Råteskader i bolig

Treverket langs denne baderomsdøren er ekstra utsatt for problemet

Dette kan du gjøre om du oppdager råteskade på badet.

UTSATT FOR RÅTE: Dette badet er bare tre år gammelt, men allerede har det oppstått et begynnende råte-problem nederst ved listen langs døren. Årsaken er høyst sannsynlig vannsprut fra badekaret som er plassert i kort avstand fra døren. Foto: Linn Merete Rognø.
UTSATT FOR RÅTE: Dette badet er bare tre år gammelt, men allerede har det oppstått et begynnende råte-problem nederst ved listen langs døren. Årsaken er høyst sannsynlig vannsprut fra badekaret som er plassert i kort avstand fra døren. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Det er velkjent at treverk ikke tåler for mye fukt over tid, men flere hjem blir dessverre utsatt for råteskader, for eksempel på dørlister eller i vinduskarmer.

Oppdager du dette, bør du ikke vente for lenge med å ta tak i problemet.

- Få hjelp

Naturlig nok er treverk i rom med høyere luftfuktighet mer utsatt for å få råteskader enn i andre rom med tørrere luft. Dørlisten på badet er et eksempel på det.

Råte i treverk er en spesiell type sopp:

- Råtesoppen kan angripe treverk som er fuktig. Og oppdager du råte på badet, bør du ta kontakt med en fagperson som kan komme på befaring før du prøver å fikse problemet selv.

Det sier Kristian Owren, administrerende direktør ved IFI, til DinSide.

Om du ser at nederste del av dørlisten begynner å råtne, kan det virke uproblematisk å fikse på. Men å kun bytte ut råttent listverk, kan være en kortvarig løsning da nytt treverk trolig vil lide samme skjebne, mener Owren.

- Det er selve årsaken for at det råtner som må avklares før utbedring, understreker han.

Og tydelige tegn til råte skal man ta alvorlig, understreker Cato Ove Karlsen, daglig leder hos Fagrådet for våtrom.

- En fornuftig fremgangsmåte er å finne skadeårsaken for så å vurdere omfanget. Viser skaden seg å berøre mer enn lista, anbefaler vi at en sakkyndig ser på skaden for å vurdere om skaden er aktiv utvikling av råte. Råteskader kan fort bli kostbare, advarer Karlsen.

Vanlige årsaker til råteskader

Sopp er avhengig av fukt for å utvikle seg, og årsaken til soppdannelser i bygninger er hovedsakelig fuktproblemer, opplyser Norsk Hussopp Forsikring på sin nettside.

Karlsen forteller at dersom du oppdager råte i en list eller andre steder på badet, bør du først stoppe opp og vurdere hva som har forårsaket råteskaden.

- Det kan for eksempel være flere grunner til at maling flasser. Står listen helt ned til gulvbelegg eller flisgulv, kan jevnlig nedfukting forårsakes av at vann suges opp i lista, sier Karlsen.

Råteskader oppstår når treverk over tid angripes av treødeleggende råtesopper. Disse råtesoppene forårsaker nedbryting av treverket slik at det mister sine bærende egenskaper og mekaniske styrke.

Fordi råtesopper kan føre til at bæreevnen i treverket reduseres, er det viktig at den oppdages og at årsaken utbedres.

Det kan være flere årsaker til at treverket i våtrom har begynt å råtne, ifølge Owren.

- Fukt og råteskader på baderom kan være et resultat av konstruksjonsfeil, dårlig eller manglende ventilasjon, sier han.

- Dersom et eldre bad har fått endret bruk, for eksempel om badekar er fjernet, eller at det dusjes i nærhet av døren, kan dette gjøre at listverket stadig blir vått. Da vil det nok råtne over tid, legger Owren til.

Slik oppdager du råteskader

Ifølge Norsk Hussopp Forsikring skiller man mellom treødeleggende råtesopper og andre soppgrupper, som for eksempel muggsopp og svertesopp. Det er råtesoppene som kan gjøre stor fysisk skade på bygningen.

På grunn av ventilasjonssystem på badet, er det sjelden sopplukt merkes der, opplyser Huseiernes Landsforbund.

Derfor er det viktig å være obs på synlige tegn på at treverket kan ha blitt angrepet av råtesopp. Dette kan for eksempel være en karakteristisk misfarge, eller at treverket krymper og revner på tvers av fiberretning.

Misfarging kan komme i form av brune skjolder eller i gul, grønn eller sort farge.

I tillegg er det lurt å se etter endring av struktur, utbuling, riss og avflasset maling, om treverket sveller, eller om gulvlisten sprekker eller krabber oppover veggen, opplyser forbundet videre.

Dette kan du gjøre selv

Om ett av problemene er at dørlisten har blitt nedfuktet over tid fordi listen står ned til gulvbelegget, kan tilstrekkelig utbedring være å kappe listen slik at det blir litt luft mellom gulvet og listen, forklarer Karlsen.

- Er veden i lista brun og løs er den angrepet av råte og lista bør skiftes, sier han.

- Er veden fast under malingen som er skallet av, kan det være tilstrekkelig å male over med egnet maling, legger Karlsen til.

TEGN PÅ RÅTE: På grunn av vannsprut og fukt over tid, har malingen begynt å flasse av nederst på listen langs denne baderomsdøren. I tillegg vises en svak misfarging på treverket. Dette kan være et typisk tegn på en begynnende råteskade. Foto: Linn Merete Rognø.
TEGN PÅ RÅTE: På grunn av vannsprut og fukt over tid, har malingen begynt å flasse av nederst på listen langs denne baderomsdøren. I tillegg vises en svak misfarging på treverket. Dette kan være et typisk tegn på en begynnende råteskade. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Unngå råteskader

Ser du tegn til råte på dørlisten, bør du ta tak i problemet ganske raskt. Å starte opp tørk etter vannskade for sent, kan skape omfattende problemer på sikt:

- Jo lenger konstruksjoner står fuktige, jo større risiko er det for muggvekst. Danner det seg sopp, kan denne spre seg videre i konstruksjonen og bli et potensielt helseproblem, har professor Stig Geving ved Institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU, tidligere uttalt til DinSide.

Forbygning går i det store og hele ut på at bruker av badet følger med det frie vannet og tørker opp eventuelt vann som er på avveie, understreker Karlsen.

- Vann på avveie skyldes som regel manglende fall på gulvet. Vi registrerer at storformat-fliser ofte medfører lite eller ingen fall. Flate gulv er frarådet, sier han.

Med de slukløsningene som finnes i dag, er det uproblematisk å legge storformat-fliser med fall, mener Karlsen:

- Vannet skal til sluket, noe annet er å betrakte som brudd på forskriftskrav og ansees som lite håndverksmessig utførelse, understreker han.

- For å stoppe sopputviklingen er det essensielt å finne årsaken til fuktproblemet og å få det under kontroll, understreker Owreng.

Råteskader kan oppstå i huset selv om det er et nybygg. Hvorvidt råte oppstår, kommer an på konstruksjon og bruksvaner.

Owren nevner tre enkle måter å forebygge råteskader i våtrommet:

  • Sørg for god ventilasjon på badet.
  • Er det mye vannsprut på listverk, bør du tørke over det etter dusjing eller bading.
  • Du kan også vurdere om det er mulig med andre typer innredningsløsninger i rommet som gjør at listverket ikke kommer i direkte kontakt med vann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer