Fyre med ved:

Tre fyringstabber du bør unngå

Fyrer du riktig får du det godt og varmt inne, samtidig som du bidrar til mindre farlige utslipp.

RIKTIG VEDFYRING: Unngår du noen av fyringstabbene får du bedre varme og mer ut av veden. Foto: NTB Scanpix
RIKTIG VEDFYRING: Unngår du noen av fyringstabbene får du bedre varme og mer ut av veden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kulde og mørke ute gjør at stadig flere av oss prioriterer peiskos inne - men da gjelder det å fyre riktig.

Hvis du unngår disse tre tabbene får du både mer igjen for fyringen, som også blir mer helsevennlig.

#1: Ikke tenn opp nedenfra

Du bør faktisk tenne opp fra toppen: Ifølge forskere fra Sintef aktiverer du da kun toppen av vedinnlegget, fordi forbrenningssonen beveger seg nedover etter hvert som veden forbrennes. Og det har effekter både for helsa og for økonomien, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI):

Når du tenner opp på toppen av veden, vil varmestråling varme opp veden som ligger under. Disse vedstykkene vil da begynne å avgi sine gasser. Gassene vil stige oppover, møte flammene ovenfor og antennes.

Tenner du derimot opp nedenfra, vil varmestråling få veden over flammene til å avgi gasser. Også disse gassene vil stige oppover. Men uten flammene på toppen av veden, vil gassene gå uforbrente ut av brennkammeret med kurs for pipa, og da danner de partikler.

Bonusen ved å tenne opp fra toppen er at du halverer partikkelutslippet fra skorsteinen og får utnyttet veden din langt mer effektivt og får billigere fyring

Bruk små vedkubber og tennbriketter for å fyre opp fra toppen.

#2: Ikke fyll opp ovnen med ved

Ifølge forskerne hos Sintef skal du ikke ha i ved som tilsvarer mer enn 25 prosent av fyringskammeret.

Slik får man raskt høy nok temperatur i forbrenningssonen, slik at de forurensende gassene og partiklene brennes helt opp. I tillegg slipper du at det legger seg sot på ovnsglasset.

#3: Ikke bruk våt ved

Har veden høy fuktighet så benyttes en god del av vedens energiinnhold til å fordampe vannet i veden. Dette er varme som kun kan utnyttes når vanndampen til slutt kondenserer. Fyring med våt ved gir dessuten et større omfang av skadelige gasser, ifølge FHI.

Er du usikker på om veden er tørr nok, kan du måle det med en fuktmåler. Veden skal helst ha et vanninnhold som er lavere enn 20 prosent.

Du kan eventuelt sjekke om veden er tørr ved å slå to vedkubber mot hverandre. Er resultatet en dump lyd er veden våt, mens tørr ved avgir en smellende lyd.

For å sikre deg tørr ved til vinteren bør veden ha vært lagret tørt over sommeren. Du bør også ta den inn noen dager før du skal fyre, plassér den gjerne i nærheten av ovnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer