Tre snarveier til billig bolig

Slik gjør du kupp i et usikkert boligmarked.

Det er kjøpers marked, og mulig å gjøre et kupp, om du kan triksene. Foto: Colourbox.com
Det er kjøpers marked, og mulig å gjøre et kupp, om du kan triksene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan synes som om boligmarkedet er over toppen, og det siste halve året har prisene gått sakte men sikkert en vei: nedover. Bo må du imidlertid uansett, og for mange vil det fortsatt lønne seg å eie, fremfor å leie, selv i et marked der prisene faller.

Regn ut: Lønner det seg å eie eller leie?

Nedturen har bare såvidt begynt, skal vi tro ekspertene. Noen snakker om at prisene skal ned på 2006-nivå, noen spår 20 posent fall, noe tror på en halvering, mens de fleste synes å helle mot teorien at prisene skal ned noen prosent til i løpet av neste år, før kurven igjen snur, og prisene vil begynne å stige igjen.

Men foreløpig er det kjøpers marked. Prisene presses, og tilbudene står i kø. Her er tre måter å finne potensielle boligkupp på.

Ny pris

Øverst på Finn.no akkurat nå fant vi denne leiligheten i Trondheim sentrum til en ny og lavere pris. Foto: Finn.no
Øverst på Finn.no akkurat nå fant vi denne leiligheten i Trondheim sentrum til en ny og lavere pris. Foto: Finn.no Vis mer


Det er salg i boligseksjonen på finn.no. En rekke boliger har ligget lenge ute for salg, og i kampen om kjøperne settes prisene nå ned.

Da vi søkte på Finn.no etter boliger med "ny pris" fikk vi over tusen treff. Og dersom du skulle lure - "ny pris" er ensbetydende med "lavere pris".

Det er verdt å sjekke om den nye prisen fortsatt er for høy. Kan den ha blitt satt av en megler eller selger med alt for høye forventninger? Eller er det et uattraktivt salgsobjekt, som fortsatt har for høy pris?

Les mer:Nå er det boligsalg på Finn.no

Dekningssalg

Boliger som selges før byggestart er mest utsatt for dekningssalg.  Foto: Colourbox.com
Boliger som selges før byggestart er mest utsatt for dekningssalg. Foto: Colourbox.com Vis mer


En ting er å få boligen til lavere pris. Kjøper du bolig på dekningssalg, kan du få boligens forrige eier til å være med å betale for boligen din.

Dersom en boligkjøper ikke klarer å oppfylle sin del av en kjøpsavtale, i dette tilfellet å betale for en bolig, vil selger kunne gjøre et dekningssalg. Dersom han ikke klarer å selge til fullpris, står kjøperen ansvarlig for å dekke mellomlegget, og eventuelle saksomkostninger. Du kan altså få delsponset din nye bolig.

Også her bør du sjekke om det er spesielle forhold rundt boligen som gjør at den er på salg, for eksempel en overraskende høy fellesgjeld eller husleie.

Les mer: Gjør kupp på dekningssalg

Tvangssalg

Foto: Bildet er gjengitt med tillatelse fra megler.
Foto: Bildet er gjengitt med tillatelse fra megler. Vis mer


Når en bolig selges på tvangssalg, er selger gjerne mer opptatt av at boligen skal omsettes raskt, enn å få høyest mulig pris.

- Tvangssalg gir ofte større sjanse til å få boligen til en lavere pris, sa
underdirektør i Forbrukerrådet, Torgeir Øines til DinSide tidligere i sommer.

Dette bekreftes av flere meglere DinSide har vært i kontakt med.

Du bør imidlertid tenke godt over hvorfor boligen faktisk er på tvangssalg. Hadde den forrige eierens økonomiske problemer sammenheng med boligen eller kostnader knyttet til denne, eller var det andre faktorer som spilte inn?

Les mer: Tving deg til et boligkupp

Er det virkelig et kupp?

Før du slår til, bør du imidlertid tenke godt over én ting: Hvorfor får jeg kjøpt denne boligen billig? Sammenlign med andre boliger i nabolaget - og bruk gjerne vår boligtakstkalkulator for å se hvordan markedet er i akkurat det området.

Sjekk her: Hvor mye er boligen verdt?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer