Tørke tøy i tørketrommel

Tørketabben du må unngå

Kan halvere tøyets levetid.

EKSTRA TØRT? Mange av oss bruker programmet som et standardprogram. Det er ikke bra, ifølge ekspertene. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste moderne tørketromler har innebygd måling av restfuktighetsnivået som justerer tørkelengden etter behov.

Likevel er det viktig å sette tørketrommelen på riktig program, ellers risikerer du å halvere tøyets levetid, eller i verste fall ødelegge tøyet helt.

Men her er det mange av oss som gjør feil.

Fører til overtørking

På de fleste oppvaskmaskiner finnes det et «autoprogram» som kan brukes til det meste av hverdagsoppvask. Tørketromler har derimot ikke et autoprogram – av den enkle grunn at ulike tekstiltyper også må behandles med ulikt tørkeprogram. Noen stofftyper tåler mer enn andre.

Men mange har likevel for vane å bruke «ekstra tørt»-programmet som standard tørkeprogram, noe som på sikt vil kunne slite ut tøyet som ikke tåler veldig høy temperatur eller lang tørketid:

- Overtørking kan skade fibre eller gjøre at tøyet krymper eller krøller seg mer, sier Kirsi Laitala, seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet.

Hvor lang tørketid tøyet behøver, er avhengig av materiale – altså fiber, tykkelse og struktur på stoffet, forteller Laitala.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer