Boligkjøp

Tre «alternative» måter å komme seg inn på boligmarkedet

Har du ikke nok med egenkapital og lån, er det noen grep som likevel kan sikre deg bolig dersom du «tenker litt utenfor boksen», men vit hva du gjør.

TOGPENDLER: En måte å komme seg inn på boligmarkedet er å kjøpe leilighet litt utenfor storbyen og pendle inn til jobb, for eksempel med tog. Men, da må du regne med økte kollektivtransportutgifter og lengre reisetid. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TOGPENDLER: En måte å komme seg inn på boligmarkedet er å kjøpe leilighet litt utenfor storbyen og pendle inn til jobb, for eksempel med tog. Men, da må du regne med økte kollektivtransportutgifter og lengre reisetid. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Egenkapital pluss boliglån er lik boligkjøp.

Dette er regelen, og slik de fleste forventer å skaffe seg drømmeboligen.

Men, slik er det nødvendigvis ikke for alle, spesielt for unge førstegangskjøpere som vil inn på boligmarkedet sentralt i storbyene.

Derfor må de gjerne «tenke utenfor boksen» for å kjøpe sin første bolig.

«Alternative» boligkjøp som passer for unge

Nylig skrev Obos om fire unge mennesker som hadde løst boligkjøpet noe annerledes en den tradisjonelle oppskriften med egenkapital og boliglån ordnet på egenhånd:

Ane Isungset (27) og Eirik Iversen (28) har kjærester på hver sin kant, men valgte likevel å kjøpe bolig sammen som venner. På andre forsøk fikk de ta opp lån sammen, og etter flere visninger og budrunder hvor prisen ble presset altfor høyt opp, la de inn et skambud på en 64 kvadratmeter stor leilighet på Etterstad (250.000 kroner under prisantydningen på 3,8 millioner), og ble boligeiere.

- Vi kjente hverandre godt, og visste at vi ønsket omtrent det samme. Begge er like glade i både en fest og å «chille». En venn kan være så mangt, og du må vite hvor du har folk før du eventuelt kjøper noe så stort sammen, sier Iversen.

Julie Torp (31) fikk forskudd på arv fra sin mor, og kjøpte bolig med henne som medlåntaker. Som 23-åring og student tømte Torp BSU-kontoen, og sammen med lillebroren, som også investerte sine sparepenger pluss arveforskuddet, greide hun akkurat egenkapitalskravet til en liten ettroms på Vinderen i Oslo til 1,8 millioner kroner. I dag har hun fått med lillebroren og stefaren som investorer, og bor på 44 kvadrat i Nydalen.

Marie Brudevold (28) valgte å se utenfor Oslos bykjerne og kjøpte heller bolig i Moss for så å dagpendle inn til hovedstaden. Hun fikk tilslag på en 65 kvadratmeter stor treromsleilighet med balkong til litt under takst på 1,8 millioner. Leiligheten har gangavstand til togstasjonen, og ligger rett ved en matbutikk.

- Dette er en super «sparebøsse». Jeg er helt sikker på at leiligheten vil stige mye i verdi. Reisetiden til toget skal visstnok ned i 30 minutter snart, og fergetrafikken, som nå går like utenfor, skal flyttes lenger vekk, sier Brudevold til Obos.

Lag gode avtaler

I dag er det kostbart å kjøpe seg bolig på egenhånd. I pressområder, for eksempel bysentrum, er det veldig dyrt og vanskelig å komme seg inn i boligmarkedet, erkjenner Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.

- Det er mulig å kjøpe sammen med en venn, men du bør ha en plan hvis den ene vil flytte for seg selv, eller – enda verre – skulle dø, sier Høst til Dinside.no.

Hun råder venne- eller kjæresteparet til å gjøre følgende:

  • Skriv en klar, gjerne tinglyst, avtale om hvilken sameiebrøk hver av dere har. Dere vil skatte hver for dere for eiendommen.
  • Opprett en avtale om hvordan dere skal sørge for vedlikehold av eiendommen, samt regler hvis en av dere flytter.
  • Vurdér om dere ønsker å opprette et gjensidig testamente i tilfelle en av dere dør, for eksempel at andelen av boligen tilfaller den andre.
  • Det kan være lurt å kontakte en advokat for å få råd og hjelp til avtalene.

- Velg samboer med omhu

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, framholder at når du skal kjøpe bolig, bør det være med forbehold om at du skal bli boende der en stund.

- Derfor kan det være lurt å velge sin samboer med omhu, enten det er en kjæreste eller en venn. Det er også viktig og skrive en god kontrakt dere imellom, og gjerne noen husregler for å unngå irritasjoner, sier Sandmæl til Dinside.

Anbefales ikke

Å kjøpe bolig med forskudd på arv og kausjonist, er ekspertene mer skeptiske til:

- Det er ingen arveavgift, men vi anbefaler ingen å stille som kausjonist. Da er det bedre om foreldre kjøper boligen, for så å leie den ut til barnet, sier Høst i Forbrukerrådet.

- Hvis du ikke får lånet alene, kan foreldre stille som medlånetakere, men husk at begge parter er ansvarlig for gjelda. Klarer du ikke å betale, må foreldrene punge ut. Dette er ikke å anbefale som en varig løsning, supplerer Sandmæl.

Den smarteste veien inn på boligmarkedet

Boligkjøp utenfor bysentrumet, derimot, er den smarteste måten å komme seg inn på boligmarkedet hvis du sliter med å få råd til bolig i byen og pressområdene, ifølge Høst.

Dette er Sandmæl også enig i. Hvis målet ditt er å komme inn på boligmarkedet, kan det i første omgang være lurt å løfte blikket ut av sentrum og områdene der det er mest pågang, påpeker hun.

- Prisene er alltid høyest i de mest populære områdene, gjerne i sentrum. Det kan være bedre å senke kravet du har satt til beliggenhet, enn å fortsette og leie dyrt, sier forbrukerøkonomen.

- Sjekk kollektivtilbudet i forhold til jobben din, og velg det som passer best for din situasjon, avslutter Høst i Forbrukerrådet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer