Klage på naboens julebelysning

- Trenger ikke akseptere ødelagt nattesøvn i desember

Men bor du i enebolig, kan det bli vanskeligere å nå frem.

STADIG MER POPULÆRT: Det er lenge siden det begynte å bli amerikanske tilstander på julepynten utendørs her til lands. Ikke alle synes det er like festlig. Foto: Audun Braastad / NTB
STADIG MER POPULÆRT: Det er lenge siden det begynte å bli amerikanske tilstander på julepynten utendørs her til lands. Ikke alle synes det er like festlig. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert

Strenge coronatiltak og mørketiden har fått flere til å pynte ekstra tidlig til jul i år. Allerede har flere pyntet juletre, satt adventsstaker i vinduene og hengt opp julebelysning utendørs. Koselig, synes noen. Irriterende, synes andre.

For noen kan det kanskje gå så langt at det går utover nattesøvnen. Men er det noe å gjøre?

– Det finnes ingen lover som er konkrete på dette med julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), Line C.B. Bjerkek i en pressemelding.

Paragraf 2 i naboloven fastslår at ingen må ha eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.

Advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek. Foto: Nadia Frantsen
Advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek. Foto: Nadia Frantsen Vis mer

Lov å klage

Hvis julebelysningen er til urimelig sjenanse er det altså lov til å klage. Bjerkek anbefaler imidlertid å først ta en prat med den aktuelle naboen dersom du plages av lys eller støy.

– Prøv først med en vennlig oppfordring om å slukke lysene til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest, råder hun.

Om det ikke fører frem, er det styret man må kontakte og klage til, ifølge advokaten. Styret må da se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboen.

- Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember. En løsning kan være at styret pålegger beboer å slukke lyset til et fast tidspunkt på kvelden.

- Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.

Vanskeligere med eneboliger

Det er tettheten mellom naboene som avgjør saken. Bor du i en privat enebolig, er det vanskeligere å få medhold i klager på naboens julebelysning.

– Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen. Med god plass mellom husene, skal det mye til for at dette skal oppleves som en urimelig plage for naboen, avslutter Bjerkek.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer