Tredoble boligpriser i sør

En gjennomsnittlig bolig koster tre ganger så mye i Oslo som i Finnmark. Og over hele landet er det kjempestore forskjeller i boligprisene i fylker som ligger kliss inntil hverandre.

Publisert
Sist oppdatert

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser store sprik mellom fylkene i prisen for en gjennomsnittlig bolig. I Troms koster en gjennomsnittsbolig dobbelt så mye som i Finnmark og halvannen gang så mye som i nabofylket Nordland.

Telemarkinger som flytter til Akershus eller Vestfold må også forberede seg på boligpriser som øker med to- og halvannen- ganger´n.

Ikke bedre standard

Partner Bjørn Birkeland i Prognosesenteret avviser at prisforskjellene kan skyldes bedre standard i fylkene med de dyreste gjennomsnittsboligene.

- Dette forteller først og fremst at det skjer en urbanisering i landet, sier han. Hadde man satt opp tallene for netto inn- og utflytting til fylkene ved siden av, ville man ha sett at høye priser henger sammen med netto innflytting, og omvendt.

Stabil ubalanse

- I de færreste norske kommuner har man et velfungerende boligmarked, i den forstand at salgsummen noenlunde tilsvarer kostnadene ved nybygg, fortsetter Birkeland. I enkelte kommuner får du neppe igjen byggekostnadene hvis du selger, mens i andre er det en svært god investering å bygge en bolig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer