Klage på naboens julebelysning

- Trenger ikke akseptere ødelagt nattesøvn i desember

Men bor du i enebolig, kan det bli vanskeligere å nå frem.

STADIG MER POPULÆRT: Det er lenge siden det begynte å bli amerikanske tilstander på julepynten utendørs her til lands. Ikke alle synes det er like festlig. Foto: Audun Braastad / NTB
STADIG MER POPULÆRT: Det er lenge siden det begynte å bli amerikanske tilstander på julepynten utendørs her til lands. Ikke alle synes det er like festlig. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert

Strenge coronatiltak og mørketiden har fått flere til å pynte ekstra tidlig til jul i år. Allerede har flere pyntet juletre, satt adventsstaker i vinduene og hengt opp julebelysning utendørs. Koselig, synes noen. Irriterende, synes andre.

For noen kan det kanskje gå så langt at det går utover nattesøvnen. Men er det noe å gjøre?

– Det finnes ingen lover som er konkrete på dette med julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), Line C.B. Bjerkek i en pressemelding.

Paragraf 2 i naboloven fastslår at ingen må ha eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.

Lov å klage

Hvis julebelysningen er til urimelig sjenanse er det altså lov til å klage. Bjerkek anbefaler imidlertid å først ta en prat med den aktuelle naboen dersom du plages av lys eller støy.

– Prøv først med en vennlig oppfordring om å slukke lysene til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest, råder hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer