Tør du hoppe i det?

Bør nyforelskete kjøpe egen bolig med en gang, eller leie sammen først i en prøveperiode?

Lag klare avtaler mens dere er stormforelsket. Foto: Colourbox.com
Lag klare avtaler mens dere er stormforelsket. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Man må ta noen sjanser i løpet av et liv. Det gjør man jo. Man tar også en sjanse den dagen man gifter seg. Men man bør se at man greier det økonomisk.Liv Haug, Forbrukerøkonom i Nordea


Det lønner seg å eie, ikke å leie, har vært mantra de siste årene.

Du kan selv regne på kostnadene her: Eie eller leie?

Tidligere har unge par som ville flytte sammen trygt kunnet kjøpe med en gang, fordi de kunne regne med å tjene på det uansett om de ble boende, eller måtte selge på grunn av samlivsbrudd. En periode steg boligprisene så fort at en ville kunne tjene en god slump penger, selv om forholdet sprakk etter få måneder, og man måtte selge før det hadde gått et år og man kunne få skattefordeler av det.

- Skriv alltid kontrakt, er forbrukerøkonom Liv Irene Haugs beste råd. Foto: Nordea
- Skriv alltid kontrakt, er forbrukerøkonom Liv Irene Haugs beste råd. Foto: Nordea Vis mer


For mange har det rett og slett vært en smart inngangsbillett på boligmarkedet, fordi de på egen hånd ikke hadde hatt råd til å kjøpe bolig. Men en samboer er en snarvei inn på boligstigen, og om forholdet ryker sitter man igjen med en pen gevinst på kontoen og egenandel slik at man kan kjøpe bolig alene.

Les: Singles boligfelle, får ikke lån.

Hva når boligprisene faller?

De siste måneders fall i boligprisene har imidlertid ført til at flere som har måttet selge med tap. Og man er spesielt utsatt ved samlivsbrudd. Avisene har vært fulle av skrekkhistorier, som dette paret i Bergen, som måtte selge boligen til 900.000 under takst, og tapte 1,1 millioner.

- Vi skulle overta huset i mai i år, men det ble slutt mellom oss før vi rakk å flytte inn, forteller Judith Johansen (28), til Bergens Tidende.

Les også: Kjøp trygt med vennene dine

DinSide spurte Liv Irene Haug, forbrukerøkonom i Nordea, om man i dagens marked heller bør vurdere å prøvebo i leid bolig sammen med kjæresten før man kjøper.

- Jeg har sett at noen har sagt at man bør leie og ikke kjøpe, men det er ikke nødvendigvis riktig, sier Haug til DinSide.

Hun peker på at det er flere faktorer som bør være på plass, for at det vil lønne seg. Først og fremst er det viktig at man får kjøpt boligen til en god pris, og at det vil være mulig å bo der et par år frem i tid. Man må tenke langsiktig.

DinSide: Det er jo gjerne her dilemmaet kommer for dem som skal flytte sammen for første gang. Man vil jo så gjerne, og selv om man aldri har noen garanti for at det skal vare, er det likevel en større risiko når man skal bo sammen for første gang.

- En bør også spørre seg selv: Er det mulig å leie ut boligen dersom forholdet skulle ryke? Vil jeg kunne greie de månedlige utgiftene ved et eventuelt samlivsbrudd? For eksempel ved å leie ut et rom?

Det kan altså være lurt å ikke makse kreditten helt, men velge å kjøpe en bolig den ene vil kunne overta for en periode ved et eventuelt brudd.

Smart kalkulator: Sjekk hvor mye du kan låne

Komplisert bilde

Stem!

Ville du kjøpt med ny kjæreste? (Avsluttet)
Nei, man bør alltid leie sammen først.(48%) 114
Ja, jeg tror på kjærligheten og boligmarkedet.(27%) 64
Ikke slik markedet er nå. (26%) 62
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Boligmarkedet har jo stoppet opp nå, for en periode - muligens en litt lengre periode for nye boliger - men det vil nok komme i gang igjen fordi folk trenger et sted å bo, sier Haug.

Det er viktig å huske på at når man kjøper bolig skal man ikke bare ta høyde for låneutgiftene, det følger flere utgifter og forpliktelser med når man er eier. - For å betjene utgiftene er man avhengig av inntekt, så langt har det ikke vært vanskelig å få en jobb, kanskje til og med en jobb hvor man har mulighet til å regulere hvor mye man vil jobbe for på denne måten å ha nok til utgiftene, dette kan bli vanskeligere. Vi får håpe at arbeidsledigheten ikke stiger for mye.

Hvilken vei det vil gå, er det mange meninger om, men det er ingen som kan gi noe sikkert svar.

Er det ikke da smart å holde litt igjen før man kjøper bolig, for eksempel leie sammen først?

- Det er sikkert klokt å leie først, men man må ta noen sjanser i løpet av et liv. Det gjør man jo. Man tar også en sjanse den dagen man gifter seg. Men man bør gå nøye igjennom økonomien for å se at man greier alle utgiftene, det er mye sant i uttrykket at hestene bites når krybben er tom.

Sett opp budsjett her

Skriv kontrakt

Det aller viktigste du gjør før den dagen dere flytter sammen, er å tegne en samboeravtale. Enten du eier eller leier.

- Det er man helt avhengig av. For eksempel for å sikre eget innskudd, man går gjerne inn i boligen med forskjellig egenkapital, sier Haug. - Dette er også vanlig i kollektiv, dersom man bor sammen med venner.

- Her bør man skissere opp klare regler: Hva skjer hvis en flytter ut, hvilken pris skal legges til grunn, hvor lang tid i forveien bør man varsle om at man vil flytte ut, og hvor fort kan man kreve at boligen skal selges?

Ikke særlig romantisk, men dette er smart å få på plass mens man er venner - eller forelsket. Er avtalen klar, kan dette lette prosessen rundt et eventuelt samlivsbrudd.

Gratis samboeravtale fra DinSide finner du her. Bruk denne som utgangspunkt og tilpass deres situasjon. Les mer om hvorfor du bør skrive samboerkontrakt.

Før dere kjøper, spør dere selv om:

 • Har dere råd?
 • Får dere boligen til en god pris?
 • Er det et sted dere kan bo i en litt lenger periode?
 • Hva skjer om forholdet ryker?
 • Vil den ene ha mulighet til å dekke månedlige utgifter alene i en periode?
 • Hvordan vil deres inntekter / utgifter se ut fremover?
 • Hva vil dere gjøre dersom forholdet skulle ryke?

 • Når det er sagt er det ikke alltid man bør kjøpe bolig. Det er lønnsomt å eie, men det binder deg også veldig.

  - Ikke alle må kjøpe. Når man leier, er man friere, en kan bytte studiested lettere... det er en avveining. Må du arbeide så mye at det går utover studiene for å greie å betjene lånet kan leiligheten bli ulønnsom. Utdannelse er en av de viktigste investeringene du gjør løpet av livet, avslutter Haug.

  Det trenger altså ikke være noe økonomisk til hinder for at du og kjæresten din skal bli samboere i egen bolig. Kanskje går forholdet bra og det er en god investering. Kanskje blir det feil, men da har man mange muligheter. Man må uansett passe på å ha ting juridisk korrekt, slik at man vet hva som vil kunne komme til å skje i gitte tilfeller.

  Dersom du fortsatt synes det er skummelt, er det kanskje ikke det økonomiske aspektet som veier tyngst?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer