - Under uheldinge omstendigheter kan disse ha vært fulle av vann, og disse kan da sprenges i stykker.

Det er mange ulike punkter som bør sjekkes i en hytte. Noen av de viktigste er VVS-systemet. Foto: Hyttetorget
Det er mange ulike punkter som bør sjekkes i en hytte. Noen av de viktigste er VVS-systemet. Foto: Hyttetorget Vis mer


Vær oppmerksom på, og se over, alle synlige vannledninger inn og ut i boligen, for å forsikre deg om at det ikke er lekkasjer, sier Larsen. Se også om det er tegn til lekkasje dersom rørene ligger i vegger eller gulv. Dette bekreftes av Lars Fiskum i SINTEF Byggforsk.

- Og så er det bare å åpne alle kranene?

- Ja, men vær klar over at det alltid er litt kritisk de par første minuttene, sier Fiskum til DinSide. Hans beste råd er å høre godt etter den første tiden etter at man har slått på vannet - og åpnet kranen.

Har du elektrisk vannpumpe, har Larsen et annet triks: Dersom pumpen fortsetter å jobbe selv om ingen av kranene står på, er dette tegn på at det er en lekkasje et sted.

Flere vannskader

Det er ikke bare rør som kan sprenges i stykker. Har du elektrisk vannpumpe eller varmtvannsbereder (både gass og elektrisk) er dette også potensielle skadesteder. Spesielt om du ikke har husket å tømme dem for vann.

- Hver vår kommer det mange som må bytte ut noe av dette til Hyttetorget. Pumper og varmtvannsberedere, samt enkelte rørdeler der vann har samlet seg, sier Larsen.

Travel helg

Mens du først er i gang og har sjekket vannsystemet, er det kanskje like greit å se over resten av boligen? Det er ihvertfall smart.

Har du cisterne, bør du benytte anledningen når den er tom, og vaske den ren med et lett såpevann og kost. - Det danner seg ofte et tynt belegg på sidene, dette kan enkelt fjernes med grønnsåpeblanding, sier Larsen. Har du vannfilter mellom takrenne og vannsisternen, bør du rense denne også i samme slengen.

Har du septiktank, er det naturlig å sjekke nivået. Trenger den å tømmes? Og har du solcellepanel, bør du sjekke batteriene.

Bruker du gass, bør du sjekke at ledningen er tett.

Her kan du se hvordan.

Bedre føre var

Det er viktig å huske på at hytten kan ha fått slitasjeskader, selv om den har stått tom hele vinteren. - Alt slites, selv om det ikke brukes, fordi det utsettes for temperaturvariasjoner, sier Fiskum.

Han råder alle til å gå over bygningens "svake punkter" som tak og vinduer.

Les mer om hvordan du sjekker taket

- Du bør også se etter om det begynner å bli behov for maling eller lignende, sier Larsen. I tillegg ber det alltid smart å ta en generell titt og se etter at alt er i orden. - Vær fornuftig og bruk litt tid på den bygningsmessige kontrollen.

Jo før du får utbedret små skader, jo bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer