Sikkerhet i trapp

Trappen din kan være ulovlig

Det er slett ikke sikkert at trappen i hjemmet ditt er lovlig montert - og er den ikke det, kan trappen være livsfarlig å bruke.

TRAPPER: Svært mange produsenter og forhandlere av trapper designet for private boliger ser ut til å selge trapper som ikke følger sikkerhetskravene i Byggteknisk forskrift (TEK17). Foto: Produsent / Vestlands trappen. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En trapp kan være selve smykket i hjemmet, og i interiørblader finner vi mange moderne eksempler på dette.

Det flere forbrukere gjerne ikke er klar over, er at en typisk designertrapp kan være ulovlig utformet - og dermed også livsfarlig å bruke.

Følger ikke sikkerhetskrav

Svært mange produsenter og forhandlere av trapper designet for private boliger ser ut til å selge trapper som ikke følger sikkerhetskravene i Byggteknisk forskrift (TEK17).

- Det som oftest mangler er håndløper på begge sider, men det er forskriftskrav at en trapp skal ha håndløper på begge sider, sier Anders Kirkhus, sivilarkitekt i Sintef Community til Dinside.

Når trappen bare har håndløper på én side, vil dette utgjøre vesentlig fare for fallskader. Og det som oftest fører til fallskader er når man gå nedover i en trapp som svinger, ifølge Kirkhus.

I verste scenario kan dette få et dødelig utfall.

- Årsaken til dette er at når selve trappetrinnene svinger, er de smale i innersvingen og du har liten flate å stå på. Som regel faller man fremover, og når man går nedover er det langt å falle. Når trappen svinger er det oftest slik at deler av trappen er rett og deler av trappen er svingt, og dermed varierer trinndybden, forklarer Kirkhus.

Men det er mange trapper som må være utformet med sving for at de skal passe i boligen. Da bør trappen være høyresvingt, understreker Kirkhus.

- Hvis trappen nedenfra svinger mot høyre, vil det være slik at de som går ned i trappen går i yttersvingen, og de som går oppover går i innersvingen.

I trapper med åpning mellom hvert trinn bør åpninger være maks 10 centimeter høye for å unngå at barn faller ut mellom trinnene, men dette er ikke lenger et krav, opplyser Kirkhus videre.

Disse trappene er ulovlig

Dinside har gjort et tilfeldig søk på ulike trappeprodusenters nettsider. Vi kom over mange eksempler av ferdigbygde trapper med et design som ser ut til å ikke følge sikkerhetskravene. Flere trapper har for eksempel håndløper på bare én side.

Kirkhus har vurdert designet på fire trapper fra tilfeldige produsenter. Ifølge sivilarkitekten er alle disse trappene ulovlige som ferdig interiør:

Denne foldetrappen mangler håndløper på begge sider. Produsent av Vestlands Trappen opplyser til Dinside at trappen er laget etter ønske fra kunden. Kunden er opplyst om at trappen ikke blir godkjent så lenge håndlist på vegg ikke er montert, ifølge prodisenten. Foto: Vestlands Trappen.
Denne foldetrappen mangler håndløper på begge sider. Produsent av Vestlands Trappen opplyser til Dinside at trappen er laget etter ønske fra kunden. Kunden er opplyst om at trappen ikke blir godkjent så lenge håndlist på vegg ikke er montert, ifølge prodisenten. Foto: Vestlands Trappen. Vis mer
Trappen med åpne trinn mangler håndløper på den ene siden. Produsent Erøyvik Trevare AS har ikke kommet med noen kommentar om denne trappen til Dinside. Foto: Erøyvik Trevare AS.
Trappen med åpne trinn mangler håndløper på den ene siden. Produsent Erøyvik Trevare AS har ikke kommet med noen kommentar om denne trappen til Dinside. Foto: Erøyvik Trevare AS. Vis mer
Den ferdigmonterte svingtrappen mangler håndløper på den ene siden. Produsent Tretrapper har ikke kommet med noen kommentar om trappen til Dinside. Foto: Tretrapper.
Den ferdigmonterte svingtrappen mangler håndløper på den ene siden. Produsent Tretrapper har ikke kommet med noen kommentar om trappen til Dinside. Foto: Tretrapper. Vis mer
Trappen med åpne trinn mangler håndløper på den ene siden. Produsent av Vestlands Trappen har ikke kommet med noen kommentar om denne trappen. Foto: Vestlands Trappen.
Trappen med åpne trinn mangler håndløper på den ene siden. Produsent av Vestlands Trappen har ikke kommet med noen kommentar om denne trappen. Foto: Vestlands Trappen. Vis mer

Kirkhus understreker samtidig:

- Som utstilling og presentasjon av trappene som produkt er det ikke sikkert at man kan si at trappeprodusenten har gjort noe galt. I tre av fotoene har produsenten laget håndløper på rekkverket langs innervangen. Som produkt kan det være OK, men det må da i monteringsbeskrivelsen stå at det også må monteres håndløper på veggen langs yttervangen. Og ved slike designtrapper er det unaturlig om ikke trappeprodusenten legger ved håndløper for montering på vegg, sier Kirkhus videre.

Han mener likevel at reklamen for trappene er villedende, da trappene er montert inn i et interiør uten håndløper langs yttervangen.

Vestlands Trappen som er helt uten håndløper er verre:

- Der er glassrekkverket så tilpasset trinnene at det er vanskelig å tolke det som «ikke del av trappeleveransen», så der skulle – etter mitt syn – trappeprodusenten ha montert håndløper. På motsatt side, på veggen, er det som for de andre trappene, kommenterer Kirkhus.

Dette svarer produsentene


Erøyvik Trevare AS: - Vi har produsert en del trapper til Tyskland der det ikke er krav til veggrekker. Alle trapper som blir leverte i Norge leveres med veggrekker, sier Torleif Erfjord ved Erøyvik Trevare AS.

Vestlands Trappen /Børnes og Fosse Snekkerverksted AS: - Alle kunder blir opplyst om at det må monteres håndlist på vegg for å få trappen godkjent etter Byggteknisk Forskrift TEK 17 og håndlist blir levert med for montering, sier Espen Fosse ved Børnes og Fosse Snekkerverksted AS.

Fosse legger til:

- Vi ser nå at dette kan være villedende reklame for noen, når vi profilerer våre designtrapper på nettet, men hovedmålet vårt er å vise formen på selve trappen. Alle våre kunder blir opplyste om krav til godkjenning av trapp, deriblant krav til håndlist på vegg.

Tretrapper: Trappeprodusenten har ikke besvart Dinsides gjentatte henvendelser vedrørende denne saken.

67 dødsfall i trapper

Ifølge Folkehelseinstituttet var det i 2018 67 dødsfall som skyldtes fall i/fra trapp/trinn av 704 dødsfall totalt som skyldtes fallulykker.

- 50 av de 67 dødsfallene skjedde i trapper i private hjem, opplyser Gunhild Forland Slungård, seniorrådgiver ved FHI.

Tabellen under viser statistikken over dødsfall av fall i/fra trapp/trinn gjennom de siste fem årene:

KILDE: Folkehelseinstituttet
KILDE: Folkehelseinstituttet Vis mer

- Arkitekten skal følge sikkerhetskravene

Camilla Moneta, fagsjef i Norske Arkitekters Landsforening (NAL), har tidligere opplyst til Huseiernes Landsforbund at arkitekten har en viktig rolle i å bidra til at prosjektering, produkter og utført arbeid oppfyller myndighetskravene.

- Samtidig vil en arkitekt gjerne kunne se løsninger som kan utfordre lover og forskrifter. Hvis man vurderer å dispensere fra forskrifter, må fordelene ved dispensasjon være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering, sier Moneta til nettsiden.

Hvem er ansvarlig?

Men hvem skal egentlig holdes ansvarlig dersom man oppdager at trappen i hjemmet ikke følger alle sikkerhetsforskriftene?

Kirkhus understreker at det alltid er en ansvarlig prosjekterende som har satt opp ytre dimensjoner av trappen.

- Iblant skjer det at de ytre dimensjonene ikke er store nok til at det er mulig å lage en trapp med akseptable stigningsforhold. Da gjør gjerne trappeleverandøren som best han kan og prøver å tilpasse en trapp i det hullet som er der. Men hvis hullet er for lite, er det egentlig den som har bestemt størrelsen på hullet som burde holdes ansvarlig for det, og ikke den som har prøvd å få trappen til å fungere innenfor det hullet som man har fått tildelt, forteller Kirkhus.

Men da går det ofte på bekostning av planløsningen, for eksempel har man kanskje ikke plass til dør inn til soverommet.

- Slik sett er det jo i stor grad arkitekten som sitter med ansvaret hvis ikke det er en åpenbar utførelsesfeil i trappen, legger han til.

Gode råd for trygg trapp

Punktene under er veiledende råd fra Risikorydding.no, særlig rettet mot eldre. De er ikke forskriftsmessige krav:

 • Har trappa stødige gelendere som gir godt grep?
 • Har du tilstrekkelig lys i trappa, slik at du ser hvor du går?
 • Kan du betjene lyset både fra toppen og bunnen av trappa?
 • Har du passet på at det ikke ligger ting i eller ved trappa, som du kan snuble i?
 • Har du passet på at det ikke ligger løse ledninger som du kan snuble i?
 • Har du montert anti-skli på trappenesen eller sørget for at trinnene ikke er glatte på annen måte?
 • Har du merket nederste og øverste trinn spesielt med kontrastfarge eller annet?
 • Har du sklisikring under tepper som ligger inntil trappa?
 • Har du sørget for at teppekantene ikke er plassert slik at du kan snuble i dem?
 • Passer du på å ikke gå i trappa når den er nyvasket og våt?
 • Har du sjekket at ingen av delene i trappa er løse?
 • Bruker du stødige innesko med såle ikke sklir?

Full informasjon om hva som er sikkerhetsforskriftene får du på nettsiden til Direktoratet for byggkvalitet.

Dette kan du gjøre

Finner du sikkerhetsmessige feil i trappen din, skal du først og fremst starte med å ta kontakt med dem du har kjøpt boligen av, ifølge Kirkhus.

- Så får selgeren finne ut av hvem i deres organisasjon det er som er ansvarlig for feilen - om det er arkitekten eller trappeleverandøren, eller utbyggingsselskapet som har insistert på å skvise inn så og så mye.

- Og kommer du ikke videre med saken, kan du gå til retten med den, avslutter Kirkhus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer