Tørr eller fersk gjær er forskjellen

Velger du riktig hever deigen mye raskere.

Lik mengde deig er eltet og hevet i 45 minutter. Forskjellen er enorm: Deigen med fersk gjær i forkant har hevet mye mer enn deigen med tørrgjær. Foto: KRISTIN SØRDAL
Lik mengde deig er eltet og hevet i 45 minutter. Forskjellen er enorm: Deigen med fersk gjær i forkant har hevet mye mer enn deigen med tørrgjær. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fersk gjær eller tørr gjær - det er kanskje det samme, tenker du? Det tenkte vi også. Så feil kan man ta.

Fersk gjær var i mange tiår noe vi egentlig kun har forbundet med heimkunnskapstimene i skolen på 80-tallet (og, ja, det er vår egen feil). Gjær har vært ensbetydende med tørrgjær. Og baksten har egentlig vært litt så-som-så, uten de helt store høydepunktene.

Så plukket vi med oss en pakke fersk gjær fra butikken. Overraskelsen var enorm, for maken til heving hadde vi aldri sett. Det var i alle fall det vi umiddelbart trodde.

Vi har satt tørrgjæren på prøve, og testet den opp mot fersk gjær under like forhold. Og som du allerede har sett i bildene ovenfor: Den ferske gjæren hever mest, om forholdene er like.

Les også vår test av surdeigsbrød på pose

Slik har vi testet

Vi lagde to porsjoner med identisk brøddeig, og tilsatte fingervarm væske i begge deigene. Vi har eltet begge på samme hastighet i kjøkkenmaskin i fem minutter, og deigen har forhevet i 45 minutter etter anvisning i oppskriften.

Etter endt heving var resultatene som du kan se på bildet øverst i artikkelen: Deigen med fersk gjær hadde hevet mye mer enn deigen med tørrgjær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer