Boligmarkedet i 2017 og 2018

Tre nøtter til boligekspertene

Dinside stiller de samme tre spørsmålene til fem sentrale eksperter, som har stått midt i utviklingen av boligmarkedet i 2017.

BYEN I FOKUS: Boligprisene har falt i stort sett hele landet i 2017, men det er spesielt prisutviklingen i Oslo som har fått mye oppmerksomhet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB scanpix.
BYEN I FOKUS: Boligprisene har falt i stort sett hele landet i 2017, men det er spesielt prisutviklingen i Oslo som har fått mye oppmerksomhet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Snart skriver vi 2018, og det er på tide å oppsummere boligåret som har gått.

Hva husker de som har observert markedssvingningene best, hvordan har dette påvirket forbrukerne og hvilke forventninger har ekspertene til kommende boligår?

Dinside har stilt de tre spørsmålene til DNB Markets, Finansministeren, Eiendom Norge, Forbrukerrådet og Eiendomsmeglerforbundet.

Her er deres svar.

- Boligprisfallet kom på et heldig tidspunkt

Boligprisene økte kraftig i 2016, særlig i Oslo. I februar 2017 var årsveksten på hele 13 prosent for landet som helhet, og på skyhøye 24 prosent i hovedstaden, minnes Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

Innstrammingene i boliglånsforskriften, som trådte i kraft i januar 2017, førte til at kjøpere av sekundærbolig i Oslo måtte stille med 40 prosent egenkapital. I resten av landet er egenkapitalkravet 15 prosent.

Omslaget i boligprisene, som så smått startet i april, beviste at myndighetenes nedkjølingstiltak på et opphetet boligmarked i Oslo, var effektivt, ifølge Haugland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer