Tør du hoppe i det?

Bør nyforelskete kjøpe egen bolig med en gang, eller leie sammen først i en prøveperiode?

Lag klare avtaler mens dere er stormforelsket.  Foto: Colourbox.com
Lag klare avtaler mens dere er stormforelsket. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lønner seg å eie, ikke å leie, har vært mantra de siste årene.

Du kan selv regne på kostnadene her: Eie eller leie?

Tidligere har unge par som ville flytte sammen trygt kunnet kjøpe med en gang, fordi de kunne regne med å tjene på det uansett om de ble boende, eller måtte selge på grunn av samlivsbrudd. En periode steg boligprisene så fort at en ville kunne tjene en god slump penger, selv om forholdet sprakk etter få måneder, og man måtte selge før det hadde gått et år og man kunne få skattefordeler av det.

For mange har det rett og slett vært en smart inngangsbillett på boligmarkedet, fordi de på egen hånd ikke hadde hatt råd til å kjøpe bolig. Men en samboer er en snarvei inn på boligstigen, og om forholdet ryker sitter man igjen med en pen gevinst på kontoen og egenandel slik at man kan kjøpe bolig alene.

Les: Singles boligfelle, får ikke lån.

Hva når boligprisene faller?

De siste måneders fall i boligprisene har imidlertid ført til at flere som har måttet selge med tap. Og man er spesielt utsatt ved samlivsbrudd. Avisene har vært fulle av skrekkhistorier, som dette paret i Bergen, som måtte selge boligen til 900.000 under takst, og tapte 1,1 millioner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.