Sikkerhet i trapp

Trappen din kan være ulovlig

Det er slett ikke sikkert at trappen i hjemmet ditt er lovlig montert - og er den ikke det, kan trappen være livsfarlig å bruke.

TRAPPER: Svært mange produsenter og forhandlere av trapper designet for private boliger ser ut til å selge trapper som ikke følger sikkerhetskravene i Byggteknisk forskrift (TEK17). Foto: Produsent / Vestlands trappen. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En trapp kan være selve smykket i hjemmet, og i interiørblader finner vi mange moderne eksempler på dette.

Det flere forbrukere gjerne ikke er klar over, er at en typisk designertrapp kan være ulovlig utformet - og dermed også livsfarlig å bruke.

Følger ikke sikkerhetskrav

Svært mange produsenter og forhandlere av trapper designet for private boliger ser ut til å selge trapper som ikke følger sikkerhetskravene i Byggteknisk forskrift (TEK17).

- Det som oftest mangler er håndløper på begge sider, men det er forskriftskrav at en trapp skal ha håndløper på begge sider, sier Anders Kirkhus, sivilarkitekt i Sintef Community til Dinside.

Når trappen bare har håndløper på én side, vil dette utgjøre vesentlig fare for fallskader. Og det som oftest fører til fallskader er når man gå nedover i en trapp som svinger, ifølge Kirkhus.

I verste scenario kan dette få et dødelig utfall.

- Årsaken til dette er at når selve trappetrinnene svinger, er de smale i innersvingen og du har liten flate å stå på. Som regel faller man fremover, og når man går nedover er det langt å falle. Når trappen svinger er det oftest slik at deler av trappen er rett og deler av trappen er svingt, og dermed varierer trinndybden, forklarer Kirkhus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer