Tredoble boligpriser i sør

En gjennomsnittlig bolig koster tre ganger så mye i Oslo som i Finnmark. Og over hele landet er det kjempestore forskjeller i boligprisene i fylker som ligger kliss inntil hverandre.

Publisert
Sist oppdatert


Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser store sprik mellom fylkene i prisen for en gjennomsnittlig bolig. I Troms koster en gjennomsnittsbolig dobbelt så mye som i Finnmark og halvannen gang så mye som i nabofylket Nordland.

Telemarkinger som flytter til Akershus eller Vestfold må også forberede seg på boligpriser som øker med to- og halvannen- ganger´n.

Ikke bedre standard

Partner Bjørn Birkeland i Prognosesenteret avviser at prisforskjellene kan skyldes bedre standard i fylkene med de dyreste gjennomsnittsboligene.

- Dette forteller først og fremst at det skjer en urbanisering i landet, sier han. Hadde man satt opp tallene for netto inn- og utflytting til fylkene ved siden av, ville man ha sett at høye priser henger sammen med netto innflytting, og omvendt.


Stabil ubalanse

- I de færreste norske kommuner har man et velfungerende boligmarked, i den forstand at salgsummen noenlunde tilsvarer kostnadene ved nybygg, fortsetter Birkeland. I enkelte kommuner får du neppe igjen byggekostnadene hvis du selger, mens i andre er det en svært god investering å bygge en bolig.

- Satt på spissen, kan man si at de fleste boligmarkedene i Norge er i kontinuerlig ubalanse, mener Birkeland.

Her ser du prisen på en gjennomsnittsbolig i ditt fylke


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer