Triks for å gjøre funn på loppemarked

Flere og flere velger å tråle loppemarked etter loppemarked for å finne skatter. For Vanja Rønning Børing har loppejakten blitt til en hobby. Av: Sindre K. Nordengen

Vanja R. Børing har gjort mange funn på loppemarkedet. Her er hun utenfor hjemmet på Høvik i Bærum. Foto: Sindre K. Nordengen
Vanja R. Børing har gjort mange funn på loppemarkedet. Her er hun utenfor hjemmet på Høvik i Bærum. Foto: Sindre K. Nordengen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Bare jeg ikke blir fremstilt som noen loppedronning, fryktet Vanja Rønning Børing før vårt møte. Hun skal slippe det. Men etter å ha truffet henne har vi blitt mer bevisst på hvilke skatter man kan finne på et loppemarkeder.

– Hjemme lærte jeg at gjenbruk var bedre enn å kjøpe nytt. Du kunne få flere og rimeligere ting enn ved å handle helt nytt. Jeg lå i barnevogn første gang jeg ble introdusert for et loppemarked, forteller Børing til DinSide.

Les også interiørstylistens beste loppemarked-tips

Må være tålmodig

Hemmeligheten er å finne det som ikke alle andre har.

– Jeg liker jakten etter skatter. Du må være tålmodig og ha god tid. Gå gjerne flere ganger rundt samme bord. Du oppdager stadig noe nytt når du leter. Let på steder du ikke tror du vil finne noe, mellom pappesker og slitne lysestaker kan det ligge noe på lur som bare venter på at du skal finne det.

For Børing handler det ikke slavisk om å følge en trend eller en spesiell type interiør.

Noen av Børings beste funn:

En russisk Samovar. I en antikvitetsforretning går disse for alt fra 3.000-5.000. Pris: 50 ,-

Krukke som Vanja oppbevarer armbånd i. Pris: 20 ,-

Pynteputer av ”bedre” kvalitet. Pris: 5 ,- per stykk.

Brett med ulike telysholdere. Pris: 40 ,-

Antikk krydderhylle. Pris: 100 ,-


– Finner jeg noe jeg liker, kjøper jeg det. Som regel kan jeg få kombinert det med det jeg har fra før.

Til å begynne med handlet loppemarked om idealisme, nå har det blitt til en hobby.

– Det er viktig for meg at ting har en sentimental verdi. Halvparten av alt jeg eier er arv, resten er fra loppemarked. Jeg har samlet gjennom mange år. Jeg liker spesielt godt nostalgien ved det.

De fleste loppemarkeder har et formål som pengene går til. Enten det er skolekorps eller andre veldedige formål. Tanken på å støtte dette er noe Børing synes er flott.

– Dessuten ønsker jeg å støtte tanken om gjenbruk. Jeg lærte som barn hvor viktig og bra gjenbruk var. Disse verdiene tar jeg med meg videre.

Merk at ikke alt er like lurt å kjøpe brukt: Risikabelt å kjøpe brukte spill

Prisene varierer

Spenningen med loppemarked er at du aldri vet hva du får og hva du må gi for det før du kommer over.

– Prisene varierer helt ekstremt, noen steder skal de har mer for ting, andre steder ikke. Det er viktig å være litt orientert om hva saker faktisk er verdt. Noe kan du gi mer for, andre ting ikke.

For å få en oversikt over hvor du finner loppemarked på ditt hjemsted anbefaler Børing alle å gå inn på nettsiden loppemarked.info.

– Her finner du en oversikt over hvilke loppemarked som befinner seg der hvor du bor eller befinner deg. Jeg har begynt å ta med venner på utflukt når jeg skal på loppemarked. Det er kjempehyggelig og sosialt. Vi tar det som en utflukt. Det beste med loppemarked er at jeg ofte opplever å finne noe jeg har sett etter kjempelenge for slikt og ingenting. Det er en god følelse å føle at du har gjort et varp.

Her kan du se bilder av noen av Børings kupp:

Loppe-gründeren

Peter Watz åpnet sin gründervirksomhet loppemarked.info i 2002/2003 på bakgrunn av gjentatte bomturer basert på feilaktig informasjon innhentet på nett. Nettsiden ble først operativ våren 2005. Men han har vært aktiv loppejeger lenge før det.

– Jeg er nok arvelig belastet i forhold til loppemarkeder, mine foreldre har tatt meg med på loppemarkeder og auksjoner siden jeg var en ung mann. En av hovedgrunnene til å starte var at jeg var overbevist om at det måtte være flere enn meg som hadde et behov for sentralisert, korrekt og oppdatert informasjon om loppemarkeder.

I tillegg har Watz hatt barn i korps, og i den forbindelse fikk inngående kjennskap til loppemarkeder fra innsiden.

– Jeg deltok for første gang på arrangementsiden for cirka 12-15 år siden, og holder på fremdeles, på tross av at mine barn har sluttet i korps for lengst.

Tilbakemeldingene på nettsiden hans er så å si utelukkende positive, både fra de som besøker loppemarkeder og de som er arrangører.

Loppetips:

SESONG: Loppemarkedene er sesongbasert, men sesongene varierer rundt om i landet. På Sør- og Vestlandet starter gjerne vårens loppesesong i januar/februar, på Østlandet i mars/april.

SØNDAGER: Et godt tips er å møte opp på søndager. Kommer du like før stengetid kan du oppleve at det er helt tomt for kunder.

– Loppemarkeder foregår som regel på lørdag og søndag. Søndag er det ofte halv pris. Søndag blir det billigere og billigere ut over dagen. Da vil de fleste bli kvitt varene de har igjen. Ofte er det jo bare restene igjen på søndager. Men mange av mine beste funn har jeg gjort en sen søndag ettermiddag, forteller Vanja Rønning Børing.

REIS UT:– Det jeg kan anbefale på generelt grunnlag er å avlegge de mer grisgrendte arrangørene et besøk om man har muligheten til det. Prisnivået er gjerne vesentlig lavere enn i sentrale strøk og utvalget er ofte litt annerledes, noen vil kanskje attpåtil si bedre, tipser Peter Watz.


– Min idé om at nettsiden ville medføre at brukerne faktisk ville utvide sin loppemarkedradius har vist seg å stemme. Det er flere som har gitt meg tilbakemelding om at de faktisk reiser ganske langt for å kombinere en søndagstur med besøk på loppemarkeder de aldri har vært på. I tillegg har arrangørene nå fått en mulighet til å annonsere utenom lokale medier.

Grønn livsførsel har blitt viktigere

Watz hevder loppemarked har alltid hatt sin tilhengerskare, delvis basert på behov, men også idealisme.

– I de senere år har jo i tillegg fokuset på en grønn livsførsel blitt større og større, og dette gagner jo både loppemarkeder og gjenbruksbutikker. For veldig mange er nok loppemarked en hobby, og for noen er det nok også en besettelse. For min egen del er det definitivt en hobby, jeg elsker sære ting og de finnes det plenty av på loppemarkeder.

Det er grovt sett fire forskjellige brukergrupper på loppemarkeder, mener Watz. Disse gruppene styres av behov, idealisme, samlemani og nostalgi.

– Felles for alle gruppene, med unntak av nostalgikerne, er at de må være målbevisste, prisbevisste og raske. Målbevisste i forhold til at man må ha bestemt seg for hva man er ute etter.
 Prisbevisste i forhold til at man bør ha en ide om hva det skal koste. Raske i forhold til å nå frem til gjenstanden før alle andre. Nostalgikerne er nok de eneste som er garantert utbytte, for de er som regel fornøyd bare ved å vandre rundt med en kaffe og en vaffel. En ting som er sikkert er at loppemarkedsauksjoner stort sett er billige, så der er det definitivt mulig å gjøre et kupp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer