Test: Xiaomi Roidmi F8

Trådløs støvsuger fra Kina utfordrer testvinneren

Denne prisgunstige støvsugeren er et supert alternativ til en dyr testvinner, men lavere pris betyr også at du må godta noen kompromisser.

MYE RIMELIGERE: Den trådløse støvsugeren koster mye mindre enn de andre i testen. Foto: Tron Høgvold
MYE RIMELIGERE: Den trådløse støvsugeren koster mye mindre enn de andre i testen. Foto: Tron Høgvold Vis mer
Publisert

For noen uker siden testet vi tre batteridrevne støvsugere fra henholdsvis Bosch, Dyson og Philips, der sistnevnte til slutt trakk det lengste strået og kunne titulere seg som testvinner.

I kommentarfeltet ble vi oppfordret til også å teste en tilsvarende støvsuger fra kinesiske Xiaomi, og det ville vi naturligvis!

Xiaomi er en spennende produsent som mange prisbevisste nordmenn har fått opp øynene for. Mest kjent er de nok for mobiltelefoner, smarthustilbehør og en robotstøvsuger - for ikke å glemme dingsen som gjør at du kan droppe dab-radio i bilen.

Xiaomi forhandles av flere norske nettbutikker, og Multicom var greie og lånte oss en Roidmi F8 til test.

Egenskaper Xiaomi Roidmi F8
Pris:2990 kroner
Batteritid maks9:41
Batteritid 180 w20:20
Batteritid 120 w27:20
Batteritid 80 w46:27
Støvbeholder2,6 l
Støy maks effekt81 dB
Støy min effekt77 dB
Vekt hovedenhet1500 gram
Vekt i hånda, arbeidshøyde1570 gram
Bredde standardmunnstykke25,6 cm

Lettere og nettere

MAGNET: Veggbraketten er egentlig bare en magnetplate som hindrer støvsugeren i å velte. Det er ikke noe oppbevaringsplass for tilbehøret på veggbraketten. Foto: Tron Høgvold
MAGNET: Veggbraketten er egentlig bare en magnetplate som hindrer støvsugeren i å velte. Det er ikke noe oppbevaringsplass for tilbehøret på veggbraketten. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Forskjellen fra de andre støvsugerne viste seg allerede da pakken ble levert. Her er alt mye mindre og lettere, helt fra esken selv, til selve støvsugerenheten og støvbeholderen.

Alt er såpass mye mindre at først ble vi skeptiske om Roidmi F8 kunne ha tilstrekkelig motorkapasitet. Men den indre diameteren på selve støvsugerrøret er også ganske liten, og det bidrar antakelig til god fart på lufta og tilstrekkelig oppsugingsevne.

Med i esken følger to motoriserte munnstykker - ett til gulv og ett til madrasser og møbler. Gulvmunnstykket har en kombinasjon av børster og gumminaler, men det følger med en mikrofiberrull som kan settes inn i stedet.

STOR PAKKE: Tilbehøret til Xiaomi Roidmi F8 burde dekke de aller fleste behov. Foto: Tron Høgvold
STOR PAKKE: Tilbehøret til Xiaomi Roidmi F8 burde dekke de aller fleste behov. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Her får du altså samme funksjonalitet som Dyson V10 Absolute bare ved å bytte rull i munnstykket. Dyson har to separate munnstykker for dette. Børstemunnstykket fungerer både på harde gulv og tepper, mens mikrofiberrullen er ekstra god på harde gulv.

SENSORSTYRT: Lyset styres av en lyssensor, slik at det kun tennes i dårlig lys. Lyset er ikke like sterkt og effektivt som på Philips SpeedPro Max. Foto: Tron Høgvold
SENSORSTYRT: Lyset styres av en lyssensor, slik at det kun tennes i dårlig lys. Lyset er ikke like sterkt og effektivt som på Philips SpeedPro Max. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Legg også merke til at munnstykket også har lys. Det styres av en lyssensor og tennes når du fører støvsugeren under møbler eller inn i skygger. Lyset er imidlertid ikke like sterkt som på Philips, så det evner ikke å avsløre like mye partikler på gulvet.

Sprekkmunnstykke og et munnstykke med myke børster er også med, men den store overraskelsen er et spesielt sprekkmunnstykke med fleksibel slange. Slangen kan både strekkes og bøyes, noe som var ekstremt praktisk i f.eks. bilen.

PLUGG-INN: Veggbraketten er veldig enkel, og du må selv sette i ladepluggen når støvsugeren skal lades. Foto: Tron Høgvold
PLUGG-INN: Veggbraketten er veldig enkel, og du må selv sette i ladepluggen når støvsugeren skal lades. Foto: Tron Høgvold Vis mer

God å holde i, men støyer mye!

I hånda er Xiaomi Roidmi F8 mye, mye lettere enn både Bosch, Dyson og Philips. Håndtaket gir også flere grepsmuligheter, og man trenger ikke å holde noen knapp inne for å holde støvsugeren i gang.

ERGONOMI: Roidmi F8 har et håndtak som gir flere ulike grepsmuligheter, og er veldig lett og fin å holde i. Foto: Tron Høgvold
ERGONOMI: Roidmi F8 har et håndtak som gir flere ulike grepsmuligheter, og er veldig lett og fin å holde i. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Dermed er dette en veldig god støvsuger å holde i, enten du svinger den rundt på kjøkkengulvet, jobber under sofaen eller i trappa.

Men den støyer! Mye! Romsensoren Netatmo Healty Home Coach varslet om mye støy i rommet - hele 81 dB på turbomoduset og 77 dB på aller laveste effekt. Ikke bare er dette altfor høyt, men lydkarakteristikken er også såpass plagsom at vi gjerne grep til støykansellerende hodetelefoner for å spare ørene.

SLANGE: Sjekk denne slangen - den kan både bøyes og strekkes. Den var super å bruke for å komme til i kriker og kroker i bilen. Foto: Tron Høgvold
SLANGE: Sjekk denne slangen - den kan både bøyes og strekkes. Den var super å bruke for å komme til i kriker og kroker i bilen. Foto: Tron Høgvold Vis mer

En app!

APP: Det er kjekt å kunne sjekke gjenstående ladetid og estimert batteritid i appen, men det burde være unødvendig å dra opp telefonen for å velge mellom disse tre effekttrinnene. Foto: Tron Høgvold
APP: Det er kjekt å kunne sjekke gjenstående ladetid og estimert batteritid i appen, men det burde være unødvendig å dra opp telefonen for å velge mellom disse tre effekttrinnene. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Xiaomi Roidmi F8 kan håndteres med den samme appen som robotstøvsugeren deres og den kombinerte Bluetooth- og FM-senderen vi har testet tidligere.

Man kan jo lure på hva som er vitsen, men i appen kan man sjekke ting som gjenværende ladetid før batteriet er fullt og estimert batteritid for valgt effekt.

Støvsugeren har fire effekttrinn, men du kan kun velge mellom to på selve støvsugeren. Du må nemlig velge standardmodus blant tre forskjellige effekttrinn i appen.

Vi hadde foretrukket å kunne trykke oss gjennom alle fire trinnene direkte på støvsugeren, for valgt effekttrinn har jo endel å si for batterikapasiteten.

Kompromisser

Batterikapasiteten er litt snau, og kan ikke måle seg med Philips SpeedPro Max, men er bare litt svakere enn på Dyson V10 Absolute.

Det aller største kompromisset, i tillegg til støy, viser seg imidlertid å være støvbeholderen. Den er oppgitt til å være 0,4 liter, men da vi hadde sugd opp havregryn helt til maksmerket, viste det seg kun å være 0,25 liter med gryn!

Dette betyr at støvbeholderen må tømmes ofte. Heldigvis er det bare å klikke løs beholderen og åpne lokket over søppelbøtta, men klaser med støv og hundehår har en lei tendens til å henge fast i beholderen. Dermed må HEPA-filter og støvavskiller demonteres fra beholderen for å få tømt den skikkelig, noe som ikke er en spesielt hygienisk jobb.

TØMMING: Beholderen klikkes enkelt av støvsugeren for tømming, men dessverre har hybelkaniner og hundehår en tendens til å henge igjen i beholderen. Foto: Tron Høgvold
TØMMING: Beholderen klikkes enkelt av støvsugeren for tømming, men dessverre har hybelkaniner og hundehår en tendens til å henge igjen i beholderen. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Gjør den rent?

Er Roidmi F8 en like bra støvsuger som den svært kostbare Dyson eller testvinneren Philips? Nei, selvfølgelig er den ikke det.

LITEN: 0,4 liter, sier spesifikasjonene, men det var bare 0,25 liter med havregryn i beholderen da vi hadde støvsugd til maksmerket. Foto: Tron Høgvold
LITEN: 0,4 liter, sier spesifikasjonene, men det var bare 0,25 liter med havregryn i beholderen da vi hadde støvsugd til maksmerket. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Den lider av samme problem som Dyson ved at den ikke plukker opp litt større partikler på harde gulv når du drar den mot deg. «Havregryntesten» avslører det, og det er uavhengig av hvilken rull som er montert i munnstykket.

Den lar også en del sandkorn ligge igjen i fugene på flisegulvet og langs gulvlistene i entreen. Vi måtte støvsuge i turbomodus flere ganger fram og tilbake, og dra sprekkmunnstykket langs listene før det ble fritt for sand.

MYK: Et lite munnstykke med myke børster kan settes rett på støvsugerenheten, eller du kan sette det på støvsugerrøret for å komme til ventilasjonsdyser og lignende i taket. Foto: Tron Høgvold
MYK: Et lite munnstykke med myke børster kan settes rett på støvsugerenheten, eller du kan sette det på støvsugerrøret for å komme til ventilasjonsdyser og lignende i taket. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Men på generelt husstøv og brødsmuler gjør den en utmerket jobb, og har ikke noe problem med å få med seg alt. Dette gjelder både harde gulv og tepper.

Hundehår plukker den også med seg effektivt, også fra tepper. Men dette er likevel ikke en støvuger for hundeeiere, siden støvbeholderen er så liten.

Innledningsvis nevnte vi at den innvendige diameteren på støvsugerrrøret er relativt liten. Det er nok med på å øke lufthastigheten og gjøre støvsugingen effektiv. Men det betyr også at små papirbiter og blader setter seg lett fast. Det er noe å tenke på om du har mye planter med fellende blader.

Konklusjon

Vi ville definitivt heller hatt en Philips SpeedPro Max eller en Dyson V10 Absolute enn en Xiaomi Roidmi F8.

Den er god å holde i og gjør rent, selv om den hadde litt problemer med sandtesten på flisegulvet i entreen. Støy, liten støvbeholder og støv som setter seg fast i beholderen, er de mest merkbare manglene.

Men til 2.990 kroner er Roidmi F8 absolutt et godt kjøp - vi sammenligner tross alt med modeller som koster 2.500-3.800 kroner mer!

Her kan du lese om de andre støvsugerne i testen.

Testresultat

Xiaomi Roidmi F8

Pris, vekt, ergonomi, tilbehørspakke.

Mye tøy, liten støvbeholder hvor hybelkaninene setter seg fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer