Klær og tekstil:

Tørk klærne i minusgrader!

Du trodde kanskje at tørking av klær på snora ute var forbeholdt til sommeren? De tørker faktisk ute om vinteren og - i tillegg har metoden en super fordel.

VINTER: At det er vinter, kaldt og kanskje snø ute er ikke et problem om du syns klesstativet tar mye plass innendørs og helst vil plassere det ute. Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at du kan tørke klærne ute i minusgrader? Mange tenker kanskje at klærne ikke blir tørre dersom der ikke er varme ute som damper vekk fukten fra klesvasken.

Vel - ifølge Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker og professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, er det bare å henge opp klesvaska ute, selv på kaldeste vinteren.

- Også i kulde fordamper vann, selv om det går langsommere enn med varm luft. På den annen side vil en temperatur under null grader bety at det ikke gjør noe at det går langsomt. Kulden gjør jo at det ikke gror mikrorganismer på samme måte som i varme.

Hun understreker at den ubehagelige «kjeller»-lukten, eller den sure lukten langsom tørking ellers kan gi dermed ikke gjelder, selv om det går langsommere.

- Klær eller sengetøy som er tørket ute vil være litt fuktige når de har tint opp inne. Det beyr at de ikke umiddelbart kan pakkes tett bort men bør få ligge litt luftig først – eller strykes om de skal det, forklarer hun.

Klepp forteller at det står om denne formen for tørking i boken «Lettstelt» - i likhet med andre former for tørking og vasking.

- En forutsetning for all tørking ute er at det ikke er forurenset luft slik at klærne blir skitne. Sol vil bleke klær, men solen er jo svakere da midtvinters i Norge. Bleking er selvsagt mest uheldig på fargede tekstiler.

Man skal altså sørge for at det verken snør eller regner, dersom man tørker klærne ute.

Unngå å tørke klærne inne

Ifølge Norges Astma- og allergiforbund bør man unngå å tørke klærne inne. De skriver på nettsidene sine at dersom du ikke har tørketrommel eller mulighet til å tørke klærne ute, bør det helst gjøres på badet eller i et annet rom med god ventilasjon og som ikke er for kaldt.

- Klesstativ på soverommet bør unngås – der er det ofte kaldt og i tillegg skal du jo sove der og bør ikke ligge å puste i fuktig luft, står det.

Ifølge NAAF kan innendørs klestørk i verste fall føre til problemer med fukt og mugg fordi luftfuktigheten blir for høy. Hvis det dugger på vinduene er det fare på ferde – da er det dugg også på andre kalde flater.

Best på dager med lite luftfuktighet

Leder for Orkla Forbrukerservice, Malin Skaar, forteller at det går helt fint å tørke klær ute, selv om det er minusgrader. Tørkeprosessen tar bare ta litt lenger tid.

- Når man skal tørke klær utendørs på vinteren så fungerer det best på en dag med lite luftfuktighet, så unngå å henge dem ute på de fuktigste dagene.

Hun forteller at det typisk er solfulle vinterdager som er veldig tørre, og da er det perfekte forhold for å henge opp en klesvask. Når det er dugg på gresset ved temperaturer over 0 grader og rim ved minustemperaturer - vil ikke klærne tørke ute.

- Man kan si at klærne er «klare» dersom tøyet er mykt, fordi det forteller at det ikke lenger sitter iskrystaller i tøyet, sier hun.

Hun sier at dersom klærne er gjennomfrosset når du tar dem inn, så bør du la dem tørke mer inne før du bretter dem.

Sparer energi

Skaar forteller at fordelen med frysetørking av klær er at man kan spare energi ved å unngå å bruke tørketrommelen. Du kan også spare deg for innendørsplass ved at du slipper å ha et tørkestativ stående i boligen din.

- På vinteren er det heller ikke pollen ute for allergikerne, sier hun.

Ulemper ved å frysetørke klærne kan være dersom man prøver å gjøre det på den dag med mye fuktighet ute, med mindre det ikke er sterk vind som frakter fuktigheten raskt bort fra klærne.

- Da vil ikke klærne tørke og man kan kaste bort tiden sin. I tillegg bør man unngå direkte soltørking, fordi solen kan bleke fargen og bryte ned fibrene i klærne, sier hun og legger til:

- De fleste normale klær bør tåle minusgrader opp til -25 grader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer